С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Професия Гастроном

текст и фотография Албена Шкодрова
15 Юли 2011, 14:13
Share Tweet Pin it Share

"Нашият университет развива нов вид професионалисти - гастрономи". Малката тълпа студенти пред бюрото на Карло Катани се е разсеяла, и той с широка усмивка обяснява многопосочното образование, което повереното му учебно заведение им дава. "Те са като състезатели по декатлон. Разбира се, експерт само в една от областите, които изучават, ще има по-задълбочени познания. Но те са тези, които имат добра представа от цялостната картина. Знаят всичко от изработването на храната до слагането й на масата". Докато говори, представители на новото професионално съсловие - от гастрономи - се разхождат по алеите, пресичащи диагонално вътрешния двор на двореца Поленцо, паметник на културата, защитен от ЮНЕСКО. Построен от крал Карло Алберто Савойски сред руините на римския град Полентиа, той е ефектно реставриран - тухлени арки, издигащи се пред портала кули, и днес е визуалният израз на удоволствието от живота, в което студентите зад стените му се усъвършенстват.

Университетът за гастрономически науки в Поленцо, Италия, е по-известен като "Университетът на Slow Food". Създаден е през 2004 г. от движението на Карло Петрини с подкрепата на провинциите Пиемонт и Емилиа-Романа, и има статут на частен университет, признат от държавата за висше учебно заведение. Досега в него учат или са завършили вече 600 души - хора, които, според думите на ректора Карло Катани "могат да обяснят продуктите от различни гледни точки -история, технология, антропология, социология".

Те всичките са следвали по учебни програми, които звучат като блажения сън на един приятно задрямал след обилен обяд в сянката на дърво бонвиван. Лекциите, които често са всъщност интерактивни занимания по запознанство с ястия и вина, са разнообразени от още по-привлекателните учебни пътувания из Италия и из пет континента. В тях фигурират задачи като "дегустационно ателие за опознаване на типичните локални храни", "Обяд на лодката с печена на грил риба" или пък "свободно време на плажа".

Целта на всичко това е да се "осигури 360-градусова представа от гастрономията, от вкуса и хранителните стойности, през молекулярния състав до културното и социалното познание, произтичащо от прекия опит в мястото на производство". Движението Slow Food, чийто основател Карло Петрини оглавява и администрацията на университета, стои зад начинанието с цялата си философия. Обобщена от самия него, тя гласи "Slow Food обединява удоволствието от храненето с отговорността, устойчивостта и хармонията с природата [при нейното създаване]".

Пълния текст на статията може да прочетете в новия 138 брой на "Бакхус", който е на пазара от 15 юли.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »