С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Какво казва видът на виното

Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
01 Декември 2007, 15:49
Share Tweet Pin it Share

В Мелбърн има един сляп по рождение младеж. Само като помирише и вкуси едно вино той понякога казва: "Господи, това вино има страхотен цвят." И винаги е прав, защото съществува връзка между цветовите характеристики на виното и неговия аромат и вкус.

Зрението, или възможността за разграничаване на цветовете, е най-слабо обученото ни възприятие. Какво от това, че според учените човек с нормално зрение би могъл да различи 300 000 цветови нюанса, ако са подредени един до друг? При случаен тест без възможност за сравнения бихме различили 8-9 цветови нюанса. Крайният резултат е, че и речникът ни е беден. Как само е наречено виното - бяло, при положение, че то може да бъде безцветно или с различни нюанси на зелено и жълто, но в никакъв случай не и бяло в буквалния смисъл на думата.

Видът на виното

Винаги оценката за едно вино започва от цвета му. Първото сетиво, което трябва да използваме, е зрението. Трябва да оценим външния вид и бистротата на цвета, интензивността му (наситеността) и нюанса (отсенките). Те могат да разкажат много неща за виното и да ни насочат какво може да се очаква от него като тяло, възраст, степен на окисление, съзряване в дъбови бъчви и т.н.

Цветовата характеристика е комбинация от:
 - нюанс (преобладаващи тонове) - червени, жълти, зелени и дори сини тонове, от които се състои цветът. Черното, бялото и неутрално сивото нямат нюанси.
 - интензитет - дълбочината, наситеността на цвета. Ярко, рубиненочервеното на някои вина от Бордо е наситен цвят, докато цветът на розетата не е. Цветът на червените вина варира от бледо червен до тъмно пурпурен, което прави термина червено вино почти толкова точен, колкото и бяло вино.
 - блясък (живост, игривост) - виното трябва да изглежда искрящо, бляскаво, а не замъглено, матово или даже непрозрачно. Всички добри вина, даже и старите червени, трябва да имат блясък, нали това е визуалният знак за здравословното им състояние. Неатрактивният, матов цвят (наречен опалесциращ от професионалистите) е признак за немощ или ниска киселинност.

Цветовете на виното
Цветовите нюанси могат да бъдат описани с някои от стандартните цветови дескриптори.

При бели вина:

- воднист цвят (почти прозрачен цвят като вода, обикновено се получава от прекомерна употреба на антиоксиданти)
- бледо сламестожълт (със зеленикави  нюанси, със сивкави оттенъци и т.н.)
- сламестожълт              
- тъмно сламестожълт  
- бледо златист
- златист
- тъмно златист
- бледо кехлибарен
- кехлибарен
- тъмно кехлибарен, кафеникав (признак за окисление)

При розовите и червени вина:
- бледо розов цвят "сьомга"
- луков цвят
- розов (с малинови оттенъци, с черешовочервени оттенъци и т.н.)
- наситено розов
- кайсия (признак за окисление в розовите вина)
- светло рубинен
- рубиненочервен
- тъмно рубинен
- пурпурно (яркочервено, за млади вина, обикновено с виолетови нюанси)
- гранатов (рубиненочервен с мек, почти керемиден оттенък подобно полускъпоценния камък)
- керемиденочервен, наречен още "брик" (при по-стари вина)
- кафеникавочервен - при много стари вина
- светлокафяв или кафяв (признак за оксидация)

Визуалните дефекти на виното

Много от визуалните дефекти са свързани със сравнително неприятни аромати. Окислението, което се долавя много лесно дори и от необучени ценители може да се познае веднага и по цвета: когато той е помръкнал и кафяв (или с кафяви оттенъци).

Проверете и повърхността на виното - там има много информация. Добрите вина са искрящи. На всеки знак за размътване, даже и фина утайка на дъното, или мазна консистенция трябва да се гледа с подозрение. Има няколко причини за влошения външен вид.

Развитието на бактерии е основната причина за размътване на много от вината. Ако случаят е такъв, нищо добро не ви очаква с това вино, то едва ли става и за оцет.

Ако виното е съдържало макар и минимално количество неферментирала захар утайката е много по-голяма; никому не е приятно да отпива вино и да дъвче утайка едновременно, нали?

Ако утайката е фина и е в малки количества обаче, това не винаги е признак за дефект, защото при отлежаване много от компонентите във виното падат на дъното. Освен това може да се дължи и на факта, че то не е филтрирано - един метод, който напоследък винарите изповядващи традиционните, натурални методи на винификация, прилагат. Тоест ако цветът е игрив, блестящ и ви привлича, използвайте декантер, за да я отстраните и се насладете спокойно на виното си.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино

Реклама »