Събития

ОТ БРОЯ: Голямото завръщане на ProWein

Емилия Стоева, бакхуспосланик 25 март 2024, 11:06


Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, Wine & Co.

"По-добре късно, отколкото никога" е казал народът. През 2024 г. България най-после взе заслужено участие в най-големия форум за вино и алкохолни напитки ProWein. След дългогодишни проблеми от страна на организация за участието на родните винопроизводители тази година бяха избрани цели 26 български изби, които да докажат пред винения свят, че българското вино е по-добро от всякога.

От години браншът се бори за място под прожекторите, а досега подкрепа от държавата липсваше. За тази цел се сформира работна група, която не само влезе в преговори с Министерството на земеделието и храните, но и организира общността на българските винопроизводители, които да достигнат до крайната точка, а именно заслуженото представяне на българското вино в рамките на най-значимия форум за вино в Европа и света.

През есента на 2023 г., след оповестяването на решението на министерството да финансира щанд от над 200 кв.м, бе създадена независима апликационна форма за избор на участници на българския щанд. На принцип first come, first serve бяха избрани 26 български изби, всяка с различен по обем капацитет и цели, които да обрисуват максимално ясно пъстрата и все по-атрактивна картина на българското вино.

В рамките на повече от половин година родното винено общество активно работи в сътрудничество с представители на държавната структура по безпроблемното организиране на българския щанд по време на тридесетото юбилейно издание на ProWein.

Каква е ползата за българското вино?

В статия от 2023 г. обстойно представих какво представлява ProWein и защо това е толкова важен форум в света на вино. И все пак накратко: още от 1994 г. фокусът на изложението е ориентиран към винения бизнес - срещи на вносители от цял свят с избите участници, подновяване на информацията за новите реколти между вече създадени бизнес партньорства и не на последно място - най-доброто място за нетуъркинг. Солидарност, отзивчивост и готовност за отделяне на достатъчно време за представяне на концепции.

Всичко това, пречупено през призмата на българското вино и многото пробойни в него по отношение на разпознаваемостта му по света, се яви като лъч надежда, че най-после нашите винопроизводители могат да намерят достойно място на световната сцена.

Добрата новина тук е, че всяка от избите беше разбрала отлично ползите от възможността да вземат участие на Провайн и предварително насрочените срещи с международни потенциални партньори продължаваха и през трите дни на изложението.
Във фокус се превърнаха вината от местни български сортове като мавруд, мелник, гъмза, памид и димят, а представянето на българската делегация показа, че браншът е напълно готов да излезе извън границите на страната ни.

Отзвукът

В рамките на три дни избите Château Avli, Aya Estate & Vineyards, Bratanov Winery, Брестовица, Black Sea Gold Pomorie, Bononia Estate and Resort, Borovitza Winery, Château Boshnakoff, Château Burgozone, Domaine Boyar, Ivo Varbanov Wines, Minkov Brothers, Mladen's Winery, Odessos Winery, Orbelia Winery, Rupel Winery, Rossidi, Stratsin Winery, Tipchenitza Winery, Via Vinera Villa Melnik, Villa Ovcharovo, Vinex Slavyantsi, Zaara Estate, Zagreus Winery и Zlaten Rozhen успешно допринесоха за новия имидж на българското вино не само споделяйки за хилядолетната му история и традиции, но и представяйки съвременните технологии и актуалния прочит, майсторски вплетен в стилове, събиращи местни и международни сортове.

По време на изложението присъстваха също официални гости от Министерството на земеделието и храните в лицето на началника на политическия кабинет на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, Валя Петрова и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

Освен предоставената ексклузивна възможност българското вино да заеме своето достойно място, чрез откриването на нови партньори и достигането до нови пазари ProWein обедини сектора, поставяйки на дневен ред редица важни въпроси, които да тласнат бранша и отговорните за него органи в обща, конструктивна посока.

Завършвайки позитивно този репортаж, по време на изложението стана ясно, че през 2025 г. отново ще има финансиране на голям български щанд, а резултатите от тази година тепърва предстои да се анализират и да се поеме в посока на надграждане на постигнатото дотук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK