С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Елзас, Шампан, Лоара

Любомир Бояджиев
01 Април 2007, 15:03
Share Tweet Pin it Share

Елзас

Тероар и вина
Лозята на Елзас се простират почти без прекъсване на 100 км между Страсбург и Мюлуз, като малко по на север има още няколко парцела. Обширната долина на р. Рейн и околните хълмове имат много повече общи неща с Централна Европа, отколкото с останалата част на Франция. Често пъти елзаските вина се сравняват с някои от съседните германски, но всъщност са по-близки до сухите бели австрийски вина. Все пак общите сортове между Елзас и Германия са ризлинг, гевюрцтраминер, силванер. От френската страна на Рейн използват и пино ноар (за малкото червени вина), пино блан (често използван до преди време в Бургундия, а днес почти само в Елзас) и пино гри, известен още като Tokay d'Alsace или Ruländer в Германия.

Ако се съди по географската ширина, Елзас би трябвало да има хладен климат. В действителност обаче вогезите на запад я пазят от ветровете и дъжда. Лозята, разположени в най-топлите подножия на планинския масив, се радват на един от най-сухите континентални климати във Франция, което прави от Елзас чудесно място за лозарство. Пролетта тук е топла, лятото е сухо и слънчево, есента  дълга и мека, а зимата студена. Структурата на почвите е изключително сложна, тъй като геоложките ери са оставили в наследство двайсетина различни формации и така древният гранит на вогезите е покрит с разнообразни видове скали. От векове насам местните хора са избирали за лозята си най-добрите места с южно или югозападно изложение върху платата на безбройните малки долини, така че днес се е получила ивица с лозя, широка от 1,5 до 3 км.

Площите с гевюрцтраминер в Елзас нарастват и заемат почти 1/4 от лозята. В добри години вината с този сорт са богати и с нюанси на подправки. Ароматният мускат се среща в две разновидности: елзаски мускат и мускат отонел. Първият е сух , а гроздовият аромат е силен, но непостоянните добиви на муската водят до ограничаването му в областта. За сметка на него обаче все по-голям интерес предизвиква пино блан, който дава свежи и сухи вина, напомнящи на Бургундия. Голяма част от продукцията се използва за пенливото вино Crémant d’Alsace. Пино гри също дава богати и комплексни бели вина. Сухите са изключително елегантни, а десертните са изключително богати. Най-елегантният и фин сорт в Елзас е ризлинг, който без преувеличение дава грандиозни сухи бели вина с потенциал за дълго отлежаване. От късен гроздобер се правят и изключителни десертни вина от ризлинг. От силванер пък се правят добри свежи и семпли вина.

Наименования
Най-добре разположените лозя са си извоювали известност за определен тип вина. От 1975, Националният институт за наименованията за произход (INAO) присъжда на най-добрите парцели класификацията Grand Cru. Списъкът, включващ 50 парцели, съвсем не се приема единодушно и според някои производители има лозя, които не са на нужната висота, а други пък несправедливо не са включени. Законодателството изисква използването на сортовете ризлинг, гевюрцтраминер, мускат и пино гри, за да може даден производител да изписва на етикетите си Grand Cru. Освен това вината от тази категория трябва да произлизат от лозя с добив под 70 хл/ха (в Бургундия прагът е фиксиран на 30 хл/ха за Premier Grand Cru). Върху етикетите на вината от  AOC Alsace Grand Cru се посочва реколтата, сортът и съответното място (едно от всички 51 cru). При вината от AOC Alsace, на етикета се изписва сорта, марката на виното или означението Edelzwicker или Gentil, когато става дума за купаж от няколко сорта. Може да се добавят и имена на населени места.

По-важни производители:

Hugel & Fils, G. Humbrecht et Fils, F.E. Trimbach, Weinbach, Jean-Baptiste Adam, Jean-Paul Sick & Fils, Schlumberger.

Шампан

Тероар и вина
Шампан (Champagne) е най-северната лозарска област във Франция и едва ли има друга дума, освен "шампанско", която да предизвиква толкова празнично настроение. Областта на прочутите пенливи вина се простира на около 145 км североизточно от Париж и заема басейна на вътрешно море, изчезнало през терциера. В течение на стотици хиляди години по дъното му са се отлагали варовикови слоеве. Геоложки движения са довели до образуването на двете плата Montagne de Reims (Монтан де Реймс) и Côte des blancs, където се намират най-много от селищата с шампанските наименования Grand Cru и Premier Cru. Най-добрите изби се намират около градовете Реймс (Reyms) и Еперне (Epernay). Сърцето на Шампан се оформя от следните три области с най-добър тероар:

Montagne de Reims
- частично изложена на север, това е най-студената област в Шампан,  където се отглеждат и трите сорта, но свежият умерен климат е много подходящ за пино ноар. Тук се намират девет селища с наименование Grand Cru и много с Premier Cru. Селцето Bouzy, с южно изложение, е известно и с червеното си вино.

Vallée de la Marne (Вале де ла Марн) - районът е разположен по двата бряга на р. Марн. Надморската височина е по-ниска от останалите централни райони, почвите са по-слабо варовикови, с преобладаваща глина. Vallée de la Marne е известна преди всичко със своите пино ноар и пино мюние. Две от селищата се с наименование Grand Cru.

Côte des blancs се простира на юг от Еперне, на около 250 м н.в. Варовиковите почви, съчетани с по-мекия климат, са превърнали този район в чудесно място за отглеждане на шардоне.

Côte de Sézanne
е най-новата и най-слабо позната част от Шампан, тъй като лозята са засадени едва през 60-те години. Благодарение на южното си разположение гроздето (почти единствено шардоне) узрява много добре и дава плътни и богати вина.

За изработването на шампански вина са позволени само три сорта - пино ноар, пино мюние и шардоне. Пино ноар придава тяло и дълъг живот на купажа; пино мюние е разновидност на пино ноар, която се отличава с изключително плодов характер и придава аромат на виното; от своя страна шардонето придава елегантност и стил. Специфично за шампанските вина е, че много малко от тях произхождат от едно единствено лозе или селище, защото принципът в Шампан е да се купажира грозде от различни парцели и реколти.

Най-големите продажби на шампанско са на вината Brut sans année (сухо без реколта), според стила на всяка изба. Вина с посочена реколта (millésimes) се правят само в най-добрите години, средно на всеки четири години. Разликите между големите шампански и тези от малки производители са значителни. Географските характеристики са основни за качеството на гроздето, а продукцията от най-добрите лозя е най-малко и най-скъпа. Затова и най-големите изби са готови да плащат повече за най-доброто качество. Освен че използват най-добрата суровина, големите производители оставят вината си да отлежават по-дълго от задължителния минимален срок 15 месеца и добавят най-добрите си резервни вина в купажа за Brut sans année. Крайното вино от тези изби е по-комплексно, старее по-добре и съответно струва по-скъпо.

Класификация

В Шампан съществува изключително строга класификация на лозята според така наречената стълбица на отделните парцели (crus), изразена в проценти. От общо 200 селища, които произвеждат шампанско, 17 имат привилегията 100 % от лозята им да са класифицирани като cru и могат да се наричат Grand Cru; лозята на 40 селища са класифицирани от 99 до 90 % и имат право да се наричат Premier Cru, докато останалите, класифицирани от 89 до 80 % се наричат Second Cru.

Шампански термини
Blanc de blancs - изключително фино вино, изработено единствено от шардоне
Blanc de noirs - вино изработено единствено от червено грозде - пино ноар и пино мюние
Brut - сухо вино със захарно съдържание под 15 г/л
Extra brut - захарно съдържание от 0 до 6 г/л
Sec -  захарно съдържание от 17 до 35 г/л, което тук означава полусухо
Demi sec - захарно съдържание от 33 до 50 г/л
Doux - над 50 г/л

По-важни производители:
Krug, Mumm, Moët & Chandon, Laurent-Perrier, Veuve Clicquot Ponsardin, Taittinger, Charles Lafitte, Lanson, Bollinger, Ruinart, Piper-Heidsieck

Лоара  

Долината на Лоара се простира по цялото протежение на Северозападна Франция, като следва р. Лоара от Централна Франция на изток до Атлантическия океан на запад. Сравнително хладният климат предопределя производството на бели вина със сравнително леко тяло. При нито едно от тези вина обаче шардонето не е основен сорт, за разлика от шенин блан и совиньон.

В източния край на долината, от двете страни на Лоара, се намират градовете Сансер (Sancerre ) и Пуи-сюр-Лоар (Pouilly-sur-Loire). По тези места процъфтяват лозята със совиньон блан и именно местните наименования Sancerre и Pouilly Fumé (Пуи Фюме) поставят началото на модата на совиньона. За вината от Сансер е характерно, че са по-деликатни и трябва да се пият по-рано, докато в Пуи Фюме са по-богати и отлежават по-дълго. В Пуи-сюр-Лоар използват сорта шасла. Вината с наименованието Сансер се правят в 15 селища, като за най-добри се смятат Bué и Chavignol  Решавайки да създадат по-заоблени вина от совиньон с осезаем аромат на дъб и наричайки ги Fumé (пушено), винарите от Калифорния отдават не много разбираема почит на това френско селище, където дъбовите почви са просто един съд за виното. В Anjou (Анжу) се правят сухи бели, червени вина и розета.

В Bonnezeaux (Бонзо) и Coteaux du Layon (Кото дю Лайон) се правят десертни вина от шенин блан. В Saumur (Сомюр) се правят както бели, така и червени вина от каберне совиньон и шенин блан. Най-известното вино тук е Saumur-Champigny, което се прави предимно от каберне фран и може да се пие младо, но също така има добра способност да отлежава. В централната част на долината на Лоара има толкова наименования и може би повече различни стилове, отколкото в цялата област Бордо! В областта Турен (Touraine), около град Тур, се намират известните наименования Chinon (Шинон) и Bourgueil (Бургей), където сортът каберне фран достига рядко срещано развитие. В съседния Vouvray (Вувре) пък се правят може би едни от най-добрите вина от шенин блан. Вината на Вувре имат три стила - сухи, полусухи или сладки (moelleux). Най-добрите вина от Вувре трябва да отлежават няколко години, за да развият качествата си. Третият винарски район на Лоара се нарича Pays Nantais (Пеи Нанте), по името на град Нант. Тук процъфтяват вината от сорта мускаде и гро план, които са с неподражаем плодов аромат. Тези семпли вина се пият млади и са чудесни с морски дарове. Много често виното отлежава върху утайката си от ферментационни дрожди, което на етикета се означава с термина sur lie.

По-важни производители:

Gautier Audas,  Domaine de Goulaine, Donatien Bahuaud, Domaine de Beauregard, Guy Bossard, Aubert Frères, Domaine des Baumard, Château du Breuil, Château des Fesles, Jacques Lalane, Bouvet-Ladubay, Paul Filliatreau, Yannick Amirault, Bourillon Dorléans, Gaston Huet, Domaine Henri Bourgeois, Domaine Laporte.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Елзас, Лоара, Шампан

Реклама »