С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

TEAsting: Жасминова пролет

Текст и снимки: Владислав Христов
26 Февруари 2024, 10:55
Share Tweet Pin it Share

"Пу Ер жасмин" и "Зелен жасмин" накратко

Стил
Кофеинови чайове, за всекидневна употреба, подходящи за зимата и пролетта. Тонизиращи, детоксикиращи, намаляващи депресията.

Типични за
Китай, популярни в Европа и САЩ

Аромати и вкусове
Зелен жасмин - нос с отчетлив жасминов аромат, тревистото и свежо тяло, финалът - отново тревист, с лека сладост и плодови нотки на праскова и зряла круша, овладени танини.
Пу Ер - жасминов нос, тялото - плътно с хумусен, землист характер, финалът - танинов, с изявени подправки - черен пипер, индийско орехче.

Методи на производство
Пу Ер - ферментация и овкусяване със свеж жасмин поставен под чая.
Зелен - сушене на сянка и идентично овкусяване.

Приготвяне
Пу Ер температура - вода с температура 100 градуса и поне 5-минутна запарка.
Зеленият - 70 градусова вода и 3-минутна запарка.

Консумация
Между храненията, да се избягва употребата им вечер заради високото кофеиново съдържание. Зеленият жасмин е подходящ и за студени чайове.

Ако приемем, че канелата е неделима част от зимните ухания, то жасминът е символ на идващата пролет. Именно затова с новия ни TEAsting ще направим своеобразен преход между двата сезона, идеята ми е да дегустираме два чая, в които жасминът е доминиращият аромат. Но нека преди да ви запозная с тях, да обърнем внимание на жасминовото растение, отговаряйки си на въпроса - какво го прави толкова уникално.

Най-важната негова особенност е че то отдава своя благоуханен аромат само на тъмно, ето защо жасминът често бива наричан "кралицата на нощта". Едва ли можем да си представим парфюмерийната промишленост без зашеметяващия жасминов аромат. Тук няма да се впускам в дълга историческа справка за неговата употреба през вековете, но е редно да кажем, че растението Jasminum officinaleе е преди всичко билка.



Жасминовото масло е признато за един от най-силните природни антидепресанти, които влияят пряко на мозъчната дейност. Механизмът е прост, но работи безотказно - упойващият аромат повишава честотата на дишане, а с това и насищането на кръвта с кислород и кръвното налягане. Така симптомите на тревожност и лошо настроение по естествен, физиологичен път рязко намаляват. Чудодейното масло обаче е едно от най-
трудните за улавяне, преди десетилетия се е изполвал скъпият и бавен процес "enfleurage", при който цветовете се разбъркват в гореща мазнина, за да се освободи ароматът им. После следвали поредица от дестилации в алкохол. В днешната технологична епоха за добиването на извлеци се използват химически разтворители.

Време е с нашия домакин от Чаена къща Пловдив, Адриан Кумбилиев да се заемем за работа, предстои ни дегустация на два коренно различни китайски чая, ароматизирани по естествен начин с жасмин - Пу Ер и зелен. "Жасминът произхожда от древна Персия, днешен Иран, затова предлагам да направим отварите в оригинален ирански ръчно рисуван сервиз", заяви експертът ни и изважда пред моите очи истинско произведение на изкуството.



Техниката за боядисване minakari или meenakari e запазена от столетия и е част от персийското културно наследство. Това е бавен и изискаващ изключителна прецизност процес на емайлиране, чрез който се оцветяват керамични или метални повърхоности в различни геометрични форми. Цветовите комбинации са безброй, а кръговите мандали и цветните композици са защеметяващи. В един момент човек забравя какво точно е сложил в чайника минакари, унесен от красотата, която са сътворили ръцете на иранските майстори. Разбира се, ние няма да позволим това да се случи и започваме нашата дегустация без никакво размотаване.

"Жасминът е един от класическите чаени аромати познат по цял свят, жасминовите чайове са може би най-консумираните в световен мащаб. Няма известна марка, която да не ги предлага пакетирани. В нашия случай ще пробваме Пу Ер, който е известен със своите полезни свойства и с това, че помага за изчиставане на черния дроб и за отслабване. Той е тайната съставка на детокс чайовете. През зимата, когато консумираме повече мазни храни в тялото се натрупват токсини, които този чай успешно изчиства. Историята на Пу Ер датира от хилядолетия, в Китайската империя, той се е считал за много голяма ценност и дори се е давал при сватба, като зестра на булката. Този черен чай идва от високопланинските райони на Тибет. Заради това, че живеят на високо и студено, местните хора ядат много мазни храни, чрез консумацията на Пу Ер, те почистват организма си от вредните натрупвания", споделя Адриан.

По думите му колкото повече старее, толкова по-ценен и скъп става чая. Ферментацията може да трае от година - две, до няколко десетилетия. "Ние ще пробваме млад Пу Ер, типична за него е миризмата на пръст, тя идва от от ензимите, които се отделят по време на ферментационните процеси. Пу Ер много рядко бива овкусяван, защото е с твърде интензивен вкус, единствено ароматизирането с жасмина е изключение. Тук балансът между цветните и земните нотки е много добре запазен. Богат на кофеин, тонизира, освежава, може да се пие през целия ден, без вечерните часове", предупреждава домакинът ни.

  • Пу Ер жасмин

    Пу Ер жасмин



Чаят, който се мие
Заради стареенето на листата и дългата ферментация с последвало съхранение, е възможно Пу Ер да прашаса и да се появят външни примеси. Ето защо екпертите препоръчват той да бъде "измит", като му се направи една първа запарка с гореща вода за 30 секунди, която после се изхвърля. Другата причина за измиването е, че по този начин могат да се намалят тежките, землисти тонове във вкуса на напитката. При
втората запарка, която правим за пет минути, отварата става много по-мека и нежна на вкус.

Вторият чай, върху който се фокусираме днес е класически зелен, който освен, че е овкусен с жасмин, в него има и цели изсушени цветни пъпки. "При жасминовите чайове се прилагат различни типове на овкусяване. Най-често жасминът се слага в тави, а върху тях се поставят решетки, на които се насипва чая. По този начин се получава етествено ароматизиране без никакви химикали. Жасминът като цвят няма особено силен аромат, защото той бързо го отдава и е много трудно да се запазят етеричните масла в него при съхранението му, но чаените листа са много добър негов рецепиент. Това че в някои смеси можете да видите цветчета жасмин не значи, че ароматът идва от тях, те по-скоро са за украса. Овкусяванет се дължи на маслата, които жасминът отдава, докато е още свеж. Най-ефирен, но и най-скъп е белият чай с жасмин,
специфичните топчета се получават чрез трудоемко ръчно завиване. В гънките на топчето, се задържа много пвече аромат, който после се отдава в отварата", твърди Адриан.

  • Зелен жасмин

    Зелен жасмин

Дегустацията
Важно уточение, което трябва да направим още в началото - черният чай Пу Ер изисква по-висока температура на приготвяне - минимум 100 градуса, а така също и поне 5 минутна запарка. От друга страна при зеленият трябва да спазваме правилото - 70 градусова вода и 3 минутна запарка. Започваме с по-лекия чай, в случая - зеления. Носът е доминиран от отчетлив жасминов аромат, който приятно се слива с тревистото и свежо тяло, финалът е отново тревист, но към това можем да прибавим лека сладост и плодови нотки на праскова и зряла круша. Танините са овладени и не развалят цялостното усещане, че консумираме
един изключително балансиран чай.

  • На преден план - Пу Ер жасмин, на заден - зелен жасмин

    На преден план - Пу Ер жасмин, на заден - зелен жасмин



Тежката артилерия в лицето на Пу Ер, ни посреща също с жасминов нос, тялото обаче е плътно с хумусен, землист характер, финалът танинов, с изявени подправки - черен пипер, индийско орехче. Една комбинация от жасминов Пу Ер и айриш уиски според мен би била чудесна за ранен средобед и сладки приказки с добри прители. Перфектният баланс при зеленият жасминов чай, лекота и ефирността му, са наистина впечатляващи, със сигурност ще връщам към него през цялата предстояща пролет, а защо не и през лятото - под формата на студен чай.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  дегустация, жасмин, Пловдив, чай

Реклама »