С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ресторант на годината

Номинации в конкурса "Ресторант на годината Бакхус Chivas Regal" 2008

Бакхус
17 Декември 2008, 19:08
Share Tweet Pin it Share

Самият акт на номиране представлява едно високо признание, чрез което се надяваме да стимулираме допълнително ресторантьорите, готвачите и сомелиерите в амбициите им за достигане на истински висока класа. Качеството на храната и творческият подход към нея са основният критерий при оценката на ресторантите. Затова единствено за наградата "Авторска кухня" номинираните шеф-готвачи са петима.
Останалите фактори при оценката са избор на вино и напитки, обслужване, обстановка. Личната ангажираност на хората също е от изключителна важност, тъй като на нея се крепи общата атмосфера на заведението. Не по-малко важна е и адекватността на цените.


Ето и номинираните ресторанти:
 
За голямата награда "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal 2008"
 
Chef’s
Sommelier
Мусала палас
 
За авторска кухня
 
Велин Великов, "Мусала палас"
Виктор Ангелов, Chef‘s
Деян Димитров, "Урания"
Петър Михалчев, Sasa
Пламен Петров, La Famiglia
 
За дебют
 
Sasa
Нино
Клуб на архитекта
 
За най-добра селекция на напитките
 
Нино
Хеброс
Стара София


подробности и куверти за церемонията по награждаването вижте тук

Share Tweet Pin it Share
37 Коментара
  • Anonymous
    бебе1
    01, 50, 30 Юли 2009, 01:50

    Здравейте ще кажа само че Шефа на ресторанта е пълно лайно с психични отклонения,зашото е алчен,нервак,побойник и лицемер.
    Ще попитате каде са фактите ли? Ами ще ви кажа:1во взима бакшиша от сервитйорите и им дава 200-300лева от горе на заплатата,но само и само той да вземе "малкия" бакшиш.3то за най малкото нещо е готов да извие врата на всеки който му се изпречи към победата. А каква победа като от години му едно и също меню на масата? Пък и много държи на "чисотата"с собствен водоизточник от блатото на среща прдставете с каква чиста [...]

    Read the full comment водичка му се мие посудата...

    !
  • Anonymous
    автор
    10, 42, 04 Февруари 2009, 10:42

    Verno be zashto Hebros gi niama ?imat nominatzia samo za lista s vinata....stranna rabota.az si misleh che za vinen list se nominirat po-skoro vino-barovete.moje i da gresha. ne pretendiram che sam kompetentem ama......stranno mi se vidia.

    !
  • Anonymous
    VP
    17, 18, 03 Февруари 2009, 17:18

    @ Кристина-Абсолютно си права.За съжаление в последно време стана адски модерно да имаш ресторант и доста хора с възможности решиха да си "направят".Относно храната също.Може да звучи глупаво,но високопарните наименование на ястията-20 думи"заглавие" мен лично ме изнервят.Тази класация загуби смисъла си за мен.Вместо да се караме може би трябва ние самите д аопределим едни критерии,по които да се определят номинираните-все пак ние купуваме списанието.Поздрави на Кристина-радвам се ,че има хора ,които знаят как да отправят критиката си деликатно

    !
  • Anonymous
    Кристина
    16, 21, 03 Февруари 2009, 16:21

    сервиз, който е в услуга на клиента, а не цели самоизтъкване, адекватност и премереност във всичко - от атмосфера до цени. За съжаление и в трите заведения от настоящата ви селекция има сериозни издънки по отношение на тази "основа". Може и да са далеч по-модерни като кулинария от Вишните и Хеброс, но манталитетът на персонала им ги тегли години, години, години назад.

    !
  • Anonymous
    Кристина
    16, 13, 03 Февруари 2009, 16:13

    Нека кажа нещо и за "позволяването". За част от редовните читатели на Бакхус хубавата храна и вино са истинско хоби. Затова си позволяваме да се храним в ресторанти със звезди от Мишлен и смятаме, че си струва. Нещо, което е спорно за заведения като Сомелиер. Най-малкото, защото трудно може да прецениш колко ти струва изкарването във въпросния "клуб" (с 100% сигурност дори в най-тежките лондонски клубове има меню с цени). В този смисъл за мен бяха по-адекватни предишните издания на конкурса, в които спечелиха ресторанти без особена претенция за висша класа, но все пак с много добра кухня, атмосфера и [...]

    Read the full comment приятно обслужване, като Вишните и Хеброс. Тазгодишните номинирани са ми несимпатични, защото всички попадат в графата "Видяла жабата, че подковават и вдигнала и тя крак..." Просто претенцията ужасно много надделява в сравнение с реално предлаганото качество. Може би от Бакхус трябва да си помислят какво точно насърчават с този конкурс, защото всичко е въпрос на надграждане - няма да имаме ресторант, достоен за Мишленова звезда, докато преди това на въпросното място не са осъвършенствали основните, простички елементи - безупречно изпълнение на ястията, сервиз

    !
  • Anonymous
    oli
    15, 25, 03 Февруари 2009, 15:25

    И аз не съм съгласна с квалификацията на Човек! Не злобея и след като съм решила да посетя Сомелиера значи ще си го позволя, но и в критериите посочени от Бакхус осван, качество на храна, подбор на напитки и ангажираност на хората има и адекватност на цените. Така че ресторант без официален ценоразпис и висящ статут на "затворен" клуб следва да не се оценява в тази класация и да не се споменава при номинирането на състезаващи се ресторанти.
    А Хеброс действително е прекрасен ресторант с атмосфера, стил , високо качество на обслужване и храна и без парвенюшки напъвания [...]

    Read the full comment за недостъпност.

    !
  • Anonymous
    Кристина
    15, 40, 02 Февруари 2009, 15:40

    @Човек: не мисля, че някой злобее по отношение на Сомелиер. Въпросът е в правилата на конкурса, които предполагат, че ресторантите се посещават от комисията анонимно - а в Сомелиер това е невъзможно. Така че според мен не е редно и определено е нечестно спрямо останалите номинирани той да присъства във финалната селекция. Иначе аз лично съм доволна от посещението си там.

    !
  • Anonymous
    All
    22, 53, 01 Февруари 2009, 22:53

    Най- добрата куня Във гр. Варна можете да срещнете в ресторант "La faмiglia".

    !
  • Anonymous
    All
    22, 52, 01 Февруари 2009, 22:52

    Най- добрата кухмя Във гр. Варна можете да срещнете в ресторант "La faiglia".

    !
  • Anonymous
    човек
    14, 51, 01 Февруари 2009, 14:51

    Не мога да разбера какво кара хората да злобеят толкова много. Това че не могат да си позволят такъв ресторан като "somelier", или това че не ги допускат до там. Аз лично съм го посещавал няколко пъти, и съм на мнение, че доста ресторанти могат да му завиждат за това което е. Няма да навлизам в подробноси, само ще кажа че може би наистина не трябва да е в тази класация. Ако имаше класация за клуб на годината той щеше да е безпорен фаворит, мой а и на много други. А що се отнася до останалите два, ако сте ги [...]

    Read the full comment посещавали често, щяхте да сте забелязали намаляването на качеството от началото до сега а то е драстично.

    !
  • Anonymous
    цеци
    13, 58, 01 Февруари 2009, 13:58

    За Хеброс ще кажа, че е страхотен, уютен ресторант. Сервиза е на ниво, а за винената листа доста трябва да им се завижда

    !
  • Anonymous
    kristina
    23, 20, 24 Януари 2009, 23:20

    някой няма ли да каже нещо за Хеброс.бях там преди време и моето мнение е ,че ресторанта държи добро ниво и се развива доста добре хареса ми храната и сервиза да не забравя и антиките за мен те са номер 1

    !
  • Anonymous
    MR
    00, 51, 24 Януари 2009, 00:51

    май има нещо гнило ......за да разберем истината, цялата истина и само истината е достатъчно да си купим куверт за страхотната гала вечеря на сп. Бакхус.....Ха ха ха. Побързайте местата са ограничени, а желаещите.........

