С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Събитие

Бакхус Вечери: Индийска Вечеря

Бакхус
04 Февруари 2019, 00:00, 14436 прочитания
Share Tweet Pin it Share

Гост-готвач: шеф Пракаш Мишра

За първата ни вечеря за 2019 г. решихме да избягаме далеч от мрачното и зимно време навън и да се пренесем в екзотичната и колоритна Индия. За наш гид из необятните вкусове и подправки на тази все още екзотична кухня сме поканили професионалист, чийто живот е не по-малко богат и интересен - шеф Пракаш Мишра.

Пракаш завършва професионалното си обучение в Ню Делхи през 2002 г. и с таланта си достига до позицията главен готвач в някои от водещите хотели в страната, включително Hotel InterContinental в Ню Делхи и Taj Hotel Group в Мумбай. Пътят му го довежда до България, където той се установява и продължава професионалната си кариера. През 2008 г. отваря собствен ресторант "Шафран" и междувременно участва в кулинарни предавания в няколко национални телевизии. За своите 11 години, ресторантът се е разраснал двойно и осигурява храната за редица големи събития като "Международния ден на йогата" и празненствата за Diwali (индийският фестивал на светлината). Шеф Мишра е поканен да приготви и вечерята по случай посещението на индийския президент в България през 2018 г.

На 28 февруари от 19:30 ч. заедно с шеф Пракаш Мишра ще се потопим в екзотиката и богатството на индийската кухня с неговото впечетляващо четиристепенно меню. Очакваме ви в уютната атмосфера на демонстрационен ресторант Show How/Томеко.
Меню

Салата:

Каче ам ка
Салата от сурово манго, миксирано с айсберг, зелена салата, чери домати, краставица, нар и рукола. Завършена с дресинг от лимонов сок, зехтин и индийски домашен чипс.
* Поднесено с крафт бира Hills Pils

Предястие (поднасят се с ментово чатни, сонт чатни и манго чатни):

Кхомани ало тики
Пълнени картофени кюфтета с кайсия, ядки и прясна мента, сервирано върху канапе от нахут.

Тандури пиле тикка
Обезкостено пилешко бутче, мариновано 8 часа в паста от джинджифил и чесън, цедено мляко и гарам масала, запечено в индийска пещ (тандур), поръсено с чат масала при сервиране.
* Поднесено с крафт бира Hills Stout

Основно ястие (поднася се с папад, маринован лук, домашно чили мармалад и изпечено зелено чили):

Бътър мург масала
Предварително запечено пилешко месо от филе в комбинация с лук, гъст доматен сос, ароматни индийски подправки и сметана, севирано с разтопено индийско масло

Кадай панир
Традиционно индийско сирене, в комбинация с чушки, лук и кадай грейви сос, овкусено с пресен кориандър, куркума и сметана.

Леща Дал Макхни
Черна леща, приготвяна 18 часа, с пресни домати, джинджифил, сметана, масло и касури мети.

Зеленчуково Пулао
Задушен ориз басмати със зеленчуци, шафран, розова вода и индийски подправки.

Бунди райта
Специално приготвена салата от кисело мляко, топчета от нахутено брашно, печен кимион и пресен кориандър.

Малабари парата (индийски хляб)
Вито хлебче от бяло брашно, приготвено с кимион и намазано с масло.
* Поднесено с крафт бира Hills Helles Rauch

Десерт:

Иляичи панакота
Млечен десерт с кремообразна текстура, овкусен с кардамон на прах, поднесен върху крамбъл от нахутено брашно и ядки, гарниран със сладко от горски плодове, пюре от манго, ядивно сребърно фолио и свежа мента.
* Поднесено с коктейл Hennessy

Час:
19:30 ч .

Дата:
28 февруари 2019 г.

Място:
Демонстрационен ресторант ShowHow/ Томеко.

Цена*:
60 лв.
*В цената е включена крафт бира Hills към всяко ястие.
**На събитието ще се предлагат алкохол и цигари, поради което присъствието на непълнолетни лица не се допуска.


❤︎ Благодарим на партньорите на събитието:
- Дегустационни води Acqua Panna & S.Pellegrino, предоставени от Авенди ООД
- Hills Brewery
- Hennessy

- Кулинарно училище Food Connection

Местата са ограничени, затова молим да се свържете с нас на посочените по-долу контакти до 26.02.2019, за да запазим вашето място, след което да заплатите таксата по банков път:

КУВЕРТИТЕ СА ИЗЧЕРПАНИ.

Икономедиа АД
БАКБ АД СОФИЯ
BIC: BGUSBGSF
В лева: BG25BGUS91601002400000
Основание за плащане: Вечеря Бакхус


Цена: 60 лв

За повече информация:
[email protected]
0886006727

Мигранти с таланти представят: индийска седмица

title Судир Претап Сингх споделя с читателите ни 3 любими свои рецепти от родна Индия



"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.

След мултинационалните сандвич рецепти днес се обръщаме към Индия с предложение за съвсем завършено меню, което да приготвите у дома.

"Петте основни подправки на индийската кухня са куркума, кориандър, кимион, къри и червен пипер", споделя
Судир Претап Сингх, готвач с над 25 г. опит зад гърба си. Той е роден в Северна Индия, а в България идва през 1988 г. като студент в Техническия университет. Летата работи в Лондон, където трупа опит в индийските заведения и си помага за финансиране на образованието си.

"Да отидеш на ресторант е като да отидеш на лекар. Правилните подправки в правилното количество и съотношение лекуват тялото", продължава той и ни предлага три от любимите си ястия - ярки цветове и вкусове, които веднага го пренасят в родината.
Чана чат

350 г сварен нахут, охладен
½ глава червен лук, нарязана на лунички
1 среден домат, нарязан на малки парченца
1 ч.л. микс Чат масала
1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз
Сол на вкус
Сок от ½ лимон
1 с.л. зехтин

Всички продукти се смесват добре. Салатата се сервира охладена.

Пиле Джалфрези

За бульона:
2 глави стар лук
1 морков
1 малък картоф
1 среден домат
½ зелена чушка

Зеленчуците се нарязват на малки парчета. Поставят се в тенджера, в която се налива вода колкото да ги покрие и се варят до готовност. След това се блендират заедно с течността.

2 с.л. зехтин
1 ч.л. семена кимион
¼ глава лук, нарязана на лунички
¼ нарязана зелена чушка
½ домат, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, смачкани
1 малко парченце джинджифил, смачкано
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. микс масала за пилешко къри
¼ ч.л. микс Мадрас масала
¼ ч.л. куркума
¼ ч.л. червен пипер
¼ ч.л. кориандър на прах
¼ ч.л. кимион на прах
¼ ч.л. чили на прах
½ с.л. сол
300 г пилешки гърди, нарязани на парченца

В тиган се загрява зехтинът, след което се добавят семената кимион, лукът, чушката, доматът, чесънът, джинджифилът и доматеното пюре. Готвят се за около 1-2 мин., след което се добавят всички останали подправки и пилешките гърди. Всичко се разбърква добре за няколко минути. След това се налива по-рано приготвеният бульон и продуктите се оставят да врат на тих огън до пълна готовност на пилето.

Гаджар халва

4 големи пресни моркова
100 г масло
300 мл мляко
100 захар
¼ ч.л. кардамон на прах
Кокосови стърготини за украса (по желание)
Стафиди за украса (по желание)

Морковите се белят, измиват се добре и се наситняват в кухненски робот. Слагат се в малка тенджера, добавя се вода, колкото да ги покрие, и се варят, докато омекнат. Когато са готови, водата се излива, а морковите се оставят леко да изстинат. В друга тенджерка се стапя маслото, след което се добавят отцедените моркови. Разбъркват се за 1 мин. После се добавя млякото, захарта и карадамонът. Готви се на тих огън, докато сместа се сгъсти. Сваля се от огъня, оставя се да изстине и се сервира в купички. По желание се украсява с кокосови стърготини и стафиди.