Pacific е ресторант, поставил си изключително амбициозна задача - да предлага специалитети от шест различни азиатски страни. Идеята е нова за ресторантската ни сцена и заслужава внимание. Неизбежно обаче възниква и въпросът, доколко ястия, приготвяни от един и същи готвач, макар и от азиатски произход, могат да претендират за национална автентичност.
Страните, представени в оформеното като хармоника меню, варират от сравнително добре познати у нас (Китай, Индия и Япония) до почти непознати (Тайланд, Индонезия и Корея). Всъщност, подобно се оказва и процентното им разпределение - китайските предложения преобладават, докато тези от Индонезия и Корея например са само 2-3. Иначе самото меню е разделено на тип ястия, като във всяка секция те са изписани както на български, така и на езика на съответната страна, от която произхождат. Има и няколко специалитета на самия ресторант, отново в азиатски стил.
Храната се приготвя от китайския готвач Фу Лунг, който в миналото е работил в солидния хотел "Шангри Ла", а самото готвене става пред погледите на клиентите, в остъклена кухня. Това обаче не е сред предимствата на Pacific - кухнята някак не излъчва усещане за безупречен ред, а и не помагат детайли като небрежно оставени върху абсорбатора клещи.
За съжаление, самата храна също не отговаря съвсем на очакванията. Поръчаната за начало тайландска салата с манго, лук, кокосови стърготини и пресен кориандър е свежо-сладка, но последвалата я супа том-ка-гай не оставя приятен спомен, основно заради подобните на стериопор пилешки късчета в нея. Индонезийският ориз пък се нуждае от допълнителен сос, за да придобие що-годе приличен вкус. Китайските телешки пелмени на пара, подадени в подобаващ дървен съд, са нежни, макар и леко сурови на места.
Все пак има и плюсове - цените тук са умерени, обслужването е изключително приветливо, а интериорът - приятен (същото не може да се каже за музикалния фон). Винената листа предлага достатъчен избор, при това дори и за вино на чаша - вариантите са над 15.
февруари 2011 г.
Качество на храната: променливо
Меню: специалитети на шест азиатски кухни
Винена листа: добра селекция от Стар и Нов свят, има добир избор от вина на чаша
Обслужване: любезно и ненатрапчиво
Интериор: ненатправчив
Достъпност: стига се с кола, пред ресторанта може да се паркира
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит • Foton.bg
IT: IDG.BG • Computerworld • PC World • CIO • Networkworld
На английски: KQuarterly