Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
Галерия

Солун Street Food Fest

текст: Марта Румянова, снимки: Илко Вълков
01 Май 2017, 12:42
Share Tweet Pin it Share
  Thessaloniki Street Food Festival се проведе за първи път пред сградата на кметството в Солун. Над 30 000 посетители се стекоха с коли, мотопеди, велосипеди или пеша, за да опитат, помиришат, вкусят билки, подправки, продукти, манджи и напитки от цял свят – мексикански буритос и такос (5.50-5.70) , азиатско суши (3.90-13.50), веган фалафел и сладоледени спагети, италианска пица, турски гевреци (0.50), кафе от Гватемала, конфитюр от манго или маракуя от Кения или Еквадор.Дълги опашки се извиха за "старомодния" хамбургер (2.70) с карамелизиран лук, много подправки, сос от горчица, зеленчуци. Много търсен беше и хот догът със закачливото име "Американски каубой" (3.60) с телешко и зелева салата.Любопитство у посетителите събудиха джинджифиловата бира, напитката с глухарче и репей, петмезът с ягоди и праскови, козунакът с шоколад и десетките бурканчета и стъклени шишета с паприка и кетчуп.Достойно уважени бяха така характерните за южната ни съседка лозови сърмички, баница със спанак и мекичките със симпатично име лукумадес. Но водеща на празника на храната беше гръцката гастрономическа идентичност на щанда на XAPTI KAЛАМАPI – всевъзможни морски изкушения – калмари, скариди, раци за 3.20 или 3.60 eвро , комбинирани с пресни картофки, овкусени с лимонов сок, майонеза. Тук гладниците като че ли бяха най-много. Не само заради добрия вкус. Това беше единственият щанд с меню и надписи на английски език, разбираеми и достъпни и за чуждестранни посетители като нас.Въпреки всичко гръцката азбука подейства като спирачка на малцина. Защото няма по-откровена любов от тази към храната.
1/42 снимки в галерията Thessaloniki Street Food Festival се проведе за първи път пред сградата на кметството в Солун. Над 30 000 посетители се стекоха с коли, мотопеди, велосипеди или пеша, за да опитат, помиришат, вкусят билки, подправки, продукти, манджи и напитки от цял свят – мексикански буритос и такос (5.50-5.70) , азиатско суши (3.90-13.50), веган фалафел и сладоледени спагети, италианска пица, турски гевреци (0.50), кафе от Гватемала, конфитюр от манго или маракуя от Кения или Еквадор.
Дълги опашки се извиха за "старомодния" хамбургер (2.70) с карамелизиран лук, много подправки, сос от горчица, зеленчуци. Много търсен беше и хот догът със закачливото име "Американски каубой" (3.60) с телешко и зелева салата.
Любопитство у посетителите събудиха джинджифиловата бира, напитката с глухарче и репей, петмезът с ягоди и праскови, козунакът с шоколад и десетките бурканчета и стъклени шишета с паприка и кетчуп.
Достойно уважени бяха така характерните за южната ни съседка лозови сърмички, баница със спанак и мекичките със симпатично име лукумадес. Но водеща на празника на храната беше гръцката гастрономическа идентичност на щанда на XAPTI KAЛАМАPI – всевъзможни морски изкушения – калмари, скариди, раци за 3.20 или 3.60 eвро , комбинирани с пресни картофки, овкусени с лимонов сок, майонеза. Тук гладниците като че ли бяха най-много. Не само заради добрия вкус. Това беше единственият щанд с меню и надписи на английски език, разбираеми и достъпни и за чуждестранни посетители като нас.
Въпреки всичко гръцката азбука подейства като спирачка на малцина. Защото няма по-откровена любов от тази към храната.

Реклама »

2 Коментара
 • Profile preview
  bj_int
  15, 48, 03 Май 2017, 15:48

  беше супер яко и вкусно! Повече от половината посетители бяха българи. Нещо повече - всички хора около мен говореха български :) Задължително в календара за следващата година, живот и здраве !

  ! Оценка
      +1
 • Profile preview
  Читател
  16, 22, 01 Май 2017, 16:22

  Било е доста приятно събитие. Дано и нека да има много повече подобни! :-) От всичко друго на света, сексът и храната най-много обединяват хората и спомагат за мира. :-)

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.

  ! Оценка
  -2    +2