Вина

Добрата компания на виното

"Бакхус" 01 декември 2006, 12:23

Вероятно ви се е случвало, а в най-добрия случай ви се случва често: донасяте от далечно пътуване няколко безценни бутилки вино, идва моментът да ги отворите и да им се насладите. Избирате кого да поканите, защото споделеното удоволствие от виното е двойно удоволствие. Остава да решите основния въпрос - с каква храна да ги придружите.

Гледната точка на ценителя е именно тази - с каква храна да изпия определено вино, по-често, отколкото какво вино да поръчам към дадено ястие. Очевидно е, че старата формула "ще изпия едно добро вино с едно добро сирене" отдавна вече не е достатъчна, а в някои случаи бива опровергана.

За съчетанието на храни с вина сме говорили неведнъж. Темата разглежда подробно и книгата на Фиона Бекет "Съчетаване на храна и вино" на издателство "Гурме". Някои стари митове за т. нар. класически съчетания са отдавна развенчани, вкусовете се променят и обогатяват непрекъснато. Тук ще се опитаме да обърнем внимание именно на новите тенденции във вкусовите съчетания, на някои на пръв поглед несъвместими, почти скандални доскоро комбинации. И то от позицията на винения ценител, избиращ храната като съпътстваща виното, а не обратното, и непрекъснато отворен за нови преживявания на небцето. Единствено непоклатимо, разбира се, си остава правилото, че личният вкус стои над всичко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK