С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Българско вино на годината 2008

Емил Коралов, Юлия Костадинова
08 Януари 2009, 12:40
Share Tweet Pin it Share

Затова, когато преди няколко години забелязахме съществена промяна в българската винена индустрия - добри вина, все по-често правени от собствените лозя на производителите - решихме да пристъпим към учредяването на отдавна обмисляния конкурс "Българско вино на годината Бакхус 2008". Замислихме го като отворена инициатива, насочена към потребителя и пазара, като максимално обективен начин за ориентация на консуматорите на български вина. За да подсигурим безпристрастност, оставихме оценяването в ръцете на други хора, а за финала поканихме международно жури. Решихме и да съхраним в архива на редакцията всички дегустационни листове на комисията, като направим  достъпа до тях свободен.
Правилата на конкурса, чието видео представяне можете да видите тук, включваха три етапа.
В първия "Бакхус" селектира 50-те вина, които да участват в конкурса. Подборът бе извършен въз основа на оценките, получени на редовните ни дегустации през годината. Изискването беше да са излезли на пазара между 15 октомври 2007 и 15 октомври 2008. Това бе причината вина като Katarzyna Reserva 2006 на "Катаржина" или Vinica на "Загрей" да не са включени в селекцията. Те остават за следващата година.
В края на октомври три комисии от по десет души дегустираха 50-те избрани вина и дадоха своите оценки за всяко по отделно. На 21 октомври дегустира комисия, съставена от сомелиери, винени журналисти и търговци на вина (условно нарекохме тази комисия Панел на работещите с вино). На 22 октомври дегустираха българските винари, а на 23 октомври - десет души, които са големи ценители на виното, но упражняват съвсем различни професии.
Най-високата и най-ниската оценка на всяка проба във всяка комисия бяха изключени. В комисията на енолозите не зачетохме и оценките на винари, които дегустираха свои вина - например оценката на Rubaiyat Chardonnay 2006, дадена от Стефан Пирев, не беше взета предвид. Това бе вторият етап и благодарение на оценките на тези три комисии до финалния трети етап стигнаха 20 вина. Резултатите от дегустацията на трите комисии оформиха и класирането на вината от 21 до 50-то място.
Третият етап бе дегустация на топ 20 от международно жури. Специално за конкурса от Лондон пристигна Стивън Спъриър, легендарният винен специалист, чиято лична история се разказва в излезлия неотдавна филм Bottlе shock ("Шок в бутилка"). Това е човекът, който през 1976 г. е организирал сляпа дегустация на френски топ шата и калифорнийски вина. Дегустацията е останала в историята като "Парижкото възмездие", защото самите френски дегустатори оценяват вината от Калифорния по-високо от вината на своите легендарни имения. На практика след този ден Калифорния е поставена на световната винена карта, където и до днес заема една от водещите позиции.
Освен Стивън Спъриър, във финалното жури бяха поканени гръцкият енолог Мария Ксантопулу, българският консултант и търговец на вино Яна Петкова, италианският агроном Ариго Депаули, португалският винен журналист Руи Фалкао и българският топ сомелиер Любомир Стоянов.
Финалните дегустации продължиха два дни. В първия ден журито определи кои вина продължават в десетката и класира останалите 10 от 11 до 20-то място. На следващия ден при закрити врата и отново на сляпо бяха определени местата на вината в десетката и бе излъчено "Българско вино на годината" 2008.
Както споменахме и по време на церемонията по награждаването, изборът между първото и второто място бе особено труден, защото двете вина накрая се оказаха с равен брой точки. Наложи се арбитраж, за да се определи само един победител.
Всички дегустации бяха слепи. Не просто закрихме етикетите на вината, а по модела на Парижката дегустация от 1976 г. пресипахме всички в еднакви стъклени бутилки с номера. Освен това се погрижихме всички те да бъдат представени и сервирани в максимално добро състояние.
Крайното класиране е най-важно за широката публика, но може би най-интересни резултати и поводи за различни интерпретации и изводи имаше във втория етап на конкурса. Беше изключително любопитно как хора, свързани по различен начин с виното, оценяват еднакви вина и им дават различни оценки.
Най-важното е, че виното на годината Santa Sarah Privat 2006 беше на първо място в общото класиране и във втория етап на конкурса. Високата оценка в Бакхус (90 т.), първото място във втория етап и после в третия прави победата му безспорна. Фактът, че Privat е високо оценен във всички фази на конкурса ни кара да направим и още един извод - хората, които дегустират вина в България, имат сериозни критерии и познания, и авторитетът на чуждите експерти трябва да бъде още една гледна точка и начин за сверяване на часовниците, а не да го приемаме безропотно и да се позоваваме единствено на него.
Това не означава, че в бъдеще няма да каним чужденци, напротив - за следващия конкурс смятаме дори да са повече. Все пак интересно е да се проследят класиранията в отделните дегустационни панели на втория етап.
Победителят в панелите на работещите с вино и ценителите беше един и същ - Maxxima Private Reserve 2003. Това вино обаче беше доста назад в класацията на енолозите, където зае 29-о място.
Подобна е ситуацията и с подреждането на белите вина. Белите на Шато де Вал заеха първите места при работещите с вино и ценителите, а винарите отхвърлиха северозападния представител и не го удостоиха дори с място в тридесетицата. На същата изба е и най-противоречивото вино изобщо, при което се получи огромна разлика в оценките -най-висока 94, най-ниска 69.
Класациите,  по-долу могат да ви дадат представа за предпочитанията и изобщо за отношението към виното на различните групи. Не публикуваме отделни класации на червени вина, тъй като червеното така или иначе доминираше и всеки може да си направи съответните изводи и от общите класации.

Топ 20 според дегустационните панели от втория кръг
Топ 20 на вината до 20 лева
Топ 5 червени сортови вина според различните дегустационни панели

Топ 5 бели вина според различните дегустационни панели
Класиране на 50-те най-добри български вина според панела на ценителите
Класиране на 50-те най-добри български вина според панела на енолозите
Класиране на 50-те най-добри български вина според панела на работещите с вино


Любителите на цифрите и комбинациите сигурно могат да направят и други изводи. Все пак не забравяйте, че виното е и винаги ще бъде субективна материя. Всеки има право да го харесва или не, да купува едно или друго. Ние от екипа на списание "Бакхус" заставаме изцяло зад резултатите от конкурса. Това обаче са резултати на конкурса "Българско вино на годината Бакхус" за 2008 - с тези правила и това жури на първо място е Santa Sarah Privat 2006.

Share Tweet Pin it Share
12 Коментара
 • Anonymous
  Йордан Иванов
  02, 20, 18 Февруари 2009, 02:20

  Всяко начало е трудно....Не очаквайте от първия старт всичко да е наред,а това,че има критики говори добре...Дори и на винените конкурси във Франция (където живея) винаги има доволни и недоволни и самите критиките в повечето случаи спомагат за подобряване развитието на конкурсите. Дано това добро начинание в България да не се опорочи като повечето неща у нас и в бъдеще конкурса да бъде реален коректив за качеството на вината в България.
  Йордан Иванов - студент онология ,Франция

  !
 • Anonymous
  pinot
  17, 04, 27 Януари 2009, 17:04

  Макар и личната ми класация да не съвпада напълно с тази на журитата, смятам че това са най-добрите български вина на пазара.
  Каква е вашата класация, групата на 26?

  !
 • Anonymous
  Анна
  23, 37, 15 Януари 2009, 23:37

  Не е ли по-достойно, да се излезе от паравана на анонимността ,когато хулиш някой?Въпроса ми е към "завист........"

  !
 • Anonymous
  TT
  14, 43, 13 Януари 2009, 14:43

  За конкурса : ЕДИНСТВЕНИЯ ,в който вината се взимат директно от търговската мрежа ,плюс чуждестранните дегустатори!!! А не като другите.... Поздравления за организаторите и дано борбата да продължи да бъде така честна и безпристрастна.
  Димо Хаджиев, енолог

  !
 • Anonymous
  stoichowinemaker
  18, 58, 12 Януари 2009, 18:58

  Колеги и неколеги,
  Ако аз предизвиках тази буря тук, с репликата си към Яна в нейната статия, съжалявам, че го сторих. Чувате ли се? Спрете, ако уважавате поне малко себе си! Всеки конкурс има победители и победени, надценени и недооценени. Искам обаче да знаете, че технологът на Преслав е най-добрият български енолог на белите вина и ви пожелавам да го настигнете в някой друг Свят. Големите вина на Катаржина за мен датират от времето на К. Стоев там. Катето Гаргова е в основата на модерния облик на Вила Любимец.Какво срамно има, че е правила вино с ръцете си, [...]

  Read the full comment освен с главата си. Алекс Велянов е Новият Свят в България, а леля му може да бъде само пример за подражание за всички, които искат да се нарекат винени журналисти.
  Смешно и глупаво е всичко това. Аз пръв попитах Яна, за оценките на Стивън Спъриър. Не ме имитирайте и плагиатствайте и не палете война. Попитах я, защото исках да разбера кои вина намери той за авангардни, модерни и интернационални и дали изобщо имаше такива. Попитах я, защото искам да сверя часовника си с него, а не с колегите енолози, чиито часовници познавам или с журналистите и сомелиерите, които не мисля, че могат да са ми полезни на този етап. Ако Ви се води война, водете я, но с аргументи и възпитан тон. С помия нищо не става.
  Емо, Юлия, вие успяхте, поздравявам Ви. Всяко начало е трудно.
  С уважение към всички познати и непознати.
  Стойчо Стоев, енолог.

  !
 • Anonymous
  Кристина
  17, 02, 12 Януари 2009, 17:02

  Като четох този текст си помислих, че може би ще е добре догодина оценките на така наречените "български винари" да нямат такава голяма тежест в класирането. Стана ми мъчно за Огнян Цветанов. В истинските винарски държави, ако правиш вино което е отличително, има безпогрешен характер и блести като нещо различно сред масата, ставаш в звезда. А в България просто "колегите" ти те разпознават много лесно на слепите дегустации и те слагат на 29-то място...

  !
 • Anonymous
  завистлив техноенолог
  16, 38, 12 Януари 2009, 16:38

  Технолозите на Преслаж, СИС Инд. и Белведере правят второ вино за износ и вьтр. пазар и така сриват каквото е останало от имиджа му.Шефа на СЕБ гледа себе си и да направи мъжа си енолог на България. Представителя на Вила Л. е работил пове4е като общ работник в наши и 4ужди изби. Технолога от ВИ Русе съсипа Домеин боиар и Винпром Русе.Винаря от Ту Френдс бе набутан от леля си във винарството и взеха да му правят вината навън. А другите двама са объркали професята си. Единственото което свързва 9-те 4ожека е говоренето им с 4асове за виното, докато другите [...]

  Read the full comment го правят.

  !
 • Anonymous
  edin lozar
  18, 38, 10 Януари 2009, 18:38

  Bravo na bacchus. Zashto obache izvikahte tezi "vinari"?
  Te si nabutaha vinata v top 20, a osven tova ne sa vinari, zashtoto ne znaiat kak stava vino, t.e. grozde.

  !
 • Anonymous
  Бакхус
  17, 26, 10 Януари 2009, 17:26

  За целите ви ще е достатъчно да се запознаем и само с един от вас. За да бъде задоволено отчасти любопитсвото ви, можем да споделим, че и двата дни, в които Стивън Спъриър оценяваше българските вина от топ 20 и съответно топ 10, той даде най-висока оценка на виното, което после стана победител в конкурса. Искаме да отбележим, че класация на Стивън Спъриър всъщност няма. Има класация на конкурса „Българско вино на годината”, направена от сборната оценка на международното жури с председател Стивън Спъриър.

  !
 • Anonymous
  Пияч
  10, 25, 10 Януари 2009, 10:25

  Ние сме група от 26 интересуващи се от вино. Всички ли да заповядаме на адреса на Бакхус или ще публикувате класацията на г-н Спъриър? Искаме да си разкрием самоличността.Не можем да се съберем едновременно.Бъдете любезни да ни информирате къде да си пратим снинките, адресите, ЕГН и други данни. Благодарим.

  !
 • Anonymous
  Бакхус
  16, 22, 09 Януари 2009, 16:22

  Уважаеми автор,
  Благодарим ви за коментара! Заповядайте в редакцията на сп. "Бакхус" на ул."Иван Вазов" 24, където ще можете да се запознаете лично с персоналната класация на г-н Спъриър, но в този случай ще се наложи да разкриете самоличността си.

  !
 • Anonymous
  автор
  11, 41, 09 Януари 2009, 11:41

  Уважаеми Бакхуси,
  Понеже са ни дълбоко известни завистта и омразата между българските технолози (да ме извинят, но енолози сред тях са много малко), недоказаната компетентност на самопровъзгласилите се за такива винени журналисти и тенденциозността на Бакхус като списание, много ми е интересна ПЕРСОНАЛНАТА КЛАСАЦИЯ НА СТИВЪН СПЪРИЪР. БИХТЕ ЛИ Я ПУБЛИКУВАЛИ БЕЗ КОМЕНТАР И БЕЗ ИЗОПАЧАВАНЕ? Благодаря1

  !

Реклама »