С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Сънищата на един шокунин на суши

текст Вера Траянова
18 Март 2011, 12:02
Share Tweet Pin it Share

"Понякога се събуждам нощем, защото сънувам суши. Ставам веднага, за да запиша идеята", казва 85-годишният Джиро Оно. Ресторантът му за суши, който има едва девет места и ползва тоалетната на токийското метро, е отличен с три звезди "Мишлен".

Джиро е шокунин - специфично японско понятие за майстор-занаятчия, който е постигнал пълно съвършенство в областта си. Но как може да се постигне пълно съвършенство при толкова изчистено и традиционно ястие? Отговор дава документалният филм "Джиро сънува суши" (Jirodreamsofsushi), показан на тазгодишното Берлинале в секция "Кулинарно кино".

Режисьорът Дейвид Гелб е човек, който знае тайните на стария майстор, обича работата си повече от семейството, мрази почивните дни и масажира октоподите 40 до 50 минути, преди да ги сготви.


Цялото интервю можете да прочетете в новия брой 134 на списанието, който е на пазара от петък, 18 март

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    07, 47, 20 Юни 2013, 07:47

    суши само на проверени места

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    !

Реклама »