С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

ОТ БРОЯ: От софтуера до бутилката

Съдържание за Bevine
14 Август 2023, 12:58
Share Tweet Pin it Share

Този материал е част от летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli.

До такава степен повтаряме фразите "от фермата до масата" или "от лозето до чашата", че се превърнаха в клишета, още преди обществото ни напълно да е възприело и вникнало в посланието на идеята. Но една българска компания има малко по-различен подход: те гледат на съчетанието човек - природа през призмата на помощта, която новите технологии могат да окажат на лозето, а оттам - и на хората.
Най-кратко казано, BeVine е дигитална платформа на абонаментен принцип, която с помощта на данни от сателити и IoT сензори анализира огромен набор от данни, свързани с благосъстоянието на лозята, и дава препоръки на агрономи и технолози.
Всичко от климатични промени до вероятност за появяване на болести по лозата. Решението оптимизира разходи, време и спестява огромни главоболия на избите, като същевременно

увеличава шанса им за успешна и качествена реколта.

Като много други иновации, и BeVine се ражда по време на криза: 2019 г. се оказала тежка за семейното лозе на един от съоснователите на компанията, Благой Анастасов. Това тласка него и съдружника му Николай Сапунджиев към създаване на умно приложение, на което да могат да разчитат в такива случаи.



"Мисията на BeVine е да подпомага избите през целия производствен процес, още от засаждането на лозите и чак до времето за гроздобер. "Ако се заслушаме, можем да чуем какво ни говорят растенията и да разберем техните потребности, нашата платформа прави точно това.

Показва нуждите на лозата на ясен за земеделците език

под формата на различни данни, които черпим от метеостанции на терен. Данните се преобразуват чрез алгоритми в различни графики и известия, служейки на агрономи или енолози като "тълковен речник" и помощник за взимане на навременни решения. Всичко това става, като се следи фенологичното развитие на всеки сорт, предвижда се развитието на най-икономически значимите болести в лозята и се подпомага планирането на третиранията на отделните масиви", обобщават мисията си основателите.

Важен фактор освен функциите, разбира се, е и цената: на фона на международни компании, които обхващат само част от производството - лозарска или винарска, BeVine се стремят да се развиват и в двете направления, при това цената е в пъти по-ниска от тази на чуждестранни компании. "Конкурираме се на международните пазари, затова от скоро вече успешно си кооперираме с партньори от Италия , Гърция и Румъния", завършват Николай и Благой.

Повече може да научите на www.bevine.wine

Share Tweet Pin it Share

Реклама »