С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Водещите ресторантьори на Европа се запознаха с българската гастрономия в Париж

Полина Видас
15 Август 2023, 17:31
Share Tweet Pin it Share

50 години JRE

През 1974 година Жак Марние-Лапостол, президент и наследник на Grand Marnier, френският бранд алкохол, решава да създаде мрежа от гурме от готвачи и собственици на топ ресторанти и кулинарни производители във Франция. Най-известният продукт на г-н Лапостол е Grand Marnier Cordon Rouge, ликьор с аромат на портокал, създаден през 1880 г. от Александър Марние-Лапостол - предтеча на Жак.

Петдесет години по-късно, кулинарната асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs, празнува своя юбилей и разрастване до 16 държави, в които е одобрила поне шеф-готвач под 42 години за член и приятел. Днес наследницата на фамилия Лапостол - Александра Марние-Лапостол, е горда притежaтелка на винарна Lapostolle в Санта Круз и лозя в Андите, наследник на над 100 години френска винарска традиция и почетен член на JRE. През годините асоциацията е била управлявана от много президенти - до един шеф-готвачи, а днес това е Даниел Леман, собственик на ресторант Moosegg в Швейцария, вече чест гост и в България.
Българската висша кулинария

През есента на 2023 г., международната кулинарна академия HRC в София стана домакин на първата "предпремиерна" вечеря на JRE-Jeunes Restaurateurs в своя гурме ресторант Talents. Гостите имаха шанса за опитат първото меню от пет шеф готвача от асоциацията, в което се срещнаха българите Веселин Калев (ресторант aEstivum), Владислав Пенов (ресторант Космос) и Филип Захариев (Ona) с колегите си от Европа Шеф Карс Ван Велхем (De Saffraan) и Шеф Марко Карелсе (Villa La Ruche) oт Холандия.

Благодарение на усилията на младите български готвачи, този март JRE официално прие България като препоръчана кулинарна дестинация и отдели подобаващо време и внимание на тази новина по време на 50-годишния си конгрес в Париж през април. На конгреса България се представи пред 400 JRE готвачи и собственици на ресторанти и хотели и с национален щанд, подкрепен от Министерството на туризма и Mastercard България.
Конгресът със 180 Мишлен звезди

"За мен бе изключително изживяване да се запозная с всички от JRE. Приеха ни като приятели. Лекциите на които присъствахме бяха изключително интересни и полезни. Радвам се, че сме част от семейството на JRE", сподели Веселин Калев, който е и основният контакт на JRE България в момента.

"Като най-новите членове на организацията JRE, екипът ни имаше честта да присъства на конгреса по случай 50 годишнината в Париж, където се почувствахме като част от едно голямо семейство. Изключително много се радваме, че имахме шанса да се срещнем с много от колегите и да се свържем с тях, да бъде част от вълнуваща гала вечеря с меню приготвено от едни от най-изявените шеф готвачи удостоени с Мишлен звезди, както и да опитаме автентични продукти на изложението, което се проведе на вторият ден.

Това да комуникираме с професионалисти от такъв ранг беше изключително вдъхновяващо, но това не беше единственото. Бяхме очаровани и от организацията на два дни, в които домакините се погрижиха да почувстваме духа на Париж по един незабравим начин. За нас е чест да бъдем част от такава организация и това беше едно прекрасно начало на нашият път заедно." сподели екипът на ресторант "Космос".

Топ готвачите се събират веднъж на две години и активностите тази година включваха изложение за гурме продукти и новости от всяка държава, където те обменяха идеи, информация и крояха бъдещи общи гурмански начинания. България участва със щанд подкрепен официално от Министерство на туризма и логистично от HRC Academy и Mastercard, за да представи скритите си съкровища, които могат да станат част от ювелирните гурме експерименти във всяка точка на Европа - иновативни ферменти, вино, шафран, люти сосове, ръчен шоколад и др. Щандът ни беше посетен с голямо любопитство и всяко нещо беше опитано критично и внимателно.
Бяха раздадени и награди, като отличилите се европейски ресторанти, за да сверите часовниците си къде трябва да се яде, са:

Entrepreneur of the Year - Powered by Mastercard - Enrico Bartolini, Restaurant Mudec, Italy

Chef of the Year - Powered by Pastificio Dei Campi - Alexander Wulf, Restaurant Troyka, Germany

Sommelier of the Year - Powered by Antinori - Nina Bratovž, Restaurant JB, Slovenia

Sustainability Award - Powered by Swan Hellenic - Stefano Pinciaroli, Restaurant PS, Italy

Innovation Award - Powered by Carpigiani - Ryan Blackburn, Restaurant Old Stamp House, United Kingdom

Taste of Origin - Powered by Parmigiano Reggiano - Uwe Machreich, Restaurant Triad, Austria
Бъдещето

Ферментите от ресторант Cosmos в София, който стана и ресторант на годината 2023 в конкурса на "Бакхус", се озоваха в топ-тренда на европейските готвачи, които обсъдиха в няколко конферентни панела как най-високия клас гастрономия се променя, според културата на новите поколения, планетата, ресурсите и устойчивия начин на живот и бизнес. Всеки топ ресторант и Шеф-готвач се ориентира към собствено производство и съхранение на продуктите за следващи сезони с методите на ферментацията, а менютата стават все по-леки и "отговорни". Дори вината изсветляват, а Швейцария показа иновативна версия на месо, което е създането от растителни протеини.

И макар да гледаме с носталгия към стария и безгрижен лукс на Европа - повечето събития от конгреса се случваха в изумителни исторически пространства на кралска красота и спиращо дъха изкуство, няма как да не отчетем, че приобщаването на новите държави, кулинарни култури и идеи от Балканите върви ръка за ръка с демократизацията и вятъра на промяната.

"Една от особено важните страни на партньорството на България с JRE е образованието и повишаването на квалификацията на кулинарните таланти. HRC има партньорства с топ ресторанти, членове на JRE, както в България, така и в Европа и така осигурява така наобходимия раотен опит в реална среда и стаж за студентите." казва Йоана Милева, Директор на HRC Academy.

JRE, Mastercard и HRC Academy подготвят още много безценни преживявания през годината с твърдата убеденост, че България вече се утвърждава в кулинарните пътеводители на световните туристи и има какво интересно да предложи

Share Tweet Pin it Share

Реклама »