С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Choco-licious: Великден такъв, какъвто си мечтаем да бъде

Бакхус
28 Април 2021, 10:11
Share Tweet Pin it Share

Първо бяха козунаците. Сега идва ред на яйцата. И то какви!...

Бакхуският ни хедонистичен радар засече една страхотна класация за най-шик шоколадовите яйца. Разбирайте Harrods във формата на солени карамелени трюфели. Именно. Но първо малко история за символиката на яйцето, преди да преминем към произведенията на световни мастър шоколатиери.

Още в древни времена яйцето е сочено за символ на новия живот и е свързвано с редица езически празненства, честващи настъпването на пролетта. Според някои източници декорирането на яйца за Великден е традиция поне от XIII в.. Едно от обясненията за този обичай е, че по-рано яйцата са били забранена храна по време на Великите пости, така че хората ги рисували и украсявали, за да отбележат края на периода на покаяние и пост, след което ги похапвали на големия празник. В което има логика, защото такава е ситуацията и в модерни дни.

  • снимка: Polina Tankilevitch, Pexels



Първите шоколадови великденски яйца се появяват в Европа в началото на XIX в., а Франция и Германия поемат водещата роля в тази новаторска форма на сладкарските изделия. Модерното шоколадово великденско яйце със своята гладкост, форма и вкус дължи своето появяване на двете най-важни открития в историята на шоколада - изобретението на пресата за отделяне на какаово масло от какаовите зърна от холандския изобретател Ван Хутен през 1828 г. и въвеждането на чисто, рафинирано какао от Cadbury Brothers през 1866 г.

  • снимка: Thais Do Rio, Unsplash



Прескачаме в 2021 г. и ставаме свидетели на 8 от най-съвършените великденски произведения от шоколад, по които можем да въздишаме тежко и продължително.

William Curley
Кърли е четирикратен носител на наградата за Най-добър великобритански шоколатиер. А като един класически шотландец великденското яйце, което създава тази година ,е напоено с алкохол. Amedei е италиански занаятчийски шоколад, често спряган за един от най-добрите в света. Сега си представете този шоколад под формата на голямо яйце. А самото яйце е пълно с малки шоколадови трюфели с манго и маракуя, напоени с просеко Emissary. Като за финал на разкоша получавате и бутилка
Emissary Asolo Prosecco Superiore.

  • снимка: The Bharat Express News



Cosaporto x Gelatorino Easter Eggs
Ако има нещо по-хубаво от шоколадово яйце, то това ще да е шоколадово яйце, пълно с джелато! На италианския онлайн магазин Cosaporto му хрумва брилянтната идея за партньорство с лондонските майстори на сладолед Gelatorino. Резултатът е празник за небцето в няколко варианта: страчатела, лешник, шамфъстък, ванилия, черен шоколад, джандуйя.


  • снимка: Gelatorino



Chocolarder
Абсолютни наши фаворити, Chocolarder са посланик на устойчивото веган шоколатиерство, като и опаковката е екосъобразна. Брандът защитава нисковъглеродния подход и
и набавя своите съставки в партньорство с благотворителни организации, включително Gala Rainforest, организация, ангажирана да гарантира, че местни фермери защитават фауната и флората, докато работят. Само три простички съставки правят тазгодишното Chocolarder яйце: какаови зърна, нерафинирана сурова захар и овес без глутен. Хем вкусно, хем с отношение към околната среда.

  • снимка: Chocolarder.com



Ladurée x Patrice Chapon
Великденските яйца са изработени от пекарната за френски макарони Laduree и сладкаря Патрис Шапон. Сред какаовите творения откриваме такива с пълнеж от сицилиански бадем и лешник от Пиемонт. Кутиите и яйцата са красиво изрисувани с очите на Ек Чуах - майски бог на шоколада и символ на просперситет на търговците.

  • снимка: Laduree.fr



Pierre Marcolini
Пиер Марколини е белгиец, един от малкото шоколатиери, които сами пекат какаовите зърна, с които работят. Марколини е известен със сложните си произведения и тази година той създава цяла конструкция - яйце от черен шоколад, с подаващ се от него заек от бял шоколад. И понеже това не е достатъчно (че как да е!), творението стои върху две чекмеджета, пълни с малки, хрупкави карамелени яйца от пралини. Най-хубавото е, че ще остане свежо и вкусно в продължение на три месеца, след като бъде отворено.

  • снимка: eu.marcolini.com



Fortnum & Mason
Fortnum & Mason е от онези лондонски магазини, които излъчват класа и великобритански чар още от викторианска Англия. Тази година за Великден в емблематичния магазин ще намерим 6 истински яйца, които са внимателно издълбани, напълнени с млечен шоколад с ядки и боядисани в златно като за финал. Все пак лукс без злато лукс ли е изобщо?

  • снимка: Pinterest



Armani / Dolci
Легендарната модна къща Armani празнува Великден със селекция от веган шоколадови яйца джандуйя и класически пралини. Специалната опаковка е вдъхновена от емблематичния ромб, заложен в дамската колекция на Джорджо Армани, представен в елегантни сребърни нюанси.

  • снимка: ARMANI / DOLCI



Claridge's
Яго Доамо е главен сладкар в петзвездния хотел Claridge's. Място, което държи на великденската шоколадова традиция от дълги години. Този път Доамо и екипът му изработват на ръка великденските яйца в продължение на три дни в кухните на хотела. Резултатът са солено-карамелени яйца, облечени във възможно най-финия млечен, черен или бял шоколад Valrhona. Опаковката не отстъпва по нищо на съдържанието - всяко яйце е елегантно опаковано в монохромно фолио, което имитира черно-бялото лоби на Claridge's, увито е с черна панделка и прилежно поставено в кутия цвят нефрит - запазена марка на бранда.

  • снимка: The Mayfair Musings


Share Tweet Pin it Share

Реклама »