Замислен като клубно заведение на голф-игрището, този ресторант е кулинарно най-амбициозното място на север от Балчик. Отбивката на пътя е ясно означена и води към старателно озеленено шосе, над което се веят знамената на България и Европейския съюз. Минаваш през охраняван портал и караш известно време по пътя към игрището, преди да видиш ресторанта от лявата си страна.
Blacksearama е луксозно удоволствие. Дори само видът на каменната вила с дървени подове, басейн тип „инфинити“ и гледка към морето действа разхлаждащо. Окосена трева, тишина и добре изстудено вино върху бели покривки, Blacksearama бързо показва позитивите на своята претенциозност. Кухнята може да се нарече авторска, оформена е интересно, вкусна е, и съдържа любопитни предложения (например талятели с водка, сьомга и кейпърс, пъдпъдък в бекон и пармезан, пресни билки и пюре от картофи).
Добрите стари български класики са подложени на преобразяване - например пържените тиквички в сос от кисело мляко, чесън и копър тук са „тиквички в темпура с млечен винегрет“. Рибената супа e бистра, с лимонова трева, джинджифил и картофи (макар и вкусовете на Азия всъщност да бяха едва доловими).
Ако мястото изобщо има някакъв недостатък, това е малко странният език, на който е написано менюто (бееф бургер, пу???ширано яйце, или гретенирано козе сирене, например). Плюсовете, които компенсират обаче, са несъизмеримо по-съществени: от факта, че зеленчуците са произведени в екологичните градини на имението, до най-луксозната и разпускаща ресторантска тоалетна в радиус сигурно от стотици километри. Освен това тук човек може и да закуси царски - нещо, което не е сред силните страни на България. Единият вариант е закуска виталити от пресни плодове и фреш. Другите - яйца по бенедиктински, брускета по тоскански и закуска от козе сирене, мармалад от круши и сусамена бисквита.
юли 2009
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит • Foton.bg
IT: IDG.BG • Computerworld • PC World • CIO • Networkworld
На английски: KQuarterly