С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

О! Ним

текст Яна Никифорова, фотография Албена Шкодрова
25 Август 2009, 18:34
Share Tweet Pin it Share

И Ним живее в ритъма на своята провинция с меките, сметанови цветове на римските си руини и каналите под тунели от зеленина. През юли освеженото темпо на нощта се поддържа и от голям музикален фестивал, в който тази година ще се включат "обичайните заподозрени" Metallica, Prodigy, Duffy, Jason Mraz, Seal, Benabar. И ако те могат да бъдат слушани на поредица европейски сцени, то нищо не може да се сравни  с драматичния декор, сред който могат да бъдат слушани тук, на Арените.

Не пропускайте
 La Maison Carrée

Единственият съхранен в  цялост храм от римското наследство в града, La Maison Carree и без това е трудно да бъде пропуснат - той е в центъра на Ним и всички пътища водят към него. Строен през I в. пр. Хр. в подражание на храма на Аполон в Рим, той е използван за църква през Средновековието, а сега е музей на античните изкуства.
 Les Arènes (Арените)
Арените на Ним са строени в края на I в. за гладиаторски игри, но са преоткрити в края на XIX в., когато са възстановени, за да служат като стадион за корида. Битките с бикове по онова време вече са любим спорт в тази част на Франция, и цветните тълпи, които събират, през 1888 г. са запечатани в платното Les Arènes на Ван Гог.
Днес френската корида е видоизменена в къпане на бикове в басейн с вода, но амфитеатърът продължава да събира тълпи - сега вече с шумните концерти на групи като "Рамщайн" и "Металика".
По-близки до автентичната някогашна корида са организираните за Петдесетница и по времето на гроздобера (Les Féria de Pentecо^te et des Vendanges) събития, които събират аматьорите и феновете на празненствата по улиците за един лудешки шумен купон на открито. 
След посещение нa Арените вижте музея на Cultures Taurines - историята и направата на костюми зa тореро.
 Jardins de la Fontaine
Първите обществени градини на Ним са създадени през XVIII век върху мястото на античен храм - меланж от френска и италианска романтика, богат на статуи на нимфи и фавни. През алеи, из които се носи аромат на диви кестени, бор, кедър, се стига до  храма на Диана, емблематичен паметник на Ним, както и La Tour Magne (или "Голямата кула"), разположена върху най-високата точка на града. Кулата е използвана като защита срещу англичаните по време на Cтогодишната война. От върха й се разкрива  забележителна панорама към целия град, както и дигитална възможност да се преоткрие Ним от времето на римляните.
 Пътят на денима
За любителитe на фешън културата e интересна връзката между някогашните pаботни дрехи на легионерите и миньорите в града, предназначени да бъдат здрави и удобни, и названието на плата "serge de Nîmes", деним, запазена  марка на всяко поколение. Къщите на първите търговци с този плат за работническо облекло, придобил популярност от търговията със Съединените щати и влязъл днес във високата мода, са сред най-забележителните в града.

 Как да стигнете
Освен по-стандартните варианти с Air France или "България Ер", можете да направите връзка между полетите на две нискобюджетни авиокомпании: Ryanair свързва Ним с Лондон-Лутън и Брюксел-Шарлероа, докъдето от София лети Wizz Air. С кола близо 2000-те км се взимат за 30 часа през Белград, Загреб, Любляна, Триест, Милано, Генуа,  Salon de Provence, Arles. 
 Къде да отседнете
Шармантни частни хотели разцъфтяват в историческия център на града. За ценителите на южняшкия лукс и елегантност добър вариант са Hôtel De Provence, 5 Et 7 Square De La Couronne, www.hotel-provence-nimes.federal-hotel.com, цените започват от 58 евро за двойна стая, на 100 м от Арените, и New Hotel La Baume, 21, rue Nationale, www.new-hotel.com, 04 6676 2842, цените започват от 140 евро, малък замък от XVII в. в историческата част на града.
 Къде да ядете
Автентичните за региона специалитети са Brandade de Nîmes (пастет от сушена моруна със сметана, зехтин и подправки, запечен на фурна), маслини в зехтин, tapenades (в маслиновия пастет са добавени капери и аншоа), Fleur de Sel de Camargue (гурме сол на кристали), пастет от гъши дроб, трюфели, мед, конфитюри. Регионални вина, които си струва да се опитат, са Costière de Nîmes, Côtes de Roussillon, Fitou, Minervois, Faugeres, St Chinian, също Muscats, Maury, Banyuls, Rivesaltes. 
Brasserie des Trois Maures до Арените, с топъл и автентичен интериор, e смесица от приятелската обстановка на  ирландски пъб и жарта на андалуската култура. 10, Boulevard Arènes, 04 6636 2323.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »