С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-голямата френска вечеря в света започва

Бакхус
11 Октомври 2021, 11:34
Share Tweet Pin it Share

Най-голямата френска вечеря в света се завръща в България за четвърти път от 14 до 22 октомври: гастрономическото събитие "Вкусът на Франция" (Goût de France в оригинал или заигравката на английски Good France) е инициатива, която насърчава ресторанти по цял свят, независимо от стилистиката си, да разработят специално авторско меню. Ястията и цената им определя всяко заведение за себе си, важното е менюто да е налично в рамките на периода и да е вдъхновено от Франция. Целта на събитието е да отдаде дължимото на френската гастрономия на една и съща дата, в рамките на тържествена вечер, организирана в целия свят. За целта хиляди готвачи приготвят френско 4-степенно меню по свой избор: предястие, основно, сирене, десерт.

Всяка година има и конкретен регион, "кръстник" на инициативата, и през 2021 г. това е долината на р. Лоара. Във винените среди я познаваме като мястото, дало на света класическия облик на сортовете совиньон блан и каберне фран.

  • снимка: Stevens Fremont / ADT Touraine


  • снимка: T. Martrou / CRT Centre-Val de Loire

"Вкусът на Франция" се обособява като събитие, след като през 2010 г. гастрономическо меню на страната бива включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, 11-ата годишнина от което отбелязваме тази година.
През 2019 г. темата на събитието беше Елзас и в инициативата се включиха

хиляди ресторанти в над 150 страни, включително 14 ресторанта в България.

След кратко прекъсване през 2020 поради епидемията гастрономи, ценители и франкофони, както и личности, популяризиращи отговорното хранене, са отново поканени да се присъединят към гурме празника.

  • снимка: OT Val de Cher BeauvalИнициативата е организирана от Посолството на Франция в България в партньорство с ресторантьори - какъв по-хубав начин освен през храната и виното да опознаем френската култура? "Изисква се" само да посетим едно от участващите заведения и опитаме френското меню. Ако го споделим с приятели на живо или като хубава снимка за спомен в социалните мрежи, толкова по-добре.

Как да участваме? Просто изберете близо до вас ресторант, участващ във "Вкусът на Франция", и го посетете от 14 до 22 октомври за френска вечеря.
София:
Пловдив:
Варна:
Районът на Мелник:


Share Tweet Pin it Share

Реклама »