    !
  • Anonymous
    oli
    14, 53, 23 Януари 2009, 14:53

    След обстоятелствата, посочени от velitaz,особено ако отговарят на истината , а аз имам чувството, че това е така и това обяснява шпиономанията и недопустимите разпити преди "предварителната уговорка", ползването на разни странни мейли и пр. Това създава у мен подозрението, че този така наречен "ресторант" оперира незаконно като "Къща за гости" без надлежните разрешения, поради което настоявам официално да бъде деноминиран от конкурса "Ресторант на годината" и да не фигурира в никакви класации на "Бакхус". Най-добре е сп. "Бакхус" да излезе с официално ставновище по случая, а аз си запазвам правото да задам въпрос на ДНСК по повод законността на [...]

    Read the full comment функционирането на това заведение.В случай, че това не стане у нас ще остане горчивия вкус на съмнението, за някаква обвързаност на сп."Бакхус" със Сомелиера каквото и да е то.

    !
  • Anonymous
    velitaz
    11, 11, 21 Януари 2009, 11:11

    Виждам, че отново Сомелиер е номиниран редом с два много сериозни ресторанта независимо, че списание Бакхус има всички необходими документи, които показват проблеми с функционирането на Сомелиер. Неслучайно резервациите се наричат "предварителна уговорка", ресторантът няма интернет страница, няма постоянно работно време и т.н. - това е защото ресторантът няма законни документи, които да разрешават дейността му и дефакто работи напълно нелегално. Преди години беше запечатван 4 пъти от ДНСК, но поради различни причини продължава да работи по този, меко казано "странен" начин.

    !
  • Anonymous
    Георги Георгиев
    21, 35, 20 Януари 2009, 21:35

    Здравейте и от мен.
    Смятам че номинациите са за 3 наистина стойностни ресторанта,като вземем в предвид жалкото състояние на БГ ресторантите/съответно и на нас клиентите им/
    Ако трябва да израя мнение смятам че Шефс е супер готино местенце със добра кухня ,семпла атмосфера и отчайващ сервиз,НЕсмятам че Шефс е ресторант в пълния смисъл .
    Сомелие... това място е клуб в пълния смисъл на думата ,и в никакъв случай ,никъде по белия свят не би могло да се нарече ресторант(само в БГ)Впреки че кухнята е блестяща или поне беше такава преди 2 или 3 години/мисля [...]

    Read the full comment че съм го посещавал в начлото на 2006 /
    Мусала е сто процентов НЕОПРОВИНЦИАЛЕН КИЧ с посредственна кухня и смешен високопарен Миекащ сервиз.
    Смятам че Бакхус хвърлят повече усилия на Конкурса като статус на форум,отколкото да се потрудят да намерят добрите ресторанти или постоянно да отразяват ресторантския живот АДЕКВАТНО.
    И финално0 може би само Шефс е нормален вариант.тъкмо 6те се надуят двойно и съвсем ще го подкарат през просото.
    'Но това е положението каквито клиентите такива и ресторантите.............

    !
  • Anonymous
    Симона
    06, 10, 18 Януари 2009, 06:10

    Chef's са безспорните ми фаворити. Наистина невероятен ресторант с невероятна храна и адски топло отношение към гостите си!
    Успех!!!

    !
  • Anonymous
    Гост
    19, 29, 17 Януари 2009, 19:29

    Напълно съм съгласна с мненията за "Сомелиер".Посетихме го с група приятели преди около месец и то наистина с предварителна уговорка.Естествено бяхме единствените гости.Обърна ни се нужното внимание относно избора на храната, в менюто има само няколко ястия, наистина без цени, но когато се стигна до избора на виното.... опитаха се да предложат най-скъпите си вносни вина и направиха не много приятна гримаса след избора ни на българско вино в среден ценови сегмент.Изненадата беше при поднасянето на сметката, чиято цифра отговаряше да сме консумирали пет степенно меню и по бутилка вино на всеки, а всъщност някои останаха само на предястие и [...]

    Read the full comment десерт.Може би предварителната уговорка и разпитването е за това да се убедят, че можем да си плащаме сметките.
    Моето мнение е че се всимат прекалено на сериозно без да го заслужават.

    !
  • Anonymous
    oli
    16, 56, 16 Януари 2009, 16:56

    Продължавам да се възмущавам защо е номиниран ресторант, в който не можеш да влезеш без да си кажеш и майчиното мляко и после пак да не те одобрят. нека си има такива затворени клубове, за богопомазани , но не следва да попадат в каквато и да е класация, защото никой не може да каже защо и дали правилно са номинирани.

