С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

В търсене на истинското капучино

Веселина Маринова
01 Октомври 2007, 12:54
Share Tweet Pin it Share

В търсене на класическо италианско капучино в София обиколих над 40 заведения. Малко са местата, където вкусът, ароматът и видът на напитката се доближават до истината. За жалост цена от над 3 лв. изобщо не е гаранция за качество. От друга страна обаче, е цяло чудо капучино от 1 лв. да става за пиене. На много места самото кафе и млякото са с лошо качество. Другаде под капучино разбират огромна кана с горещо мляко и кафе. Пропорциите нямат никакво значение.

При специализираните вериги за кафе проблемът не е в продуктите, а в критериите. Те сякаш са нагодили вкуса на предлаганото от тях капучино към предполагаемото средно разбиране на българина. България обаче е страна с някаква кафе култура все пак и след като сме част от южноевропейската цивилизация, какво пречи да се стремим повече към автентичните вкусове на кафето.

А и класическото италианско капучино носи огромна наслада и не може да се сравни с никакви самодейни вариации на тази тема. Поне според мен.

След стотици проби италианските специалисти стигнали до заключението, че истинското капучино съдържа 25 мл кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара, при което от 3-4° С то се нагрява до около 55°С.
Млякото трябва да е прясно, да е краве, да съдържа над 3,2% белтъчини и да има около 3,5% масленост. Необходимото за едно капучино количество мляко се разбива на пяна в съд от неръждаема стомана, за да няма примеси от никакви други аромати и вкусове.
Външният вид на напитката също е важен: пяната трябва да е бяла и заобиколена по периферията от кафеен борд - нито тънък, нито прекалено широк.
За гъстотата на пяната няма строго определени параметри, но изискването е тя да бъде еднородна, да не се разделя от течността и да няма шупли или балончета.
Друг важен момент е чашата. Експертите съветват тя да бъде с вместимост 150 - 160 мл и да не бъде екстравагантна, а класическа, за да се получи съвършената хармония с кафето.
Ароматът трябва да бъде интензивен, с цветисти и плодови нотки, които се наслагват върху вече съществуващите нюанси на мляко, препечени зърна, карамел, шоколад и ванилия.
Тялото на капучиното се изразява чрез деликатното и нежно усещане за каймака и за заобленост на вкуса, всичко това подкрепено от лека горчивина и балансирана, слабо доловима киселинност.




















Ето кои са в крайна сметка петте най-добри места за капучино в София (подредбата е по азбучен ред).

"Вила Росиче" (ул. "Неофит Рилски" 26)
Капучиното се доближава до италианската класика, а и мястото е едно от най-приятните за кафе в София.

"Гранд кафе" в Грандхотел София (ул. "Ген. Гурко" №1)
Капучиното напълно отговаря на петте звезди на хотела.

"Ла Капанина" (пл. "Народно събрание" №9)
Капучиното не само е истинско, а дори е сред добрите италиански образци.

"Лаваца клуб"
(бул."Витоша" №13)
Въпреки че се случва млякото да не е с най-добро качество, пропорциите, кафето и добрият метод на приготвяне компенсират това.

"Стуцико" (пл. "България", под моста на НДК)
Капучино с ароматно кафе, фина трайна пяна, класически вкус.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  капучино

Реклама »