С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Българската книга The Food Hedonists е номинирана за Gourmand Awards

Бакхус
25 Октомври 2023, 13:26
Share Tweet Pin it Share

Ново признание за българската гастрономическа гилдия, този път заради постижения в издателската сфера: книгата The Food Hedonists, посветена на модерната българска кухня и дело на трима българи, е номинирана в рамките на 29-ото издание на наградите Gourmand Awards.

Авторите са кулинарният фотограф, вече носител на награди от Gourmand, Илиан Илиев, и шеф-готвачите Милен Златев и Милен Панeв, а книгата е издадена с подкрепата на Mastercard.

The Food Hedonists е номинирана в категория "Team work" ("Екипна работа" в буквален превод от английски, т.е. книга, дето на повече от един автор), като се състезава с The Durian Cookbook (Masters of Malaysian Cuisine) от Малайзия и с Milpa Grafica, Libro en colectividad от Мексико.



Церемонията по връчване на призовете ще се проведе между 27-29 ноември в Рияд, Саудитска Арабия, и тогава ще разберем дали българският тандем печели. Наградите са в много категории и отличават различни стилистики, но това, което ги обединява, е, че всички номинирани са издания и книги в сферата на гастрономията.

Шеф Милен Златев е бил шеф-инструктор в кулинарна академия HRC, готвил е за посланици, има международен опит в Катар, Нидерландия и Англия.

Шеф Милен Панев има богат опит у нас и в чужбина, бил е капитан на Кулинарния отбор на България, носител е на титлата "Готвач на България" за 2012 г.

За кулинарния фотограф Илиан Илиев, който вече 2 десетилетия нарича Великобритания свой втори дом, това е десета издадена книга (има за шоколада, сиренето, киселото мляко, кухнята на Северозапада, българските професионални готвачи и др.), като няколко от тях са носители на награди Gourmand. Освен това той бе и автор на корицата на сп. "Бакхус" за зимния брой 2021.

  • Милен Златев, Илиан Илиев и Милен Панев

    Милен Златев, Илиан Илиев и Милен Панев



Той описва книгата като индивидуални авторски рецепти на двамата готвачи, а в допълнение от него - малко арт фотография. Снимките от книгата вече имат награда Gold Winner на международен фотографски конкурс в Токио. Разпитваме Илиан Илиев още:

Илиан, честита номинация - на теб и на двамата шеф-готвачи, разбира се. Как се роди идеята за нея?

Идеята се роди на първо място от познанството ни първо с Милен Златев, с когото бяхме колеги в кулинарната академия HRC, a той ме запозна веднъж с Милен Панев. Така в началото на 2017 година се заформи бъдещият екип. Започнахме тримата да се събираме в почивните дни и да си играем като малки момчета. Готвехме, снимахме забавлявахме се. Е, имаше и бира. И понеже това забавление продължи няколко години, а ние понасъбрахме рецепти и снимки, веднъж аз им запалих фитила да съберем този материал в луксозна готварска книга.

Явно лесно сте се сработили, щом и бира е имало.

Така е, но материалът не беше достатъчен за книга и затова лятото на 2021 г., криейки се от ковид пандемията, се събрахме да довършим снимането в МЕТРО Академия, които бяха много мили и ни приютиха в тяхната прекрасна кухня. Работихме вдъхновено и много организирано като добре смазана машина и това може да се усети на страниците на книгата.

Това не ти е първа книга, насочена към модерната наша кухня - до голяма степен "Българските готвачи" също гледаше към съвременни рецепти. С какво е по-различна?

От години правя всичко възможно да покажа на света, че освен кьопоолу и баница, които са фантастична храна, нашите готвачи правят храна на едно достойно ниво с прекрасна визия и качество. Ако в предишните си книги по-скоро съм търсил обобщения образ на модерния български готвач, то тук се надявам да сме постигнали един изчистен и минималистичен стил, представящ индивидуалните им таланти.

Очаквайте пространен разговор с авторите в коледния брой на Бакхус, който ще излезе на 22 декември.

  • Шеф-готвачите Милен Панев (вляво) и Милен Златев подписват книгата на специалния щанд на Mastercard по време на Бакхус Fish Fest

    Шеф-готвачите Милен Панев (вляво) и Милен Златев подписват книгата на специалния щанд на Mastercard по време на Бакхус Fish Fest

Share Tweet Pin it Share

Реклама »