С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

За начинаещи

Виното се познава по...

Лидия Пелова
20 Ноември 2013, 20:38
Share Tweet Pin it Share

Vendage verte, зеленият гроздобер

Друга лозарска техника, която цели да подобри качеството на виното, като подсилва зреенето на плода, е събарянето на чепки грозде. Тя представлява последната човешка намеса преди гроздобера. На френски се нарича vendange verte или зелен гроздобер. Тя се състои в отстраняване на някои гроздове от лозата, така че тези, които остават на нея, да узреят по-бързо, с предимството, че съотношението на листната маса спрямо плода ще бъде по-високо. Тази операция обикновено се извършва ръчно и е доста скъпа. Това означава, че само винопроизводителите, които могат да определят висока цена на своя продукт, ще си я позволят.

Техниката е нашумяла в началото на деветдесетте години на миналия век сред най-добрите изби в Бордо, а в Chateau Petrus се е практикувала още от 1973. Грозде обикновено се събаря по време на прошарването, когато ясно се вижда кои гроздове ще узреят по-бавно. Ако операцията се извърши по-късно, влиянието върху добива е по-голямо. Ако се извърши рано, гроздето узрява по-добре, но пък тогава има риск от поява на загниване, тъй като останалите гроздове ще бъдат прекалено сбити, поради големината на зърната им. Тази манипулация е подходяща също, когато е очевидно, че гроздоберът ще настъпи по-късно, което само по себе си намалява шанса от добро узряване на голямо количество грозде. Идеята, която стои зад нея, е, че останалият на лозата плод ще узрее по-рано, и съответно ще натрупа повече захари и багрилна материя, ако говорим за червени сортове. Въпреки това много научни изследвания показват, че ползата от нея е незначителна и че нивото на добива трябва да се намали изключително много, за да се достигне дори малка промяна в състава на гроздето.

Мигът на истината: не съществува

Не съществува точен момент за определяне на бъдещата реколта. Желаното вино очертава хода на развитие на лозята, но той е изключително зависим от много фактори, които се променят във времето. Въпрос на усет, опит и подготовка е да се постигне равновесие между количеството и качеството грозде, за да се направи идеалното вино.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    18, 46, 22 Февруари 2014, 18:46

    Виното е живот и неговото отглеждане иска всеотдайност:)

    ! Оценка
    -1    +3
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    07, 05, 13 Декември 2013, 07:05

    майстор си трябва

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +3

Реклама »