13 май е Международен ден на хумуса. Отбелязва се от четири години насам, по идея на младия предприемач Бен Ланг, CEO на MapMe.com (карта, която показва локациите на стартиращите компании в Израел).
Как се празнува? С ядене на хумус! За ваше улеснение сме събрали на едно място местата в София, които предлагат добър хумус (някъде в менютата фигурира като хомос). И две рецепти за домашно парти.
-
Кадър от филма "Правете хумус, не война" на австралийския режисьор Тревор Греъм, който нарича себе си "трагично влюбен в хумуса"
Вкусове (израелска закусвалня)
Има няколко вида хумус: със зърна нахут, с тхина, с гъби, хумус фалафел и хумус шакшука (препоръчваме!).
ул. "Трапезица" 4
33 гастронавта
ул. "Проф. Асен Златаров" № 14
8465333, 0879375233
www.33gastronauts.com
Anette (марокански ресторант)
ул. "Ангел Кънчев" 27
9804098, 0885139676
www.annette.bg/
Checkpoint Charly
ул. "Иван Вазов" 12
9880370, 0886577342
www.checkpointcharlybg.com
Слънце Луна
ул. "Уилям Гладстон" 18б (ъгъла с ул. "Княз Борис I")
0897094139, 0897016471
http://www.sunmoon.bg/bakery/
ХлеБар
ул. "Цар Иван Шишман" 27, ул. "Васил Априлов" 14
0897931291, 0893601317
https://www.facebook.com/hlebarh
Lavanda
ул. "Цар Иван Шишман" 12
0882249740
https://www.facebook.com/lavandarestaurant
Damasquino (сирийски ресторант)
ул. "Цар Симеон" 300, бл. 204 (на ъгъла с "Константин Величков")
0889968096
https://www.facebook.com/pages/Damasquino/1550040105252181
Soul Kitchen
ул. "Кокиче" 13
0876440003
http://soulkitchen.bg/
При Фреди
ул. "Княз Борис" 174 (на Женския пазар)
Магазин "Багдад" (и околните арабски магазини)
ул. "Цар Симеон" 100
Опакованият хумус на Vernada
http://vernada.bg/
Рецепта за хумус:
1 консерва сварен нахут, 400 гр.
2 супени лъжици сусамов тахан
Сок от половин лимон
1 скилидка чесън
2 супени лъжици зехтин
Щипка кимион
Сол на вкус
В купата на кухненски робот сложете тахана и лимоновия сок. Разбъркайте около 30 секунди само тахана и лимоновия сок - това ще помогне на хумуса да стане по-пухкав после. Оберете сместа, която е останала по стените на кухненския робот и след това добавете чесъна, зехтина, солта и кимиона. Разбъркайте за 30 секунди, оберете стените и разбъркайте отново. Изцедете нахута от консерва като запазите малко от течността - тя ще е нужна за разреждане малко по-късно. Изплакнете нахута и добавете половината в купата на кухненския робот. Разбъркайте за около минута, оберете стените, добавете останалия нахут и разбъркайте за още минута и половина - две, докато сместа стане гладка. Ако е твърде гъста, добавете 2-3 супени лъжици от запазената течност от консервата или вода. Разбъркайте отново до получаване на пухкава смес.
Сервирайте в чиния, като направите вдлъбнатина в хумуса с обратната част на супена лъжица. В готовото кладенче сипете 1-2 супени лъжици зехтин. Ако сте в настроение, запечете малка шепа кедрови ядки на сух тиган до златисто и поръсете готовия хумус с тях.
-
Хумусът, сервиран в ресторант "Ибрахим", Бейрут
А ето и рецептата на Отоленги. Йотам Отоленги е готвач, ресторантьор и автор на няколко изключително успешни готварски книги. Роден в Израел и понастоящем базиран в Лондон.
-
Отоленги
12, 01, 09 Септември 2015, 12:01
От пробваните: Annette - много горчив (но съм го опитвала преди няколко години, не знам дали сега е така); Слънце Луна - хубав и скъп, Soul Kitchen - добър, Local - любим; пакетиран - много вкусен във всички вариации, но и с много допълнителна мазнина.
12, 54, 03 Юни 2015, 12:54
С чесън и босилек. Любимо.
"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
Най-четени статии // за Март
Реклама »