С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Българският отбор за кулинарното състезание "Bocuse d’Or" ще се бори за класиране в Топ 10 на еврофинала в Торино

МЕТРО
15 Май 2018, 16:13
Share Tweet Pin it Share

Екип от трима български готвачи се изправя пред предизвикателството да покори кулинарния Олимп, наречен Bocuse d’Or – най-престижното състезание за шеф готвачи в света, което се провежда на всеки две години в град Лион, родното място на неговия създател, легендарният френски готвач Пол Бокюз.

Това са победителите в българския финал на състезанието - Никола Николов, шеф готвач в женевския Restaurant de l’Hotel de Ville и неговият отбор - Христо Фильов от екипа на хотел Маринела София и треньорът им – Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец. Националната квалификация Bocuse d’Or България, която те спечелиха в края на 2017 г., се организира от Българска асоциация на професионалните готвачи и МЕТРО, в рамките на изложението за храни СИХРЕ.

Световният финал в Лион през 2019 г. ще стане възможен, ако Никола класира отбора си в първата десетка на Европа, в конкуренция с още 18 готвачи от различни страни. Надпреварата с тях ще се проведе по време на европейските Bocuse d’Or квалификации от 10 до 12 юни в Торино, Италия, в рамките на Gourmet Expoforum 2018. Там ще се проведе и европейската квалификация за Coupe du Monde de la Patisserie, световното първенство по сладкарство, за което пътува и един от най-добрите ни сладкари Алекс Иванчев.

  • Българският Bocuse d’Or отбор се грижи за екипировката си.

    Българският Bocuse d’Or отбор се грижи за екипировката си.

    снимка: МЕТРОЗадачата на нашите участниците в надпреварата Bocuse d’Or е да приготвят предястие и основно ястие от висшата кухня с множество сложни елементи, точно за 5 часа и 35 минути, по строго определен регламент и на базата на зададени предварително основни продукти. От особена важност, наред с вкуса, са визията и изработката на ястията.

А успехът на екипа зависи от това, как тримата ще се справят с предизвикателството на италианските домакини, приготвяйки две различни ястия за 14 членното жури с местни продукти – телешко филе от Пиемонт , ориз от локалния сорт Сант Андреа, със защитено наименование за произход от пиемонтските провинции Биела и Верчели и сирене от областта Кунео.

Състезанието открива пътя на българските кулинарни таланти към световната сцена. Според шеф Андре Токев, президент на Bocuse d’Or България, победата в подобно състезание е трамплин в професионалното развитие и съпътства победителя цял живот. Bocuse d’Or е най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. При провеждането му се прилагат принципите на големите спортни събития, за да се създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.

Никола Николов и неговият екип тръгват за Торино с финансовата подкрепа на МЕТРО България. Компанията ще отдели 5% от непромоционалните продажби на продуктите си от собствена марка METRO Professional за периода 1 – 31 май в подкрепа на тяхното участие. Отборът вече тренира в модерната база на МЕТРО Академия в подготовка за европейската си мисия. С националните ни състезатели ще пътува и агитка от професионални готвачи и фенове, за чийто транспорт и настаняване компанията също е поела грижа.

Новата марка METRO Professional предлага професионални решения за кухнята и хотела и осигурява богат набор от готварски аксесоари, кухненски уреди и хотелски принадлежности за професионалните шеф готвачи.( Вижте повече тук.)

  • Тренировка в МЕТРО Академия

    Тренировка в МЕТРО Академия

    снимка: МЕТРОПредставяме претендентите – Никола, Христо и Веселин
Никола Николов е на 34 години и вече има 17 години професионален опит. Работи в Женева, в сърцето на стария град. За него, като всеки конкурс, Bocuse d’Or е едновременно изпит и предизвикателство, но и възможност да научи много.

Какъв тип кухня предпочитат? Никола и Веселин отдават предпочитание на френската кухня. Христо е почитател на японската.

И тримата съотборници смятат, че колкото и да са интересни кулинарните риалити формати по телевизията, те не дават пълна представа за напрежението в кухнята. С напрежението се борят по различен начин – Никола предпочита бягането. Смята, че тичането най-добре разтоварва мозъка. Веселин предпочита колелото и бирата с приятели. Христо също обича добрата компания и пенливото пиво.

Как са избрали професионалното готварство? Никола постъпил в ТОХ по съвет на майка си. Макар че първоначално се изненадал, че за готвач трябва да се учи. После идеята го грабва и увлича и направлява стъпките му до ден днешен. Веселин попада случайно в професионалана кухня и страшно се запалва.

Имат ли готвачите суеверия? Много, но не вярваме в тях, обобщава Никола. И тримата обаче казват, че падналият на пода нож е знак за много работа.

А какво означават татуировките им? За Никола – различните етапи от живота, различни преживявания или просто една хубава рисунка. Една от тауировките на Веселин представлява седемте лица на седмицата – за всеки ден по едно лице. При Христо, татуировките пресъздават любовта към готварството.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »