С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Винено-дестилационни уточнения

Веселина Маринова
01 Ноември 2006, 23:53
Share Tweet Pin it Share

"Бакхус" е списание, което в най-голяма степен може да се нарече "винено". Според нас обаче дойде време да обърнем внимание и на една друга страна на виното. И това е магията, чрез която то се превръща в "жива вода" - дестилацията. Един необикновен процес, изобретен не чак толкова отдавна, който бързо става популярен отначало в медицината, а след това и в гастрономията. Независимо дали обичате спиртните напитки, едва ли ще отречете, че добрият винен дестилат може да доставя истинско удоволствие, ако се консумира умерено. Може би причината се крие в това, че той улавя квинтесенцията на духа на Бакхус...

Иначе, на теория, огнената вода е суховато описана като "течност предвидена за консумация, съдържаща етилов алкохол (етанол), получен чрез дестилация на вино или ферментирали вещества като плодове, зеленчуци или зърно". Когато изходният материал е вино или ферментирала гроздова каша се получават напитки като ракия, коняк, арманяк, грапа, узо, писко и други.

Тъй като се занимаваме с винените дестилати, и тук трябва да уточним понятията. Бренди е термин, който донякъде ги обединява. И нашата ракия в този смисъл също е вид бренди, макар че в наредбата публикувана в държавен вестник брой 68 от 22 август 2006, това не е така и изобщо определенията са малко объркващи. В този текст се дефинира какво е винена ракия, бренди, гроздова ракия и джиброва ракия.

Но така или иначе "бренди", буквално означава "прегоряло (горяно) вино", поради което не може да се отнася за други плодове освен за грозде, респективно вино. Затова и в тази наредба, както и в последната поправка към Закона за спиртните напитки и виното, думата "винено бренди" е заменена с "бренди". Но нямаме намерение да се впускаме в цитиране или коментар на нормативни документи и възприемаме понятията така, както те отдавна са придобили популярност. Например наричаме "гроздова ракия" също и напитката, която според закона е "ракия от джибри". Някои оригинални напитки, които от векове ни доставят удоволствие, заслужават специално внимание.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, дестилация

Реклама »