С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Хора

ОТ БРОЯ: Какво пием това лято

Ани Коджаиванова, Марина Караконова
23 Август 2023, 13:47
Share Tweet Pin it Share

Този материал е част от летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli.

Две от най-дългогодишните и познати имена сред авторите на списанието споделят какво вино ги е развълнувало напоследък и препоръчват според личния си вкус. Единственото условие е бутилките да могат да се намерят на българския пазар, от там нататък граници няма. Така освободено пожелаваме да бъде и собственото ви енологично любопитство.

Ани Коджаиванова препоръчва:
Alexandra Estate, Квеври, совиньон гри 2020
България, около 29 лв.
Български винари вече експериментират с нетрадиционни и натурални подходи, но нека сме откровени - често резултатите са интересни, но твърде странни. Този совиньон гри на Александара Естейт, отлежавал в глинени грузински квеври, е (поне за мен) сред успешните бели вина в натурален стил. Различно, но балансирано и пивко. Това е на практика оранжево вино, създадено със спонтанна ферментация с твърдите части в делвата, без добавени дрожди и ензими, без филтрация и стабилизация. Глиненият съд позволява развитие, без да добавя външни аромати като дъба. Вино за любопитни изследователи на вкусове.
Quinta de Couselo, Barbuntin, албариньо 2020
Испания, около 24 лв.
Албариньо от Галисия е вкусът на лятото: морско и соленовато, минерално, ароматно - с цитрусови и ментови аромати, леко и изключително освежаващо, съчетава се абсолютно перфектно с всичко, за което копнеем, когато температурите минат 20 градуса: аспержи, риба, миди, морски дарове. В случая виното, внасяно от Hedonist Wines и предлагано от търговеца Seewines, престоява върху фини утайки за 3 месеца, което му дава и по-плътно, балсамово усещане.
Niepoort, Sempar Branco, бял бленд, 2020
Португалия, около 21 лв.
Niepoort, независим семеен производител от 1842, e eдна от легендарните къщи за порто и е на българския пазар благодарение на търговеца Apollo Wine. Niepoort обаче прави и много, много интересни тихи вина. Семпар Бранко е букет от непознати за международната публика местни сортове, каквито в Поругалия има в изобилие: бикал, алвариньо, вердельо и др. Ферментирало е в инокс, но е отлежавало в 8 месеца в амфори и върху фините утайки. Чисто, свежо и интересно вино, което ще се хареса на търсещите нещо по-различно.
Gustave Lorentz, Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim, 2017
Франция, около 82 лв.
Само преди няколко седмици същият елзаски гранд крю ризлинг от реколта 2019 получи най-високото отличие Best in Show от конкурса Decanter - едва 50 вина от цял свят са удостоени с този приз всяка година. Сред тях от Франция тази година са 8 вина , от които едно единствено бяло - и това е този перфектен ризлинг. Феновете на жанра могат да опитат реколта 2017 (също с платинено отличие и 97 точки от конкурса) от вносителя Moulin - зряло, дълбоко, елегантно, изключително богато на аромати вино, което има потенциал да отлежава 10-15 години.

Марина Караконова препоръчва:
Gorun Winery, гъмза, 2021
България, около 24 лв.
Открих избата на DiVino.Taste. В началото ме привлякоха етикетите им, после се зачудих над името, накрая ме заинтригуваха самите вина. Цветът на тази гъмза е така типичният за сорта ефирно рубинен. Деликатен плодов нос с лек нюанс на сушени треви. Виното е с нежно, деликатно тяло с доминиращи вкусове на сочни червени плодове и леки землисти нюанси, които преливат в леко пикантен завършек. Изключително коректна, чиста и стройна гъмза. Леко охладено, това вино е прекрасен летен избор на червено.
Младата изба от Северозапада работи основно с кайлъшки мискет, рубин и гъмза, наред с шардонето и каберне совиньона. Лозята са над река Искър, а избита - в долината ѝ. А "горун" е вид вековен дъб, много разпространен в местността.
Kayra, окюзгьозю, 2019
Турция, около 20 лв.
Опитах и си купих бутилка от това вино на Discover.Vino World тази година в НДК. Същия ден се провеждаха президентските избори в Турция, победата на Ердоган беше доста ясна и реших да подкрепя комшиите, че има ли нещо по-мило от думата и идеята за комшулук? Kayra е голяма и уважавана изба от 40-те години на миналия век. Днес прави модерни като стилистика вина от древни местни сортове каквото е окюзгьозю. Погледнато в по-голям мащаб, мястото й е близо до Кавказ, а в тази област се прави вино вече едни респектиращи 7000 години.
Виното е с жив и ярък рубинов цвят, зрели червени плодове с интригуващи нотки на мента и екзотични подправки, с деликатни танини. Става не само за лято, че даже и за риба. Вносител е Geslin, може да се открие в eMAG.
Quinta de la Rosa, Colheita, 2011
Португалия, около 65 лв.
Беше адски гореща вечер в Порто, когато попаднах на приказно красива ретро количка с огромен чадър. Продаваха само шотове порто с различни шоколадови бонбони. "Ама какви портове, какви бонбони в тази жега", казах си. Минути по-късно тази комбинация ме вкара в някаква нова орбита на щастието. Вероятно съществува банално обяснение, че сладкото вдига падналото в горещото кръвно, но това няма никакво значение. Оттогава не напускам орбитата на сладките вина - особено през лятото. Това си мислех на Discover.Vino World, когато попаднах на това порто на изба La Rosa. Тя се намира близо до Пиняо, на река Дуро. Лозята започват от нулевото ниво на реката и стъпаловидно се изкачват до 450 м, минавайки през 11 микроклимата. Затова и портовете й са разнообразни и сложни. Този е с красив гранатов цвят, по-деликатен, но отчетливо изкусителен нос, вкус на череши, сини сливи, меласа и пикантни нотки карамфил, дълъг и кадифен завършек. Този стил е идеален, когато е добре охладен. С парченце шоколад - чиста радост. Вносител е Cellar 52.
Maryan Sweet Wine, 2021
България, около 47 лв. (375 мл)
Отново десертно вино, за да се опитам да бъда по-убедителна с идеята за лятната им консумация. А това е един великолепен представител на стила.
Избата работи с димят над десет години, създадоха Sense of Tears Dimyat, Dimyat Barrel Fermented и Dimyat Orange, съвсем естествено си е дошъл редът и на сладкия димят. Създаден е от 25-годишни лозя, гроздето е сушено 6 месеца, пресовано е с чепките и накрая е отлежавало 3 месеца в стомана върху фините утайки.
Създателите на това вино Стефан Чоранов и Петър Иванов обясняват, че точно ваниловите и цитрусовите аромати, както и високата киселинност на гроздето, са им подсказали идеята за сладко вино. Ами, получило им се е. Красотата му е най-вече в така прецизния баланс между сладостта и киселините. Сещам се как по-възрастните любители описват подобни вина: "направо съл-за" с напоително издължена първа сричка

Share Tweet Pin it Share

Реклама »