С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Малък южноафрикански ресторант стана номер 1 в света

Бакхус
21 Февруари 2019, 10:15
Share Tweet Pin it Share

Победителите в конкурса World Restaurant Awards бяха обявени на церемония в Париж.

Най-голямата награда - Ресторант на годината - спечели малкият крайбрежен ресторант Wolfgat в Южна Африка. Ресторантът спечели също и в категорията Off-Map, заради красивия път, по който се стига до него. Ресторантът предлага седемстепенно меню за 60 долара.

Главният му готвач Кобус ван дер Мерве, който до 30-та си годишнина не се е занимавал сериозно с готвене, сподели, че няма търпение на празнува с колегите си с чаша южноафриканско пенливо. Ван дер Мерве е работил като журналист за южноафриканския Eat Out, после работи вресторанта на родителите си, основно за риба и картофки.

Днес всеки ден отделя време в търсене на местни продукти, и приготвя сам хляба и маслото за ресторанта.

В конкурса има най-разнообразни категории: "без резервации", "най-добър Инстаграм акаунт", "готвач без татус", или "кухня без пинсети".

Лондонският Noble Rot спечели в категорията "ресторант с червено вино", заради колекцията си отлежали червени на добри цени, а Vespertine в Лос Анделис - за най-добра атмосфера.

Wolfgat съществува от две години. Помещава се в 130-годишна къща в селцето Патерностер на западния южноафрикански бряг. Ресторантът е за 20 души и е с екип от шестима местни хора без професионално образование. Ресторантът, според журито, бил предпочетен заради подхода си "обратно към корените".
Някои от останалите победители:

В категория "специалитет на рестранта" е награден Lidi 84 на езерото Гарда, в който вари своята паста "качо е пепе" в свински пикочен мехур.

За "вечна класика" беше обявен La Mère Brazier в Лион, който съществува от 98 години, а Ален Дюкас е победителят в "готвач без татус".

За "ново попълнение" беше обявен германецът Томас Фребел за ресторанта си Inua в Токио.

Андони Луис Адуриз и Mugaritz в Сан Себастиан спечелиха в категорията за ресторант с най-добри напитки и добри цени във винения си лист.

Масимо Ботура, заедно със съпругата си Лара Гилмор взеха приза за етичен подход заради проекта си Food for the Soul.

Конкурсът World Restaurant Awards се появи като реакция и алтернатива на известния 50 Best Restaurants. Според основателите му той страдал от предразсъдъци срещу френската кухня.

Стремежът на World Restaurant Awards е да поощрява преди всичко "разнообразието и интегритета" в света на ресторантите. Журито му се състои от 50 жени и 50 мъже, а победителите се решават от панел от журналисти, инфлуенсъри и професионалисти от 37 държави.

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
 • Profile preview
  Deputat 241
  11, 44, 05 Март 2019, 11:44

  Миналия месец открих във Венеция един тайландски ресторант, който може да бие всичките ви представи...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил

  ! Оценка
      +1
 • Profile preview
  Нефертити
  12, 45, 27 Февруари 2019, 12:45

  Чистичко изглежда :)

  Предразсъдъците са за ограничените.

  ! Оценка
      +2
 • Днес всеки ден отделя време в търсене на местни продукти, и приготвя сам хляба и маслото за ресторанта.
  _____________
  Само у нас ресторанти от категорията Off-Map или "ин мола" могат да зареждат древно замразена виетнамска риба от немски бакалии!  Libertarianism is just anarchy for rich people

  ! Оценка
  -1    +1
 • Profile preview
  Костадин Иванов
  17, 45, 22 Февруари 2019, 17:45

  Много далече бееее.....
  Дори да черпят, пътят скъпо ще дойде.

  Еретик

  ! Оценка
      +3

Реклама »