С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Lord of the Chefs: на една осма от целта

текст Пепа Витанова
18 Април 2011, 17:25
Share Tweet Pin it Share

Ако LordofTheChefs (bTV, вторник и четвъртък, 21 часа, www.btv.bg/shows/lord-of-the-chefs) се беше появило преди година-две, всичко щеше да бъде наред. Но достъпът до световни кулинарни канали просвети и поразглези българския зрител, показвайки му висш пилотаж в готварските риалита:Hell'skitchen, TopChef, MasterChef. И днес, превключвайки от Food Fight Thursday ("Вечер на кулинарните битки", TLC, четвъртък, 21 часа) към "Властелинът на готвачите" на продуцентската компания на Слави Трифонов човек остава с усещане, че му се предлага продукт в типичния стандарт "седем осми". Пак нещо не достига до пълната цялост.  

Една осма дели "Лорда" от добрите образци в кулинарния риалити формат. Уж всичко е по правилата на жанра, но с нашенски привкус. Кухнята, в която е заснето шоуто, е безупречна - последен цивилизационен писък (дело на инвеститорите от HRC Culinary Academy в Международния колеж в Добрич), но в режисурата и сценария има лек дъх на чалга. В първия епизод водещата (младата актриса Елен Колева) сякаш щеше да запее: секси рокля с дълбоко деколте, бюст и устни на фолк дива. В следващите серии се появи в малка черна рокля, в дрешка тип червената шапчица и т.н.. Очевидно е търсен ефектът на отваряне на апетита на мъжката аудитория: актрисата е в ролята на бабината питка, иска ти се да я схрускаш заедно със силикона. Някоя феминистка организация би могла да обвини сценаристите на "Лорда" в сексизъм. Журито е само от мъже - известните готвачи Борис Петров, Ради Стамболов, Ивайло Петков. В първите два епизода те бяха полегнали на столовете, с изпружени крака и самодоволни коремчета. В тази поза дегустираха и приготвената храна, а оценките им звучаха като присъди. На моменти сякаш не ставаше дума за състезание, а за екзекуция. За щастие бързо усетиха, че допълнително стресират участниците и смениха стойката и тона. Така журито даде пример как шоуто да се развива в правила посока.

Пълния текст на статията може да прочетете в новия 135 брой на "Бакхус", който е на пазара от петък, 15 април

Share Tweet Pin it Share
6 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    06, 25, 18 Юни 2013, 06:25

    искаме ново издание

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    !
  • Anonymous
    автор
    23, 38, 21 Май 2011, 23:38

    Много съм разочарована. Очаквах нещо по-градивно. Аз съм любител кулинар и при все, че не е кулинарен курс, очаквах, че ще науча нещо, но освен разприте им нищо друго не видях. Все съм си мислила, че добрите готвачи приготвят ястията като мен - спокойно, с настроение, да си вложиш сърцето и да произведеш изкуство, а то някакво състезание по рязане, бъркане и надприказване.

    !
  • Anonymous
    Секулидис
    20, 27, 04 Май 2011, 20:27

    Аз си мисля,че това поведение на журито е предварително режисирано. Може би да е по интересно...незнам. И на мен много ми стана неприятно това отношение към колеги. Те са хора в край на краищата....!!!

    !
  • Anonymous
    Боби
    22, 46, 19 Април 2011, 22:46

    Пепа Витанова! Една от новите уж разбиращи от кулинарна журналистика медузи плъзгаща се около готината Албена Шкодрева.Пепи Витанова която бързо иска да премете територията за поръчково облизване за новият идващ овощен формат.Типично българско плазматично драскащо човече,подобно на спортните си колеги отричащи всичко българско изгониха Бербатов от националният!

    !
  • Anonymous
    Йоана
    22, 11, 19 Април 2011, 22:11

    Това поведение на журито не прави чест. Интриги се развиват и между участниците. Това ли искаме да гледаме - реалити тип "сапунка"?!
    Уви, нападките, безобразното отношение и обидите като "нещастници" продължиха. Оттам насетне спрях и да гледам. Няма смисъл.
    Кулинарията не е състезание по бързо обелване на ябълки. Тя е вкус и стил, който искаш да предадеш на останалите. Тя е любов към храната, на която даваш своята енергия. Със стрес може да ядем само отровена храна.

    !
  • Anonymous
    жак пепен
    18, 44, 19 Април 2011, 18:44

    поздравления за хубавата статия,точна и изчерпателна,напълно съм съгласен.жалко,че чалгата продължава да властва в у нас...

    !

Реклама »