Кой не познава сутрешните стонове и заклинания, и тържествените заричания "Никога вече!" след вечер със солидно количество изпито вино? То често е било предшествано от "чиста домашна гроздова" със салатка, а може неочаквано да се е намесила и бирата, което още повече е усложнило общото уравнение, което предишната вечер е съставила, а сутринта отчаяно се напъва да реши пред мивката.
Неудобствата в началото на деня си имат цветистото название махмурлук и се дължат на дехидратация и нарушаване на водно-солевия баланс на организма. За да се справите с тази бедствена, но банална ситуация, е добре да приемете някаква храна, съдържаща магнезий - тъмен шоколад или безсолни ядки, съпроводени с достатъчно течности.
С червеното вино обаче е свързан и един по-малко тривиален проблем - главоболието, което понякога се появява не след шест часа, а още с първата чаша. Уравнение с много повече неизвестни, то е проучвано и означавано от академичния свят с абревиатура като тези на вирусите или кръвната група - RWH, Red Wine Headache - Главоболието от червено вино.
Преди 20 години се смяташе, че то се дължи на сулфитите. Тези древни консерванти, познати още на египтяните и на римляните, са производни на серния двуокис или на сернистата киселина и убиват "лошите" бактерии и разни диви щамове дрожди, за да насочат ферментацията в правилната посока. Отделни хора обаче се оплакваха от странични ефекти след пиене на сулфитирано вино. Заради това властите по света притиснаха избите, и върху етикетите на бутилките се появиха предупредителни надписи contains sulfites.
Тук обаче похвалните усилия за защита на потребителите се натъкнаха на един проблем - бялото вино, сладките и полусладките вина съдържат често повече сулфити, а не предизвикват RHW, както червеното. Освен това реакцията на човешкия организъм към сулфитите рядко се изразява в главоболие. Тя е типична алергия и се проявява под формата на обриви, сърбеж и зачервяване на кожата, гадене, стомашни спазми, проблеми с дихателната система и дишането.
България могат да имат този проблем.
Но какво тогава е мистериозното състояние - зачервено лице, запушване на носа и най-главното - силно главоболие, което се свързва с пиенето на червено вино и особено, както изглежда, в случаите на пиене на лошокачествено вино?
Виното съдържа много субстанции, някои от които са продукт на ферментацията, други - компоненти на гроздовата ципа. Те включват различни фенолови съединения, танини, антоцианини и прочие прекрасни неща свързани с ароматите на виното, но също и неприятни за здравето вещества като хистамина, тирамина и различни фенолни флавоноиди.
В червените вина хистаминът се съдържа до два пъти повече, отколкото в белите. Той участвува в генезиса на главоболието посредством механизми, сходни с тези при възпалението, отока и болката изобщо.
Освен хистамина, предполагаема роля за тези ефекти имат и простагландините - вещества с разнообразни функции, една от които е свързана с процесите на възпаление.
Според една теория някои хора са генетично лишени от способност да се справят с по-големи дози хистамин. Според друга RWH е следствие от метаболитен дефект, при който производството на простагландини е недобре балансирано.
От това следва един прост съвет за онези, които страдат от RWH: пийте аспирин, при това предварително.
Аспиринът успешно потиска синтеза на просталгините, стига да е приет преди да е започнала биохимичната каскада на тяхното производство, която е почти невъзможно да се спре.
Алтернативна идея за предотвратяване на главоболие е пиенето на черен чай преди и по време на консумацията на вино. Съдържащият се в него кверцетин е биофлавоноид, който също подтиска хистамино-простагландиновия процес.
С черен чай, черен шоколад или аспирин, главоболието трябва бързо да бъде отстранявано, за да не се стигне до опасната ситуация, в която изящната, епична картина на виненото удоволствие избледнява, разпаднала се на дребни неприятности в нейното подножие.
22, 26, 05 Януари 2014, 22:26
Шоколада естествено;)
21, 29, 19 Април 2011, 21:29
Знаех си аз, че има нещо тъмно в червеното вино но не мога да се сдържа пред този рубинен цвят. Всичко е в мярката!
А какава е тя - един господ знае!
Наздраве, и повече усмивки...................
10, 20, 08 Декември 2010, 10:20
А на мен статията много ми помогна. Тази сутрин дъщеря ми, която е болна с МС, а в момента е с хрема и температура, се оплака от главоболие, пък аз се тревожа да не последва пристъп на МС. Но понеже снощи пийнахме по малко червено винце, дано да е само от него. Сега ще й направя чай, черен...Благодаря за статията.
Sofsof
+1
15, 46, 25 Август 2010, 15:46
Статийката ми се стори доста глупаво и скучновато написана,но това си е само мое мнение и нека авторът не се обижда...
19, 12, 01 Януари 2010, 19:12
Благадаря за коментара В последно време усилено се коментира за пагубното действие на сулфитите върху черния дроб Моля за коментари
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights