С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Седрик Гроле – новият крал на сладкото

Краси Генова
05 Януари 2021, 21:10
Share Tweet Pin it Share

Наричат 35-годишния майстор-сладкар "Мик Джагър" на сцената на сладкарските изкушения

В сладкарницата на прочутия парижки хотел Maurice се шегуват, че могат веднага да разберат дали главният сладкар е вече на работа, защото изведнъж масите се изпълват с красиви момичета, дошли да опитат кроасаните или прочутия сладкиш "Кубче рубик" - запазеният знак на Седрик Гроле.

  • снимка: Профил на Седрик Гроле във Фейсбук



На 35 години, роденият в долината на Лоара властелин на вкусовете е вече истинска рок звезда, макар и на друга сцена. Френските кулинарни медии го сравняват с Мик Джагър. Седрик умее да погали сетивата на всеки ценител дори и само с един от любимите си десерти, както и да предизвика 150 парижани да се наредят на опашка пред бутика му "Седрик Гроле Опера", за да опитат новите му сладкарски предложения.

  • снимка: Профил на Седрик Гроле във Фейсбук



Всъщност пътят на Гроле се движи в традиционния фамилен формат - започва да работи в семейния ресторант на баба и дядо във френската провинция, където демонстрира силно изявения си артистичен талант и подчертана склонност към засуканите френски десерти. От 2012 г. работи в престижния парижки хотел Maurice (списъкът с гостите му включва от кралски фамилии, президенти до актьори и музикални звезди), година по-късно става главен сладкар, а след това отваря там сладкарница (на френски - pâtisserie) под своето име. В хотела ресторант (с две звезди "Мишлен") има и известният шеф готвач Ален Дюкас.

  • снимка: Профил на Седрик Гроле във Фейсбук



През 2015 г. прочутото френско кулинарно списание Le Chef обявява Гроле за най-добър сладкар на Франция въпреки сериозната конкуренция на истински ветерани от рода на Пиер Ерме и Ален Дюкас. Следват подобни отличия и през следващите години. През 2018 г. вече носи титлата най-добрият сладкар в света.

  • снимка: Профил на Седрик Гроле във Фейсбук



Гроле пътува много, за да търси вдъхновение за работата си или за да избере специална ванилия. Или какао (вижте в интервюто, събрано от негови отговори в чужди медии). Слуша музика само докато готви вкъщи, но не и на работа. Вече има издадени две книги Fruits и Opera и почти два милиона почитатели в Инстаграм.

  • снимка: Профил на Седрик Гроле във Фейсбук



Чудото на френската кухня в сегмента сладкиши най-често може да бъде видян в своя собствен сладкарски рай "Седрик Гроле Опера" (открит през 2019 г.), където, ако имате късмет, може и да го забележите между тълпата, която атакува кулинарния бутик още с отварянето му сутринта, за да опита изкушенията на Седрик, а ако искате да седнете, е най-добре да си направите резервация онлайн особено за уикенда.

  • снимка: Профил на Седрик Гроле във Фейсбук



Седрик Гроле: Тайната - моите безкрайния търсения на незабравимия, необикновения, небесния вкус

Няма как да избегнем дежурния въпрос - шоколад - черен, млечен или бял?
Аз обичам чистия шоколад. Нека не забравяме, че истинският шоколад е направен от 100 процента какао, какаово масло и захар. Обичам най-много този вкус, защото в него се усеща истинската същност на шоколада. Много е важно качеството на какаото. Прекарах почти година в търсене на най-качествения продукт и го намерих в една малка семейна фабрика в Перу.

Кой е първият ви незабравим кулинарен спомен?
Ще ви разочаровам - не е вкус, а момент. Бях с моя дядо, който беше първият голям сладкар, когото познавам, пред една голяма машина, която издаваше непоносими звуци. Толкова силно ме респектира на моите 6 години. Попитах го какво е това, а той ми отговори: "Ами, машина за сладолед!" А да кажете такова нещо на едно дете, това е все едно да му кажете, че е влязло през парадния вход на един мечтан през цялото детство приказен свят. Спря машината и ми каза да си пъхна пръстите в турбината. Не можех да ги задържа дълго вътре, защото моята температура беше около 36 градуса, а вътре - минус 6. Когато сладоледът е много пресен, той се разтапя много бързо. И всъщност това усещане за лед, за невъзможността да го отнесеш бързо до устата си, преди да се е разтопил, е един от най-хубавите му спомени, свързани с детството, както и с моята бъдеща професия - властелин на изкушенията.

Кой е вашият десерт - фетиш?
- Крем брюле. Харесвам това противоречие - топло - студено, разтопената захар и студения крем, простичката формула на щастието, запечатана в този десерт, вкуса на ванилия. Това пък ми напомня моята баба.

Кой е десертът, с който се гордеете най-много?
- Лешникът, който представя най-добре същината на моята работа. Вътрешността е много силно гурманска, а външният вид на сладкиша е много обикновен. А вътрешността винаги отразява моите търсения, моите безкрайния търсения на незабравимия, необикновения, небесния вкус. Това е тайната на моя личен стил и това е тайната на моята сладкарска фабрика.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »