С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Австрийският Wachau получи статут на DAC

Бакхус
12 Май 2020, 13:48
Share Tweet Pin it Share

Виненият регион Wachau (Ва̀хау) в Австрия получи статут на DAC - австрийското защитено наименование за произход, като по този начин стана петнадесетият в Австрия, съобщи Австрийският винен и маркетингов борд.

По този начин досегашните '''регионални вина ще могат да се обозначават с допълнителното наименование "Wachau DAC". Статут е разделен на три категории - Gebietswein (регионално вино), Ortswein (вино от конкретно населено място) и Riedenwein (вино от конкретен лозов масив). Досегашната категоризация от Steinfeder, Federspiel и Smaragd също ще продължи да се използва.

От Асоциацията съобщиха, че това е поредна стъпка, с която гарантират вината с доказан произход, което се е доказало като повече от успешен подход за промотирането на австрийското вино за последните седемнадесет години. В допълниение, всички вина във Wachau DAC трябва да бъдат брани на ръка.Вината от категория Gebietswein ще могат да се правят от всички традиционни сортове в региона като грюнер велтлинер, ризлинг, пино ноар, санкт лорент, совиньон блан. Кювета и известните австрийски Gemischter Satz също са позволени. Гроздето за Gebietswein вината ще може да идва от целия регион Wachau.

Ortswein става все по-популярна категория в Австрия през последните години и Wachau ще се присъедини с двадесет и две специално определени общини, които ще могат да добавят категорията до името си. Позволените сортове ще са девет: грюнер велтлинер, ризлинг, вайсбургундер, граубургундер, шардоне, нойбургундер, мускателер, совиньон блан и траминер. Всички вина трябва да бъдат едносортови.

Най-високо в пирамидата на региона ще бъде категорията Riedenwein. Единствено двата най-известни сорта от Wachau ще бъдат позволени тук - грюнер велтлинер и ризлинг, като гроздето ще идва от специално определени 157 парцела (Rieden). Вината от тази категория няма да бъдат обогатявани по никакъв начин. Употребата на дъб е позволена, но виното трябва да е минимално повлияна от него.

През 80-те години на миналия век, асоциацията Vinea Wachau създава три категории на вината - Steinfeder, Federspiel и Smaragd, които се определят от натуралното ниво на алкохол на белите вина, включително няколко редки розета. Тази категоризация ще продължи да се използва и занапред.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Австрия, вино, регион

Реклама »