С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Защо сърцето обича вино

Михаил Ванчев
24 Юли 2025, 17:45
Share Tweet Pin it Share

Професор д.м. Федя Николов е опитен кардиолог. Ръководител на Кардиологичната клиника при университетската болница "Св. Георги" в Пловдив - най-голямата болница в България.


Професор Николов, каква е Вашата оценка като кардиолог за въздействието на виното върху сърцето? Опасно ли е виното за нашето сърце?


"Ако трябва експертно да отговоря: по-опасно е да не се пие вино. Ако искаме да помогнем на сърдечно-съдовата си система, ако искаме като нация да намалим сърдечно-съдовата смъртност, тогава да погледнем
научно обоснованото становище, свързано с червеното вино. Умерената консумация на алкохол - но не и пълното въздържание или прекомерната употреба - намалява общата смъртност и сърдечно-съдовия риск.

Какъв е механизмът, по който виното въздейства на сърцето?



Констатацията, която направих преди малко, се отнася въобще за алкохола. Не е измислица, че алкохолът намалява сърдечно-съдовия риск. Това становище се базира на така наречения мета-анализ от 156 проучвания,
обхващащ над 100 000 пациента за период от 32 години. Иначе казано - това е медицина на доказателствата и констатацията е следната: алкохолът снижава с 20 процента исхемичната болест на сърцето. В частност това са
инфаркт на миокарда, стенокардията. Общият механизъм е, че алкохолът повишава нивата на добрия холестерол, има антитромботичен, антикоагулантен ефект, тоест влияе върху кръвосъсирването и образуването на тромби.
Червеното вино обаче носи и допълнителни ползи за сърцето от полифенолите, които се съдържат в него. Те идват от семките и люспите на гроздето. Най- проученият от полифенолите е ресвератролът. Той носи следните допълнителни ползи за сърцето и кръвоносните съдове. Ресвератролът стабилизира атеросклеротичната плака и потиска нейното развитие и растеж. Тази плака стеснява кръвоносните съдове и е отговорна за исхемичната болест на сърцето. Когато тази плака стане много голяма, предизвиква инфаркт и други съдови усложнения.
Ресвератролът влияе върху това да не се образуват тромби, повлиява също и върху разширението на кръвоносните съдове (вазодилатация).





Еднакво ли е въздействието на различните червени вина върху сърцето? Сортът има ли значение? Еднакво ли е количеството ресвератрол в различните вина?


Има такива проучвания, включително от производители на вино. Производителите на австралийско червено вино от сорта Пино ноар преди няколко години представиха 135 проучвания. Самите производители на вино са стигнали до извода, че трябва да докажат полезността на своето вино.

Защо дадохте пример с Пино ноар?


Не казвам, че това е виното, което най-много ми харесва. Предпочитам тежки, плътни вина, например от долината на река Рона, Франция, в района на град Лион. Ако трябва да го сравня с вината от Бордо, тези, които съм
дегустирал, са по-бистри, по-филтрирани. Алкохолният градус на лионските вина е по-висок и аз, понеже не разбирах какво има във виното, защото французите не отбелязват на етикета сортови състав, затова избирах по-
високия градус. За съжаление, няма проучвания за ползотворността на вината от български сортове грозде. Научната информация, с която разполагам, показва, че по съдържание на ресвератрол австралийският Пино ноар е на втора позиция след бразилския. Интересно е, че Пино ноар от Бургундия, Франция, е само 5,1 милиграма на литър, докато австралийският е 13,4 мг/л, а бразилският е с 18 мг/л. Виното от същия сорт, произведено в долината на Рона, е с 3,6 мг/л. Австралийският Каберне совиньон съдържа 1,7 мг/л. Аз лично предпочитам Каберне совиньон пред Пино ноар, но изборът ми е свързан с качествата на виното - плътно, тежко, ароматно, а
не е заради съдържанието на ресвератрол.


Има ли някъде по света, където в кардиологичните клиники дават вино на
пациентите?


Да, има. Във Франция още на първия или най-късно на втория ден след сърдечно-съдова операция дават чаша вино. Тук, в България, не смея да го практикувам и да го прилагам, защото не е прието. Колкото до французите -
те може би имат самочувствието да вкарат виното като лечебен продукт, защото съществува едно понятие: френският парадокс. Този парадокс е свързан със сърдечно-съдовото здраве. Парадоксът е, че французите се
хранят много добре - похапват вкусна, мазна храна, угаждат си. Не може да се каже, че храненето им е здравословно. На масата им има обаче и средиземноморски храни - риба, морски дарове, зеленчуци, плодове.
Очаква се, че при такова вкусно, непремерено и нездравословно хранене сърдечно-съдовият риск ще е много голям. А изследванията и здравната статистика на Франция показват точно обратното. Ако в България от
сърдечно-съдови заболявания умират над 60 процента от хората, във Франция е 25 процента. Защо е така при положение, че се хранят вкусно? Едно от обясненията за френския парадокс е червеното вино. Французите са
ценители на виното и на масата им винаги има чаша за всеки. Но не прекаляват, а просто пият редовно и дозирано. Французите имат едно невероятно разбиране: червеното вино е поезия в бутилка.

Професор Николов, колко вино е благоприятно за нашето сърце?


Във времето науката променя мнението си за полезната доза. Преди дозата беше двойно по-голяма. Настоящите препоръки допускат до 40 г. абсолютен алкохол при мъжете и 20 г. при жените дневно. Преизчислено във вино се получава около 150-200 милилитра дневно.



Защо има разлика в препоръчаните дози алкохол при мъжете и при жените?


Причината е в алкохолната дехидрогеназа при жените. Те по-бавно разграждат алкохола. Има и хора с много ниска алкохолдехидрогеназа, които изобщо не могат да го понасят. Това са хората от жълтата раса. Не че
те не пият, но се напиват.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »