С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

От редактора: Пенливи и пиперливи - размисли за балончетата и Балоните

Андреа Пунчева
20 Декември 2023, 12:55
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Балончетата са ясни - какво по-лесно от това да говорим за пенливо вино около Нова година? Ще стигнем и до там, но първо малко размисли за Балона.

Балонът е социалният ни кръг от хора, които допускаме до себе си и избираме, за да споделяме с тях времето си. Излезем ли от него, се сблъскваме с различия във вкуса - как отсрещният човек възприема златната арка пред "Св. Александър Невски", за кого гласува, къде ходи на заведение. Признавам, че съм пиперлива в това отношение: не спестявам мнение и критики относно партии, заведения и избори Но един човек успя да обедини около себе си хиляди, правейки своя Балон със съмишленици по-голям. Тези хиляди загърбиха различията си, излязоха от микробалоните си и поставиха човешкия живот на първо място - този на Любомир Чонос от Kanaal, който се бори с тежко заболяване. Той е участвал в развиването на биренaта общност с ценители у нас, сега същите показаха, че помнят това и подават ръка. (стр. 6) Вдигаме тост за всички, помогнали до момента, и ви каним да се включите и вие.

Иначе балончета в броя има много: звукът "пук!" е официалният саундтрак на всеки празник, всяка vita става dolce vita още с първата глътка пенливото вино. На шампанското сме отделили почетно място с два различни пътеписа (стр. 42 и 48), репортажи има и от Музея на виното в Бордо (стр. 52), Елзас (56 стр), че дори и от прашния Burning Man (98 стр.).

Напълнихме броя с добри новини и, за щастие, не беше трудно. Имаме нова порция #бакхуспосланици (24 стр.), а за България

2023 г. беше много успешна в кулинарно отношение.

Има толкова много нови заведения, че се затруднихме да ги съберем в обзорния ни гид (14 стр.). Към тях се причислява и актуалният носител на титлата "Ресторант на годината", Niko'las 0/360, с нова локация чак на друг континент (22 стр.).

Книгата The Food Hedonists на Илиан Илиев и шеф-готвачите Милен Златев и Милен Панев спечели международно отличие от Gourmand, интервю с тях, че и рецепта-подарък - на стр. 36. Освен това България официално стъпва на световната кулинарна карта на 1 януари, когато влиза в сила членството на трима наши готвачи в престижната асоциация JRE - Веселин Калев от aEstivum, Владислав Пенов от "Космос" и Филип Захариев от ONA. Успех, господа, дано сте първите от много!

И още: рецепти за коктейли (80 стр.), греяна ракия (82 стр.) и персийска кухня (92 стр.), уводен клас по японско шочу (83 стр.) и майсторски такъв по опушено уиски (76 стр.), а за разкош - коледни чаени блендове (89 стр.), които да допълнят хюга картинката на топли чорапи пред камината, докато четете за историята за канеленото рулце (стр. 10).

Пожелавам ви през новата 2024 г. да имате по-малко "пиперливи" спорове за Балоните, в които живеем, и повече балончета, с които да си припомняте, че веднъж го живеем този сладък живот. Носете си новите дрехи, пътувайте и пийте пенливо. Наздраве!

P.S. И още една добра новина: на 7 март 2024 г. е церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »