Вкусът е знание, култура и експеримент - това обединява всички истории във второто издание на "Манджа с грозде". От световната сцена на Gastronomika в Сан Себастиан, където водещи шеф-готвачи подчертаха, че бъдещето на кулинарията принадлежи на продукта, техниката и уважението към територията, до DiVino.Taste 2025, който показва зрелостта и амбицията на българската винена сцена с над 600 вина и десетки нови реколти, фокусът е върху същността и дълбочината на продуктите, техниките и местните традиции. Тази нишка продължава и в личните истории - в интервюто си за книгата "Гастрономия с история - Варна" д-р Марианна Александрова разказва как историческите рецепти от XIX и XX век формират идентичността на града и вдъхновяват съвременни интерпретации, а семейство от Одеса пренася културата на украинската закуска в София с кафене "Мова".
| "Манджа с грозде" е новият нюзлетър на "Бакхус" - нещо като дигитална маса, която събира най-интересните истории за храна, вино и добър начин на живот. Той е вашият гид за места, събития и тенденции, за срещи с шефове, сомелиери, създатели и други ценители. Абонирайте се безплатно тук, за да не пропускате нищо и да го получавате редовно в пощата си. |
| Ново място I Mova Cafe |
"Мова" означава език на украински, но тук езиците са няколко: собствениците Альона и Олег Чербаджи са бесарабски българи от Украйна и както те, така и сервитьорите посрещат клиентите не само с усмивка и кана вода, но и на български, украински или перфектен английски. След началото на войната семейството им затваря кафенето, което успешно развиват в Одеса, и се местят в София с двете си деца. Закуската се предлага цял ден и сред богатото брънч меню можете да откриете и тостове с авокадо, сьомга, телешко месо или пиле върху хляб с квас. Но специалитетът на главния готвач Валентин Личикаки са типичните за Украйна сърники със заквасена сметана, плодове и сладко от вишни.
Повече тук:
| 10 изби, чиито вина да дегустирате на DiVino.Taste |
Вече 14 години поред DiVino.Taste предлага повече от традиционна дегустация - най-мащабният и значим за България форум помага да се ориентираме сред богатото разнообразие на български вина, да дегустираме нови реколти и стилове, редки серии и да задълбочим разбирането си за съвременното винопроизводство. Тази година в събитието, което ще се проведе от 28 до 30 ноември в Интер Експо Център София, се включват над 80 винопроизводители от всички региони на страната, които ще представят близо 600 избрани вина, като акцентът пада върху нови реколти, експериментални серии и редки сортове, които рядко се срещат на пазара.
За да се ориентирате по-лесно между щандовете, "Бакхус" предлага списък с винени изби по региони, чиито вина задължително трябва да опитате:
| Варна за изяждане |
Поширани яйца със спанак върху пържен хляб, банички с телешка кайма, солени ореховки от "Париж", супа с тапиока от 1895 г. и миди с канела са част от ястията, които "Гастрономия с история - Варна" съживява на страниците си. Изданието ни връща към миналото на морския град и проследява развитието на кулинарната му култура от края на XIX до 80-те години на XX век, когато Варна се превръща в космополитен център с оживени ресторанти и преплетени европейски и ориенталски вкусове.
Пътешествието във времето е направено от д-р Марианна Александрова - преподавател, изследовател, четвъртото поколение варненка и победител в MasterChef България. В мащабното си изследване тя представя 83 рецепти в автентичния им старобългарски вариант и модерни адаптации, подкрепени с архивни менюта, реклами, редки кулинарни книги и изследвания на БАН.
| Какво се случи в Сан Себастиан |
Gastronomika в Сан Себастиан отново събра най-влиятелните гласове в световната кулинария - мястото, където се раждат тенденции и се формулират неписани правила за бъдещето на готвенето. "Дайте ми продукт и техника, а не сготвено с много любов", напомня един от водещите и влиятелни кулинарни критици Хосе Карлос Капел, чиято философия задава тона и на тазгодишното издание. Под мотото "Традиция и обновление" водещи шеф-готвачи от целия свят се обединиха около идеята, че истинският лукс в кухнята днес е вкусът - резултат от уважение към територията, продукта и времето.
Какво представиха те:
| Защо играта с храната на Зохран Мамдани се получи |
Храната е език, който всички говорят, всички разбират, и по всичко личи, че всички обичат. Затова е и толкова често използвана от политиците като мека сила в изборните им кампании, особено в Щатите. Но тя може да е колкото много печеливша, толкова и губеща карта за личностния им бранд.
Какво направи Мамдани в кампанията си и как мина "бейгъл теста"?
| Световен атлас на уискито |
Никога досега не е имало толкова държави, които произвеждат уиски, толкова дестилерии и такъв избор. Как да се ориентираме и да направим оптимален избор? Международно признатият експерт, журналист, преподавател и автор на документални филми Дейв Брум ни улеснява с ново издание, което предлага задълбочен поглед към индустрията, културата и иновациите, които оформят световния пазар на уиски. С над 480 марки и 32 илюстрирани карти, то представя утвърдени и нови дестилерии от всички континенти, разкривайки различните подходи към ферментация, дестилация и зрялост. Дегустационните описания посочват разликите между малцово, ръжено, зърнено и нетрадиционно уиски, а дегустираните стотици уискита са категоризирани според вкусовите им профили.
Откъс може да прочетете тук.
| Българско вино до Южния полюс и обратно |
Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава за остров Ливингстън и се очаква да се завърне през пролетта на 2026 г. Заедно с него на пътешествие за втори път поема и новото мадейризирано вино на изба "Одесос". То е на борда по инициатива на братята Георги и Владислав Ванкови, които целят да възродят оригиналната технология за създаване на вино, вдъхновени от историята. В миналото вината са били подсилвани с гроздов дестилат, за да се повиши алкохолното им съдържание и да се предотврати развалянето им по време на дългите и често непредвидими морски пътешествия. Някои от тези бъчви, завърнали се от пътя към Индия, изненадали винарите с изключително подобрен вкус - топлите трюмове, постоянното движение, концентрацията и оксидацията превърнали виното в напитка с нов, благороден характер - елеваж в истинския смисъл на думата.
Тази година второто мадейризирано вино на "Одесос" отново е направено от българския сорт димят, като се очаква то да бъде с леко по-висока сладост и около 1% по-високо алкохолно съдържание. Финалният резултат от експеримента ще може да бъде опитан най-рано през 2031 г.
| Календар 21 - 23 ноември Sweet Expo. Три дни с ръчно приготвени авторски десерти, шоколадови изделия и коледни вкусове от My Cookielicious, Sladko Pastry, The Right Spot, Tart Bakery, Gelateria Diana, Glory Hole, Flow Cacao, CinnaMom's Bakery, Bee My Bloom, Cellar 52 и Show Cooking Zone от Biorest с демонстрации. Serdika Center, вход свободен до 21.12 Немски коледен базар. Петнадесето издание на първия и най-стар коледен базар в България с автентични немски специалитети, коледни сладкиши и греяно вино, придружени с празнични сувенири, украси, ръчно изработени продукти, музика и работилници за всички възрасти. Софийската Градска градина, вход свободен |
Острието на промяната
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
110 хил. евро за килограм аромат
.