Стартирало през 2010 г. като The Bar Academy Show в изложбения център Metropolitan Expo край атинското летище, Athens Bar Show започва скромно - с едва девет изложители и около хиляда посетители. Днес, петнайсет години по-късно, то е сред най-влиятелните професионални събития за бар индустрията в Европа, подкрепяно от почти всички големи компании в сектора. Мащабът му е впечатляващ - 130 изложители представят над 1000 бранда алкохолни и безалкохолни напитки, барово оборудване, технологични и бизнес решения. В рамките на двата дни шоуто се посещава от повече от 20 000 посетители - професионалисти, бранд мениджъри и ентусиасти от целия свят.
От 2019 г. събитието включва и конкурс - международен сблъсък на най-добрите бармани от цял свят, посветен на креативността, майсторството и гъвкавостта на Metaxa 12 Stars - емблематичното гръцко питие, което съчетава духа на бренди и вино. Сега темата в него е Hot Cocktails - предизвикателство към участниците да пресъздадат топлината на гръцкото слънце в зимна чаша, използвайки минимум 30 мл Metaxa 12 Stars и не повече от осем съставки. Оценяването включваше разказване на история (20%), рецепта и баланс на вкусовете (30%), визуална презентация (20%) и избор на потребителите (10%).
Тази година победителят от глобалните финали на Metaxa Twelve Competition в Атина е българинът Герман Гочев. Познат на бар сцената като Геро, той е едно от най-емблематичните имена в съвременната българска миксология с над 13 години професионален опит, собственик и двигател на Tasting Room във Варна и на фестивала за луксозни напитки Spirit Tastival.
Спечелвайки престижното състезание между бармани от цял свят, Геро записа исторически успех. Първото му място идва само две години след като бе дисквалифициран на същата сцена, превръщайки победата му в пример за устойчивост, професионализъм и силен характер. "Бакхус" посланичката Петра Димитрова разговоря с него часове след спечелването на титлата.
Означава много, защото победата не е само лична. Успяваме да доказваме, че бар сцената в България се развива. Тя не е спряла, не гледа назад, а напред - целеустремено, и иска да постига резултати. Радвам се, че успях да бъда част от този резултат.
Ще ви върна две години назад, когато за първи път представи България на глобалните финали на Metaxa Twelve. Тогава бяхте дисквалифициран, дори създадохте прецедент с решението си да се явите с ready-to-drink коктейл. Каква беше мотивацията да се върнете, особено с рядко срещаната тема за топли коктейли тази година?
Решението да се върна беше базирано на много неща, но основното беше, че резултатът преди две години не ми хареса. Исках да покажа кой е прав и кой - не. Исках по-добри резултати и май успях.
Разкажете ни повече за концепцията зад коктейла Winter Rose, с който спечелихте тази година. Какво ви вдъхнови и какво искахте да предадете чрез него?
Winter Rose изпълнява задачата на състезанието за топъл коктейл. Концепцията е вдъхновена от три зими - както в кулинарията, когато готвачите избират дестинации. Моите са островите Крит, Самос и Тинос. Половината съставки са базирани на тези места, успявайки да обединя и три стилистики на коктейл: Blue Blazer (техника, при която се възпламенява алкохолното съдържание на коктейла, като едновременно се пресипва от един съд в друг за по-голяма аерация), Hot Coffee Cocktail и греян сайдер. Изпълнението беше ефектно - накарах противопожарните служби на залата да изтръпнат, но техниката впечатли журито, тъй като никой друг не се осмели да я използва. Важното е, че всичко мина перфектно и това ми донесе победата.
Winter Rose е топъл коктейл, а сме на прага на зимата. Виждате ли го като напитка, която може да намери място в менюта на барове и зимни курорти у нас? Нужни ли са специфични умения, за да бъде приготвен, предвид техниката Blue Blazer?
Със сигурност може да се адаптира. Част от ДНК-то на Metaxa Twelve е да излъчи победител с коктейл, който може лесно да се репликира. Не е сложно, стига да не запалим бара. Съставките са подбрани така, че да са достъпни, особено у нас. Рецептата позволява леки промени, така че може да се приготвя както в Банско, така и във Вейл или Токио с минимални усилия.
Подготовката за глобални финали винаги изглежда впечатляваща, но вероятно много невидима работа остава зад кулисите. Как изглежда вашия процес паралелно с работата ви зад бара и събитията, които организирате?
Обичам да казвам, че всяка сутрин се засичам със себе си в коридора. Въобще не е лесно. За мен това изисква специфична настройка и начин на мислене. Както и в състезанията, така и в бизнеса се стремя да планирам много напред - единственият начин да не разчиташ на случайности. Обмислям подробностите предварително. В това отношение всичко наподобява спорта - има стратегия, решения и резултати.
Как се справихте с напрежението на сцената? Имате ли психологическа подготовка или ритуали преди състезание?
Като човек, който планира много напред, понякога това е проблем - мисля какво би станало в различна ситуация. Но на сцената няма кой да те спаси - чудеса рядко стават. Подготовката ми започва още от сутринта - фокусът ми е изцяло върху инструментите, чашите, съставките. Последните 30 минути са само за това. После - каквото стане. Инвестирам много време в анализ и четене и презентациите ми са базирани на дълбоко познание. Ако концепцията е моя, мога да я представя многократно, без никога да я повтарям еднакво.
Кои са хората във вашата мрежа за подкрепа и колко важна е тя за развитието на бар индустрията?
Подкрепата на общността е ключова. Никога не знаеш кога ще ти трябва помощ. Ако не я получиш, значи или не си се подготвил добре, или си сбъркал човека. Именно тази общност прави възможни състезанията - те съществуват, за да се вдига нивото, да се обменят знания, етика, култура. Разбира се, има и състезателен дух, но под всичко стои гостоприемството.
Не мога да дам кредит само на един човек - уча от всеки, когото срещам. Малките детайли правят разликата. Например навик, който придобих от колега преди десет години - винаги обръщам два пъти джигъра в чашата, за да се стича и последната капка. Тези хиляди малки детайли изграждат професионалиста.
| Какво съдържа коктейлът - победител Winter Rose Metaxa Twelve Хибриден вермут с диктамо Кордиал от лабданум Карамелен сироп със зимен нар Ябълков сайдер Сметана, овкусена с индрише *диктамо и лабданум са ендемични подправки от о. Крит |
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe
.