    !
  • Anonymous
    Бети
    21, 23, 15 Януари 2009, 21:23

    Бакхус, с тази семейна номинация и славословене само и единствено на вашите спонсори,няма да издържите на кризата на печатните издания.
    Много подценявате хората, които имат вкус към добрата кухня.
    Авторска кухня?.... По скоро интерпретации на рецепти публикувани в интернет без сигурен краен резултат.

    !
  • Anonymous
    оли
    13, 30, 15 Януари 2009, 13:30

    За съжаление и аз не можах да вляза в Сомелиера, но наистина антрето изглежда добре , а на въпроса ми за цените казаха, че нямат цени. Все си мисля, че като е толкова недостъпен не би следвало да е в такава популярна класация достъпна за изкушените в тази област без дискриминация.

    !
  • Anonymous
    Кристина
    15, 06, 14 Януари 2009, 15:06

    С риск да стана най-досадната тук, може ли да попитам Бакхус как успяхте да посетите ресторант Sommelier анонимно? И аз не бях ходила от три години, та реших да се пробвам. Разбира се, не можеш да отидеш току-така, защото през повечето време е затворено. Даже на резервацията й викат "предварителна уговорка". И съответно те разпитват най-подробно като гестаповци кой си ти и за какво се бориш в живота. Само дето не ти искат пълен списък с роднините до 3-то коляно...

    !
  • Anonymous
    stelyto
    18, 26, 13 Януари 2009, 18:26

    la famiglia pocivat samo v nedelia.dokolkoto mi e izvestno.iavno si popadnala tam samo v tezi dni.pochivat i na koleda i nova godina,zashtoto niama chalga a balgarina ne
    slusha druga muzika po praznitzite.no hranata e vse taka fantasticna i vseki pat ima neshto novo izvan kartata.prosto
    triabva da se konsultirate sas Plamen.imat i mnogo dobri vina izvan vineniia list.jelaia im samo uspehi prez 2009-ta
    i oshte dalgo da ni radvat.

    !
  • Anonymous
    nansi
    22, 43, 12 Януари 2009, 22:43

    Krisi, prava si- za takova darjanie.No az mnogo dobre se 4uvstvam tam i moje da e dopusnata greshka ot nqkoi ot personala tarsi sobstvenicite te sa gostopriemni pozdravi

    !
  • Anonymous
    MR
    22, 40, 12 Януари 2009, 22:40

    ....."преди три години", не е съвсем скоро .

    !
  • Anonymous
    MR
    22, 34, 12 Януари 2009, 22:34

    Странна работа, може би точната дума относно Sommelier наистина е "възроди". Дори и в ресторантите на Баксус го няма.

    !
  • Anonymous
    николай
    22, 18, 12 Януари 2009, 22:18

    хеллооу и от мен
    интересно форумче ;
    Таз година май пропуснах ресторантските обзори в България.
    Но като цяло нещата са движат според очакванията>>> Комерсиализация отвсякъде....пак обичайните заподозрени с изключение на КЛАСИК и Вишновката.. Кво стана с първия..беше готин ресторант с вкусна и изискана храна и стил, а Вишните съшо ми липсват?...
    САСА доколкото знам е на ХЕПИ ПУДЕЛА...ужасна грешка.По всичко личи че ресторанта на годината ще бъде CHEFS.или пък Сомелие се възроди ,бил съм там преди 3 години и беше много много добре в всяко едно отношение

    !
  • Anonymous
    MR
    21, 46, 12 Януари 2009, 21:46

    Някой ходил ли е скоро в Sommelier, и какви са му впечатленията? Питам защото от доста време не съм попадал на информация за ресторанта, а ето че е номиниран.

    !
  • Anonymous
    Кристина
    17, 41, 12 Януари 2009, 17:41

    До Nansi - когато в добрите ресторанти извън България стане издънка, персоналът прави всичко възможно да ти се извини и дори да те компенсира по такъв начин, че да не си тръгнеш с лоши чувства. Да не говорим, ако си изминал такова разстояние и трябва да се върнеш... А в Chef's се държаха с нас троснато, на ръба с грубо, и просто искаха възможно най-скоро да се махнем, за да не им пречим.
    Това, че трябва да станеш редовен посетител на един ресторант, за да те обслужват нормално, е изключително лоша реклама за него. Поддържам мнението си, че [...]

    Read the full comment заведения с такова отношение към клиента, не бива да попадат във финалните номинации. Мисля, че това е много основен проблем на българските ресторанти. Кухнята се развива, но манталитетът на обслужването не е мръднал. Честно казано дори в места със звезди от Мишлен не ми се случвало сервитьорите да се опитват да ме преценяват по дрехите или по някакви други външни белези, докато в Chef's или в Sasa например това основно занимание на персонала - а така ти се разваля цялото изживяване, колкото и велика да е храната.

    !
  • Anonymous
    Gordan
    11, 54, 12 Януари 2009, 11:54

    Zdraveite ot men.Iskam da vi poxvalq ekipa na CHEF'S neveroqtni deserti a pak da ne govorim za VKUSNOTO sufle ot sirena bravo na gotva4ite az sam im fen

    !
  • Anonymous
    Nansi
    10, 44, 12 Януари 2009, 10:44

    Za nominatsite mi se shte da kaja,4e se radvam za chef's /gotva4ite/ ,te go zaslujavate OTLI4EN IZBOR. tova mai e edinstveniqt restaurant a i ve4e stana na 3 godini.
    Na Krisi da kaja ,4e na vsqkade ima nqkoia izdanka ,no ako stanesh redoven posetitel nqma da ti se slu4vat podobni neshta

    !
  • Anonymous
    Рататуй
    11, 17, 30 Декември 2008, 11:17

    Относно номинациите ; за съжаление и аз не бих номинирал други ресторанти по простата причина че не намирам такива,жалко за Класик Гурме миналогодишния победител в тоз конкурс,доколкото разбирам има сериозни размествания в мениджмънта и персонала на ресторанта.Като цяло номинирани са обичайните заподозрени,като за мен сериозно недоразумение е дебюта на САСА - изключително неприятен и негостоприемен ресторант.Относно цермонията; с удоволствие ще закупя 2 куверта,менюто е стилно и добре селектирано.Смятам че е добре да се правят такъв формат вечери

    !
  • Anonymous
    vegi
    22, 19, 22 Декември 2008, 22:19

    strahotno menu i izbor na vina kam tiah sa zenata da ne govorim-napravo podarak no ima neshto koeto me pritesniava shte ima li specialno menu sa vegetarianci sashtoto ne e redno pri takava gala vecheria da im se servitat iastata bes sosovete i mesata ili morskite producti i na tiahno miasto da se slojat poveche ot garniturite neka vseki ot gotvachite da ima i 10-tina porcii unikalni vegeterianski iastia sashtoto kakto sa kasali starite hora s meso vseki moje a i si edno uvajenie kam horata koito ne iadat meso

    !
  • Anonymous
    Кристина
    15, 08, 22 Декември 2008, 15:08

    La Famiglia??? - Бакхус, моля престанете да номинирате и лансирате ресторанти, които работят изключително рядко и по-скоро по изключение - тази година, следвайки вашите препоръки, стоически се опитахме цели три пъти, при различни ходения до Варна, да посетим този ресторант с особено "приветливо" разположение и той и трите пъти беше затворен в 8 вечерта, без на вратата да има някакво обяснение за това. Работното време на Chef's също е по тяхно усмотрение, дори веднъж ни върнаха най-безцеремонно, при положение, че си бяхме направили резервация, защото имало "дублиране" - можете да си представите колко приятно ни беше в събота вечер, в [...]

    Read the full comment 7.30 вечерта, с гости от чужбина, на г**а на географията... по мое скромно мнение такива ресторанти изобщо не бива да присъстват сред номинираните, та камо ли да са в една толкова тясна селекция за голямата награда.

    !
  • Anonymous
    я.
    02, 21, 19 Декември 2008, 02:21

    Chef’s
    Sommelier
    Мусала палас

    Грешка?

    !

Реклама »