С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

Как се прави качествено червено вино

Съдържание за S & D
17 Октомври 2023, 17:23
Share Tweet Pin it Share

В света на вината червеното заема особено място. То е символ на елегантност, качество и традиция. Но какво стои зад производството на тази напитка, която завладява сърцата на мнозина? Припомняме си някои основни истини.

Избор на грозде и сортове
Гроздето е основният компонент в производството на червено вино. Изборът на правилния сорт е ключов за крайния резултат. Даваме пример с четири от най-разпознаваемите у нас, очертавайки и разликите между тях.
Мерло: популярен френски сорт, превърнал се в международен, който дава плодови нотки и мек вкус;
Мавруд: традиционен български сорт, известен със своята плътност и аромат;
Каберне совиньон: също като мерлото той идва от Франция, но се ползва по цял свят, отличава се със своята сложност и дълготрайност;
Сира: дава пикантни нотки, елегантен е, а понякога се купажира и с други сортове, макар че по-често е сам в бутилката. В Австралия го наричат шираз.
Процесът на производство
За да се получи хубаво червено вино, е важно да се следват някои основни стъпки.

Беритба
Гроздето трябва да бъде обрано в оптималната зрялост. Периодът на беритба варира в зависимост от климатичните условия и сорта, но обикновено започва от края на август и трае до края на октомври. Зрелостта се определя по няколко критерия - захарност, киселинност и физическа консистенция. Експертите често вкусват гроздето директно от лозето, за да определят неговата готовност за бране.

Ферментация
Този процес започва, след като гроздето е смачкано и захарта в гроздовия сок започва да взаимодейства с дрождите. Дрождите превръщат захарите в алкохол. Ферментацията може да продължи от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от стила на червеното вино, който се цели да се постигне.

  • снимка: Hermes Rivera, Unsplash



Отлежаване
След като ферментацията приключи, алкохолната напитка често се прехвърля в дъбови бъчви, където отлежава и придобива дълбочина, аромат и сложност. Времето може да варира от няколко месеца до няколко години. Дъбът добавя допълнителни аромати и структура към червеното вино и помага за неговото развитие.

Бутилиране
Преди да бъде бутилирано, червеното вино традиционно се филтрира, за да се премахнат всички нежелани частици. Процесът на бутилиране трябва да бъде извършен внимателно, за да се предотврати окисляването на алкохолната напитка. Някои винарни използват вакуумни системи или азот, за да избегнат контакта с кислород при бутилиране.
Състав и характеристики
Всяко червено вино има свой уникален състав, който определя неговия вкус, аромат и текстура. Ключовите елементи включват:
- танини: отговорни за структурата и дълготрайността на напитката;
- алкохол: влияе върху топлината на възприятието;
- киселини: придават свежест на виното и удължават живота му;
Съчетаване с храна

  • снимка: Helena Lopes, Unsplash



Червеното вино е изключително универсално и може да се комбинира с много и различни храни. В зависимост от сорта и характеристиките на напитката тя може да подчертае или допълни вкусовете на различни ястия.

Ето някои основни насоки за комбиниране на различни сортове червено вино с храни:
- предястия: леки и плодови червени вина от сортове като пино ноар или гаме се комбинират добре с предястия като патешки пастет или сирена;
- ястия с пилешко: вино със средно тяло като мерло е чудесен избор за пилешки стекове или пилешки бутчета на фурна;
- ястия с телешко: плътни и танинови като каберне совиньон или малбек са идеални за телешки стек или телешко на фурна;
- ястия със свинско: сортове като зинфандел (в Италия наричан примитиво) или темпранийо се комбинират чудесно със свински котлети или печено свинско;
- еленско: силни и ароматни вина от сортове като сира или пти сира са отличен избор за еленски гулаш или стек от елен;
- патешко: пино ноар или гренаш са подходящи с патешки гърди или патешко на фурна;
- сирена: сортовете с ниска киселинност като мерло са отлични с твърди сирена като чедар или гауда;
- десерти: сладките подсилени вина като порт или тези от апелацията Banyuls AOC могат да се комбинират с по-наситени сладкиши като шоколадови торти, докато с по-леки плодови тарталети вървят по-елегантни и неподсилени десертни вина като тези от апелацията Jurançon AOC.

Откъде да купим качествено червено вино
Ако искате да пиете от качествената напитка на боговете, един от най-лесните варианти е да посетите онлайн магазин. Там ще намерите разнообразие от видове и сортове, които отговарят на различни вкусове и предпочитания. Но преди да направите своя избор, препоръчително е да прочетете отзиви и мнения на други любители на виното. В случай, че не сте запознати, винаги може да се консултирате със специалист сомелиер, който да ви насочи кой вид за каква храна е подходящ.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »