С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

"Беса валей" представи първата бяла Enira

Бакхус
21 Юни 2019, 18:07
Share Tweet Pin it Share

Чакахме цели 18 години, преди "Беса валей", една от избите, които имат най-голям принос за качествената промяна на българското вино и преобразяването на целия винен бранш, да представи своята бяла кралица. Но си струаваше. Избата от долината на Бесите (с. Огняново, Пазарджишко) най-после пусна първото си бяло вино под бранда Enira - Enira White 2018. И го представи точно така, както заслужава едно елегантно и свежо ново бяло вино - с елегантно и свежо парти в бяло в красивата университетска ботаническа градина в София.

Виното е в стила на долината на Рона - бленд от сортове марсан (50%) и русан (26%), както и вионие (24%). И това не е изненада: Беса валей може да се намира в България, но душата й е френска.
Проктът за Enira White започва през 2015 година със засаждането на лозето с трите бели сорта. Въпреки че лозята са още млади, резутатът е прекрасно, топло и комплексно, но и елегантно вино, с фина свежест. То се отличава с искрящ светло сламен цвят, деликатни плодови аромати с акцент на круша, кайсия, мандарина, а тялото е заоблено и сочно, но и свежо, същевременно дълго и гъвкаво. Докато марсан носи свежест и текстура, русан е гръбнакът на виното, а вионие добавя аромати и финес в този бленд.

Гроздето е брано на ръка, внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната. Алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 ⁰C в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж (разбъркване на виното с утайката, с цел да се получи по-плътен вкус). Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно и в последствие са блендирани.
Разбира се, зад самото създаване на виното седи енологът на избата Марк Дворкин - един от хората, които в последните 20 години имат огромен принос за обновяването на българските вина.

"Познавате червените ни вина - те са мощни и екстрактни. При нас в долината на Бесите е много топло и това е тероарът. В същото време избата е разположена сред варовикови хълмове между Родопите и река Марица.
И така мислейки какви бели сортове да засадим, така че да пасват на този тероар, се спряхме на трите сорта от Рона. Те понасят добре горещината, защото са южни сортове. В същото време Рона означава топлина, но и варовик, минералност. Мисля, че успяхме да постигнем тази комбинацияи във Enira White - искахме тероарно вино, с топъл южен профил, но в същото време с достатъчно свежест. Избягахме от дъба, комплексността е постигната с отлежаване на утайките", разказа граф Стефан фон Найперг от Бордо, един от собствениците на Беса Валей.

За нас остава просто да се наслаждаваме на това красиво вино.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »