С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

ОТ БРОЯ: Като Гугенхайм, но за вино

Ани Коджаиванова
19 Януари 2024, 11:17
Share Tweet Pin it Share

Пълния текст четете в зимния брой на "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Витрини с почвени разрези, коренни системи, древни и по-модерни съдове, пана с дълги описания, картини с вакханалии, чаши, бутилки, може би машини За най-посветените и най-отдадените почитатели на виното няма скучни сцени, свързани с историята му, но какво толкова може да има в един музей, което да заслужава времето и вниманието на всички останали, които обичат да изучават напитката повече емпирично, отколкото теоретично. Ама сипете в тази чаша, какво да им гледам на амфорите!

Е, Музеят на виното в Бордо ще ви изненада. В него няма нищо за четене, но има неща за гледане, за пипане, за мирисане, за съпреживяване, за чувстване. Супермодерни технологии създават сензорни и емоционални преживявания, които изпълват всички сетива. Времето в това архитектурно бижу отминава неусетно и не искате да свършва. А финалът е подобаващ - чаша вино от някой край на света и 360-градусова панорамна гледка към тази световна столица на дионисиевата напитка, която напълно заслужава да има един от най-модерните музеи в света изобщо.



Сега да започнем стъпка по стъпка. Бордо е исторически ненадминат като най-големия, най-успешния, най-уважавания производител на хубаво вино в света. Но модерен е сред последните думи, с които човек би описал региона, а и града, с неговата разкошна архитектура от XVIII век. През 2016 г. обаче консервативният имидж на Бордо се пропуква, когато в града отваря врати La Cité du Vin (буквално град на виното). Той е разположен на брега на Гарона между кварталите Шартрон - историческият център на търговията с вино, и Бакалан - бързо модернизираща се производствена зона с докове. Там е разположен и огромен бетонен немски бункер, в който някога са се намирали подводници по време на нацистката окупация, а сега е трансформиран в подземен център за изкуства.

Амбициозният нов музей на виното е всъщност повече от музей - по-скоро културно пространство, в което се провеждат конференции, специални събития, обучения, дегустации, презентации, срещи и още. Модерната сграда с меки извивки, проектирана от популярната парижка архитектурна кантора XTU,

струва 81 милиона евро и бързо се превръща в символ,

подобно на музея Гугенхайм, и привлича по не по-малко от 450 хил. посетители годишно.
Класическите музеи на виното по света рядко разпалват въображението и по-често са фокусирани върху продукцията от региона, в който се намират. La Cité du Vin обаче е космополитен и изцяло мултимедиен. Обхваща тази култура в световен мащаб и оставя историята - и хората, които правят бутилките - да говорят до голяма степен за себе си.



Музеят има 10 нива. На първото е магазин Latitude20, който прилича на винена библиотека с колекцията си от 14 000 бутилки - 800 етикета от повече от 70 страни, наредени в рафтове от пода до тавана. В бара към него се предлагат 50 опции на чаша, както и всяка една от 800-те бутилки - от сира от Сирия, през етиопско шардоне и варианти от Намибия, Перу, Бали и дори Таити до български вина. Има и магазин за сувенири, изложбено пространство, различни по размер зали за дегустации и събития, театър, малка библиотека и на последния етаж - панорамен ресторант с тераса, която опасва цялата сграда и разкрива прекрасна гледка към града. Там всеки посетител може да получи своята включена в цената на билета чаша вино - с избор между 20 различни, от Уругвай до българската Villa Melnik.

Сърцето на музея, разбира се, е постоянната експозиция с 18 тематични зони. Посетителите получават индивидуални електронни водачи с размерите на мобилни телефони, които на всяка спирка по време на обиколката разказват на няколко езика историята на виното: за първите лозя, за това как са били опитомени, за първите вина и развитието на винарството през вековете, за зараждането на различните видове и стилове, за нюансите на дегустацията и пиенето, за търговията, за връзката му с храната, както и любопитни исторически случки и факти. Разказите буквално се

"разиграват" в дървени кутии с триизмерни прожекции.

Стартът всъщност е с главозамайваща виртуална обиколка с хеликоптер над световните лозя - широк преглед, който обхваща земното кълбо за около 15 минути на три големи, извити екрана. Ако пък търсите повече конкретика, можете да гледате как известни производители обсъждат своите лозя и тероари във видеа с изумителна детайлност, включително звукова - сякаш сте там. Или можете да легнете в удобните седалки и, подобно на планетариум, да изгледате за 7 минути целия годишен винарски цикъл, прожектиран на купола над вас. Или да бъдете част от сетивното изживяване на дегустацията: седнали на голяма маса, която сама по себе си е огромен дисплей и визуализира различни места, сезони и ястия, докато слухът ви се пълни със звуци от балончетата на пенливото вино, дъжда и гръмотевиците, шума на вълните, на гората - и още гледки и звуци, които ни напомнят на любими вина.

Когато очите и слухът са се наситили, е време за обонянието.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »