С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ресторант на годината

Звездите и континентите на шеф Марко Ботин

Бакхус
17 Март 2023, 11:23
Share Tweet Pin it Share

5 звезди Michelin красят кариерата на италианеца с опит на 4 континента. Той е четвъртият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".

Марко Ботин е от Фосано, Северна Италия. Проявява интерес към готвенето от малък и още като ученик започва работа през уикендите в кухня със звезда Michelin близо до вкъщи. След като завършва кулинарно училище, започва да пътува по света. Първо в САЩ, после Австралия. Следващата голяма стъпка е Лондон, където работи в емблематичния Alain Ducasse at the Dorchester с 3 звезди Michelin. Там Марко успява да израсне професионално с помощта на ментори като Жоселин Ерлан и Жан-Филип Блонде. След 6 години в британската столица се мести в Копенхаген, където става старши су-шеф в малкия брат на легендарния Noma - ресторант "108", който бива отличен с 1 звезда Michelin. По време на престоя си в Копенхаген Марко получава възможността да пътува из Азия и развива интерес към вкусовете и техниките на далечния Изток. Днес той е готов за следващата стъпка - да отвори свой собствен ресторант.

На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря шеф Марко Ботин ще приготви основното ястие.

Марко, вашето ястие е основното в 5-степенното меню. В него ще включите риба Бока д'оро и стриди. Каква е идеята ви и какво да очакваме от чинията ви?
Вдъхновението за ястието дойде като продължение на факта, че имам немалък професионален опит с различни риби и за мен е удоволствие всеки път да вадя от дълбините на морето продукти, които да поднасям по вкусен начин. Като допълнение ми се иска да съчетая това, което съм научил от опита си в кухни с френска и азиатска насоченост - всичко това, уловено в една чиния.

С тези препратки към два континента ястието естествено се вписва в концепцията "Единен свят", каквато е темата на галавечерята.
Да, така е, това беше и задачата. Харесва ми да съчетавам в една чиния две държави и култури.

Кой е любимият ви предмет в собствената ви кухня?
Eдин японски нож, който получих, когато ни се разделяха пътищата с тризвездния Alain Ducasse at the Dorchester в Лондон. Това е подарък, който помня и пазя с много любов.

Кухнята на коя държава ви кара винаги да огладнявате рязко?
Нямам само едно конкретно място, но, разбира се, Италия е сред любимите ми - вкъщи си е вкъщи. Иначе харесвам семплостта на тапас баровете в Испания - обожавам самата идея за такъв тип хранене. Ако пък съм в настроение за храна за душата, посягам към вкусните френски бистра или азиатски ястия, за мен това винаги е добра идея.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »