С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Борислав Паунов: "Трябва да осъзнаем, че всичко зависи само от нас"

Любомир Бояджиев
01 Февруари 2007, 15:46
Share Tweet Pin it Share

Не е нужно да си опитвал от храната, която се приготвя в кетъринговата фирма Ред Девил, за да разбереш какво е отношението на шеф-готвача Борислав Паунов към кулинарията и към готвенето. Начинът, по който той разказва за живота си и работата в кухнята, показва, че този човек е здраво стъпил на земята и винаги е знаел какво иска да постигне. А и доказателство за това е извървеният път от кухните на столовете за хранене до креативността на висшата кулинария.

Семейната черта си казва думата, защото именно баба му, която цял живот работи като готвач, запалва искрата на страстта му към готвенето. Майка му не прави изключение и Боби Паунов споделя, че за него те двете са най-добрите готвачи. Въпреки че родителите му се опитвали да го насочат към съвсем други професии, той избира Техникума за обществено хранене. Истинската школа обаче е кухнята на новооткрития по това време хотел "Шератон" в София, където успява да натрупа опит от четирима главни готвачи. Още от 1985 Боби Паунов започва да създава сам менюта и обикаля няколко софийски ресторанта.

Периодът в "Ред Девил" започва през 1998, от самото начало на кетъринговата компания, когато той става главен готвач, начело на целия екип в кухнята. Въпреки над 10-годишния опит зад гърба си, Боби споделя, че тогава започнал периодът на самообучението и вдъхновяването от това, което правят най-големите имена в съвременната гастрономия. Сред кумирите му са Хестън Блументал, Феран Адриа и Хуан Мари Арзак. Разбира се, не пренебрегва френските класически традиции и кухнята на Пол Бокюз, тъй като това е задължителната основа за всеки готвач. По отношение на постоянното самоусъвършенстване Боби Паунов е убеден, че пътуванията в други страни и обмяната на опит са изключително полезни.

"Приготвям хапки, умален вариант на ястията, които съм създал или видял от големите съвременни готвачи". Кухнята, която създава, Боби определя като нещо екстравагантно, някакъв етап от развитието на кулинарията. "А за България дори представлява истинска революция. В страните от Западна Европа обаче основите на този вид кухня са вече поставени от хора като Феран Адриа и готвачите около него, а и всички останали доразвиват нещата, като прибавят по нещо свое". Ако има име, което Боби Паунов назовава като извор на вдъхновението си, то това е Хестън Блументал, защото съчетава новите технологии с класическото готвене. А и защото Блументал стои по средата между френската класика и авангардната креативност на испанците, а Боби Паунов е човек на равновесието, както самият той споделя. "По принцип не отхвърлям нищо, защото отвсякъде се ражда нещо ново. Така мога да съчетавам ново и старо, за да се получи нещо оригинално и добро."

А дали в България има достатъчно публика за този тип храна? "Като че ли у нас прескачаме етапите, което е грешно, казва шеф-готвачът на "Ред Девил". Хората не са особено подготвени, това обаче не означава, че не трябва да опитваме. Мисля, че спокойно можем да наричаме тази кухня дегустационна, но не трябва да забравяме корените си. Всяко нещо се променя с времето и това важи също за българската кухня. Имаме страхотна кухня, но тя се нуждае от леко изменяне, за да може да бъде възприета от новите поколения."

Някак си разговорът с Боби Паунов естествено стига до продуктите и той държи да подчертае, че е член на европейската асоциация на готвачите Евроток, в основата на която е залегнал принципът за използване на истински и качествени продукти. "Условията в България за произвеждане на добри продукти са уникални, категоричен е Боби Паунов. Въпросът е ние да се научим да контролираме тези продукти т.е. готвачите да имат изисквания към производителите по отношение на качеството, а те от своя страна да поддържат най-високото възможно ниво. Убеден съм, че това може да се случи в България, особено като виждам какъв път са извървели в Испания за последните 15 години. Най-важното обаче е човешкият ресурс т.е. ние българите сами да осъзнаем, че всичко зависи от нас".

За да стигне до това осъзнаване, е нужна обаче солидна основа, а един от най-сериозните проблеми, с които се сблъсква в работата си Боби Паунов, е липсата на добре подготвени и мотивирани хора. Причината за това състояние на нещата се крие в друга една липса - тази на добри училища за готвачите: "Училищата не учат младите хора на труд и на знания, не ги учат да обичат тази професия. За да станеш добър готвач, е нужна много дисциплина и вяра. И 10 години работа". Може би това е причината Боби Паунов да осъзнава колко е ценно да работиш в добър екип и прави всичко възможно да създаде най-добрата среда за хората около себе си. А и опитът му е показал, че за да бъдеш шеф-готвач, не е достатъчно само да готвиш добре, а трябва и да си добър мениджър и да познаваш хората, с които работиш. "Успехите се постигат с работа в екип", убеден е Боби Паунов.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Борислав Паунов, Ред Девил

Реклама »