С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Всички за един

Андреа Пунчева
15 Декември 2023, 14:07
Share Tweet Pin it Share

Как да помогнем на Любомир
Важно: основание "дарение за лечение"
Любомир Иванов Чонос
BG09UNCR70001523094878
Revolut @chonos
LT873250033681556823


След броени дни излиза новият, коледен брой на "Бакхус", който ние кръстихме Dolce Балонче Vita. Празниците са време - както отвсякъде ни се припомня - за любими хора, наздравици и щастие.

За да има "долче вита" обаче, първо трябва да има "вита". И в момента, точно сега, един цял бранш, че и хиляди хора отвъд него се борят да го има живота на Любомир Чонос. Основателят на бирения бар Kanaal, който е смятан за един от будителите на тема пиво у нас, сподели през есента публично за битката си с онкологично заболяване и помоли за помощ - и логистична, и финансова, тъй като лечението не може да се случи в България. Постът има 800 споделяния, включиха се страшно много хора - от знаменитости до колеги на Любомир, от медии и общественици до ценители на бирата, които той е заразил с бирен ентусиазъм.

И ако говорим за третата дума от името на броя, "балонче", то бързо стана видимо, че тук балонът, т.е. кръгът от "наши" хора, се наду и става все по-голям: не два или три дни, ами цели седмици фийдовете ни в социалните мрежи бяха залети (в най-добрия смисъл) от споделянията на оригиналния пост и от специално организирани благотворителни събития. Защото разходите на Любо, съпругата му Антония и близките им продължават, а времето е ценно. Но, за щастие, желаещите да помогнат излизат извън социалния ни балон и има толкова много, че няма как да бъдем изчерпателни.

Останахме, меко казано, впечатлени, че цяла общност, тази на ХоРеКа сегмента - пивовари, бармани, винари, вносители и производители, собственици на заведения, включително и конкурентни такива - се обедини и показа, че може да загърби различията в името на един човек.

Жалко е, че това е причината. Но резултатът е похвален.

"Всички имаме своите паметни и безпаметни вечери в Kanaal, изпълнени с много смях и цяла палитра от бири които понякога плащахме на следващия ден :) И винаги там е бил Любо да ни уйдисва", написаха от крафт марката Cohones и организираха заедно с Bulgarian Craft Beer Crew благотворителен търг. Веднага ръка подадоха пивоварните Sepia, Rocket Science, Бял Щърк, Alchemic, Metalhead, Beer Bastards. Сред дарителите се включиха и други желаещи - люти сосове от Chilli Hills, Trastena с техни плодови вина, даже домашни сладки имаше. Сумата, която бе събрана за един уикенд, възлизаше на 5985 лв., в седмицата след това още 700 дойдоха от продажбата на кег бира в бара. Споменаваме числата, тъй като събитието бе с най-големия отзвук и организаторите ги публикуваха в мрежите. Сред най-активните са също "100 Бири" и Vitamin B, където

може да се купи наливната бира "Кураж за Любо",

дело на гърците Anastasiou Brewery и 3 Brothers Brews, а който желае, може да я поръча и онлайн. Бар Crafter също пуснаха кегове с благотворителна цел. Затова казваме, че прави чест не само на пивоварите, а и на заведенията за това, че се включиха - все пак в немалка степен те се водят конкурентни заради сравнително по-тесния пазар на крафт бири.

Бар FlipFlop, които са почти съседи на Kanaal, направиха благотворително DJ парти, домакини на такъв търг бяха и от споделеното работно пространство Soho. До края на декември бар "Спутник" имат в менюто си бирен коктейл с името "Надежда" (Jameson Stout уиски, редукция от стаут бира, кордиал от чай ройбос), като уиски марката застана зад идеята и я подкрепи, давайки алкохол безвъзмездно. Няма нужда да уточняваме, че барът няма да задържи и стотинка за себе си.

  • Антония и Любомир Чонос

    Антония и Любомир Чонос

    снимка: Надежда Чипева



Подкастът "Дроб и чили" направи апел за събиране на средства, като създателите му помогнаха и с логистика, свързвайки Любо и Антония с производители и доставчици на чиста растителна храна, каквато основно се приема като част от антираковия протокол. Сред тях са магазин "Сезон", "Биомаг" и служители от "Балев", които съдействат ангажирано, разказа ни Антония и уточнява, че

"след онзи пост на Любо имаше огромна вълна от подкрепа

от близки, приятели, непознати - материална, физическа, емоционална, всякаква, затова е възможно да изпускам или да съм забравила някого от хората или организациите, които са ни подали ръка, за което предварително се извинявам."

Вярваме, че още ще се притекат на помощ и че, ако някой не е споменат тук, ще прости. Вярваме също, че се подразбира - назоваваме поименно онези, за които знаем, не за да правим реклама на марки или заведения, а защото това е нашият начин да се включим - като разкажем за тази глава от историята, помагайки й да достигне до повече хора, и като ви призовем да се включите и вие, за да напишем следващата.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »