С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

TEAsting: Нейно величество - розатa

Текст и снимки: Владислав Христов
24 Ноември 2023, 14:11
Share Tweet Pin it Share

"Шампанско" и "Кралица роза" накратко.

Цвят
"Шампанско" - тъмножълт до кехлибарен, "Кралица роза" - светложълт.

Стил
И двата са подходящи за всекидневна употреба, могат да бъдат предложени на специални случаи като сватби и тържества. Високооксидантни и ободряващи с диуретично и слабително действие.

Типични за
България, с потенциал за чуждестранните консуматори.

Аромати и вкусове
"Шампанско" - тревист нос с леки лавандулови тонове, тяло - плътно, маслено, в което доминира сухо сено и лека ягодова сладост, финалът отново маслен. "Кралица роза" - преобладаващо плодов нос с леки нюанси на роза. Тялото е изцяло плодово, с приятна лека киселинност от шипката, финалът с нежни танини.

Методи на производство
Сушене и кратка ферментация, след което следва прибавяне на розовите цветове и останалите съставки към чая.

Приготвяне
При температура на водата от 70 до 80 градуса, времетране на запарката от 3 до 4 минути.

Консумация
Между храненията, в съпровод с леки сладкиши или плодове.

Коледният дух се оказа по-силен от ураганните ветрове и наводненията, с които реши да ни изненада ноември. Ароматите на канела, карамелизирани ядки, портокалови корички и карамфил са неизбежните клишета, които през зимата ще прегърнем с радост, но и с немалка доза досада. За да разбием тази своеобразна коледна стигма, с чаения експерт Адриан Кумбилиев решихме новият ни TEAsting да носи нежния аромат на кралицата на цветята. Чай с рози по Коледа - защо не! След като миналият път опитахме скритите китайски съкровища - Мао Фенг и Чун Ме, е време да се върнем на родна земя с български елемент - маслодайната роза. Въпреки че гюловото масло има малко позавехнала слава, за добро или лошо, то си остава един от непреходните национални символи, представляващ ни пред останалия свят. Отделно, маслодайната роза е растение, на което тепърва може да разгръщаме потенциала, не само в козметиката, но и в кулинарията.

Едно от по-непопулярните й превъплъщения е присъствието в чаените смеси. Именно поради този факт с Адриан избрахме да тестваме две напитки, в които господства нейно величество розата.

  • Адриан преди да тества Кралица роза

    Адриан преди да тества Кралица роза

България среща изтока
"Ще опитаме смеси, които производителят прави всяка година по наша поръчка, идеята ми е да се смесят типични съставки за нашите географски ширини като маслодойната роза, шипката, лавандулата, а така също и български плодове с елементи от Изтока, в случая това са зелени и бели чайове. Те са подходящи за подобни смеси, защото за разлика от черните носят повече лекота и ефирност, а с това не пречат на изявата на останалите компоненти. Така можем да имаме по-нюансирана и вкусово разнопосочна напитка", споделя опита си нашият чаен експерт. Според него на чужденците е време да се предлага нещо различно от ароматизираните сапуни и шампоани с розова есенция. В този смисъл чаят с българска роза е чудесна алтернатива на туристическия сувенирен мейнстрим.

Време е да ви представя главните участници в днешната дегустация. Най-общо казано те са представители на два основни типа смеси - етерично-маслени и плодови. В "Шампанско" има бял чай, зелен чай, маслодайна роза, ягоди и лавандула."Може спокойно да го сервирате на следобедни срещи в съпровода на плодове или леки сладки, които да не доминират над неговия вкус. Шампанското върви с ягоди, затова решихме в чаената смес да сложим точно този плод, като намигване към класическата комбинация. Подходящ за по-големи компании, които искат да си починат с ароматно и освежително питие между кулинарните маратони", казва с усмивка Адриан.

  • Шампанско

    Шампанско


  • Кралица роза

    Кралица роза



При "Кралица роза", той е заложил на съвсем различна концепция - зелен чай, маслодайна роза, ябълки, праскова, шипки и слънчогледови листа. По неговите думи набраните през лятото розови и лавандулови цветове, сега вече разгръщат пълния си потенциал, а маслата им са в най-активно състояние. Важно пояснение: съхранението на етерично-маслените смеси е определящо за тяхното качество. Съдовете трябва да са с херметическо затваряне, иначе рискуваме да пием чай, в който да не усетим нищо от прекрасното ухание на рози и лавандула.
Обаянието на стъклото

  • Прецеждане на Кралица роза

    Прецеждане на Кралица роза


Докато си говорим за аромати и масла, Адриан изважда съдовете, в които ще приготвяме чая. За първи път използваме стъклени кани с подгряване, състоящи се от две части. "Стъклото е моят предпочитан материал. То ни дава възможност да надникнем в танца на листата и така да приобщим зрението като още едно сетиво в чаения ритуал. Това са огнеупорни йенски стъкла, за които някои производители твърдят, че могат да се слагат директно върху загретия котлон, аз лично избягвам подобни рискове, затова ги използвам само за запарки. Стъклените чаени кани обикновено се състоят от две части - горна, в която се приготвя отварата, и долна, в която можем да поставим запалена свещичка. По принцип чаят в стъклен съд бързо изстива, не е като порцелана, който бавно отдава топлината си. Идеята на този тип "топли поставки" е да поддържат чрез свещта високите градуси на запарката в горната част на каната. Подгряването може да трае с часове, ако чаят е билков. При всички останали отвари не бива да прекаляваме с продължителността на затоплянето, за да не стане твърде интензивна напитката", предупреждава ни Адриан.
Дегустацията
Използваме вода с температура 70-80 градуса, при 3 минути запарка. Започваме с "Шампанско". Както очаквах, зеленият чай се оказа по-силен като вкусове от белия - това е главната причина за тревистия нос, в който приятно се вписват и леки лавандулови тонове. Розата тук за съжаление не присъства изобщо. Плътно, маслено тяло, с преобладаващо сухо сено, на фона на лека сладост от ягодата. Лавандулата продължава да се усеща до финала, който определено е повече маслен, отколкото плодов. Спокойно мога да кажа, че розата е основно за красота в сместа. Явно етеричните масла на лавандулата доминират над изявата на цветето.

  • Вляво - Кралица роза, вдясно - Шампанско

    Вляво - Кралица роза, вдясно - Шампанско


Базата на "Кралица роза" е зелен чай. Освен пъпки тук имаме и листа от рози, а плодовете са бели и по-слабо ароматни от ягодата. Носът ни посреща с приятна плодовост, която не позволява на тревистите тонове да завладеят всичко. Розата се афишира доста по-смело, но остава ненатрапчива като присъствие. Тялото е изцяло плодово, с приятна лека киселинност от шипката. Едва на финала нежни танини пробиват през белите плодове, за да ни напомнят за природата на зеления чай. Честно казано, очаквах повече изява на розата в двете напитки, но все пак "Кралица роза" със своя свеж, плодов характер е моят фаворит. Основният извод, който можем да направим за смесите, в които присъства маслодайната роза, е, че тя не търпи наличието на други етерично-маслени растения. Розата и лавандулата не се понасят. Ако някой
ден решите да си забъркате ваша авторска чаена смес, дръжте ги настрана една от друга - никой не бива да засенчва кралицата.

Очаквайте следващия ни TEAsting - ще бъдем на изцяло зимна вълна. Този път водещият елемент в двете чаени смеси ще е канелата.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »