С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Съчетаване: Зимни салати с вино

Снежана Живкова
12 Януари 2009, 14:03
Share Tweet Pin it Share



1.Салата от шест зимни зеленчука

Зелевата салата може да е много традиционна, но й трябва малко, за да се промени радикално. Опитайте например ето така. Ако имате здрави ръце и обичате да работите с тях, нарежете си зелето сами, като го посолите, преди да го смачкате, за да омекне. Но ако имате електрическа резачка, правенето на тази салата става много приятно занимание. След зелето пускате в машинката няколко моркова, но на по-ситно ренде, добавяте една или две кисели ябълки, обелени и почистени от семките, две-три скилидки чесън, една малка глава сладка ряпа и половин лютива. Преди да разбъркате добре, добавете листата на един стрък свежа целина, нарязана ситно. Подправете със сол, зехтин, лимонов сок или оцет. И направете по-голямо количество, защото със сигурност ще ви потрябва.

Ризлинг Ste Michelle Wine Estates, Колумбия Валей, щата Вашингтон
 
Ако сте избрали зелевата салата в истинското й предназначение като начало на менюто, а не като гарнитура, за нея най-подходяща е добрата стара гроздова ракия. Но... колкото и странно да ви изглежда, към нея и с нея можете да поднесете и един "Ризлинг" - не български, защото при нашите климатични условия сортът не може да ни даде това, което е в природата му. Опитайте един американски от "Ste Michelle Wine Estates", най-старата изба в щата Вашингтон и най-големият производител на вина от сорт ризлинг в света. Лекият аромат на праскова и пчелен восък, както и далечните лакови тонове, съчетани с мекия, приятен вкус на ризлинга в комбинация с тази прекрасна зимна салата ще ви помогнат да оцените и едното, и другото.



2. Патриотична салата

Докато подреждам съставките на тази салата в купата за поднасяне, често ме обзема патриотизъм и съставките някак от само себе си се подреждат в последователни пластове бяло, зелено и червено. Даже специално се обзаведох с тънкостенна купа от чисто, прозрачно стъкло - долу по-тясна, и разширяваща се нагоре. Формата има значение заради пропорцията на съставките. На дъното се подрежда настъргано на едро ренде червено цвекло, сварено на пара. Следващият пласт е от настъргани кисели краставички, а най-отгоре са сварените и нарязани на кубчета картофи. Салатата се залива с добре разбити майонеза, горчица, черен пипер, сол и по желание допълнително зехтин и лимонов сок.
Да изядеш националния си флаг може да бъде особено удоволствие, а историята познава и поне един случай, в който това се е превърнало и в геройство (по време на Първата световна на полуостров Галиполи един знаменосец става по този начин мит и получава прозвището Байраклъ баба).

Шенин блан от Южна Африка, 2007 Г.

Ако това е гарнитура за ястие от печено или задушено месо, много подходящи биха били полусухите, но по-сладки мускатови вина. Но реших да ви предложа един Шенин блан от Южна Африка от миналогодишната реколта. Ароматите на масло, стафиди и ябълка, които оставят приятно впечатление в носоглътката и рецепторите в устата, допълват киселинността и свежестта на краставичките. Мекотата на виното и леката му сладост компенсират землистите и минерални тонове, които идват от червеното цвекло, както и кисело-соления вкус на краставичките. В същото време то допълва и неутрализира въглехидратния вкус на картофите.

3. Предястие с елда

Това предястие понякога поднасям и като салата и го измислих една зима след твърдото решение да се храним вече здравословно, без солени и кисели туршии, без нитратни и отлежавали в складове домати и краставици. За целта една чаена чаша елда, която се купува от магазините за диетични храни, се сварява в три пъти повече вода, прецежда се, и се оставя да изстине. През това време се нарязват на ситно кисели краставички, чисто свинско филе или шунка (може и пилешко или пуешко), две-три твърдо сварени яйца, едро счукани орехи. Всичко се смесва с елдата и ако краставичките не са достатъчно кисели, се натрошава малко бяло саламурено сирене. Добавя се една опаковка майонеза с една-две лъжички лютива горчица, ако е необходимо сол, смлян черен пипер. Разбърква се добре, но трябва да остане по-гъсто, отколкото течно. Подходящо е и за гарнитура.

Les Amandiers, Домейн Катаржина

Мекотата на "Амандие", купаж от шардоне и совиньон блан, е много подходяща за това предястие или гарнитура с елда. Неговите аромати на тропически плодове и ванилия, които идват от съприкосновението с дъбовата дървесина, се съчетават приятно с нейната минералност и дървесни тонове. Леката твърдост, която е характерна за елдата, се потушава добре от свежестта на виното и комбинацията с майонеза. В същото време пикантността на горчицата и киселинността на краставичките компенсират изразената свежест и мекота на това вино в стил нов свят.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино
4 Коментара
  • Anonymous
    Виолета С.
    09, 55, 14 Октомври 2009, 09:55

    Елдата става доста по-здравословна като се подправи само с масло и сол. Просто, но вкусно.

    !
  • Anonymous
    mariya
    16, 20, 02 Февруари 2009, 16:20

    Zashto ne sas salata #2 opitame balgorsko vino? Ta nali e patriotichna salata.Chudesen primer bi bil Santa Sara Chardonnay. Neveroyatno vino s notki na pechena yabalka,lechnitsi i uzryala janka. Mnogo dobra integratsia mejdu frenskiya dab (bachva),plodovoto i mineralno sadarjanie na vinoto.

    !
  • Anonymous
    jamez 29 Януари 2009, 19:29

    This comment has been hidden by the moderator because it contained .

  • Anonymous
    jamez
    19, 28, 29 Януари 2009, 19:28

    az pyk saediniavam pomorijska s slanina. ha iziashte ma

    !

Реклама »