С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

Cookó хроники: 6 месеца на софийската кулинарна сцена

Съдържание от Juno
25 Декември 2023, 10:50
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Гастрономическото пътешествие на Cookó начело с шеф Валери Русанов започва през май 2023 г., на пресечката на улиците "Иван Денкоглу" и "Хр. Белчев" в центъра на София. Cookó бързо се превръща в най-свежото бижу на София, сгушено в сърцето на 5-звездната елегантност на хотел Junó.

Отвъд нея се крие завладяващ разказ. Вляво от вас изискан бар привлича за сутрешно кафе, следобедни аперитиви или фирмени вечерни коктейли, а отдясно се разгръща Cookó Kitchen: Drinks, гастрономическо убежище за закуска, обяд, вечеря или неделен брънч. Изборът е ваш и всяка посока е правилната. Вече ви запознахме в летния ни брой с шеф Русанов, маестрото зад кулинарния гоблен на Cookó, който описа погледа си така: "Вместо с думи предпочитам да изразявам себе си чрез храната."



Пътуването преди шест месеца започна с визия за различно изживяване, което се освобождава от хотелските норми. Валери и неговият екип изработиха меню, което балансира познатото с оригинален привкус. Концепцията? Ястия, които резонират с госта, представени по авторски и несложен начин. Без излишни претенции, само уют и аромат - от салати с маринован червен лук, през ръчно приготвена спаначена юфка до постни български предложения. Въпреки преднамерено тихия си старт Cookó бързо генерира

солидна база гастро запалянковци,

която обкръжава масите му, и освен от кулинарните предложения все повече се интересуват и от винените. А от тях има много - доскоро тайна, винарната, която се намира в подземията на хотела, няма аналог в София и гостите с чувствително небце лесно откриват подходящо съчетание. И винаги могат да разчитат на препоръки от вещия персонал.

Междувременно шумът в социалните медии разпали интерес към Cookó, а разпознаваеми лица търсят и споделят изживяването си там, привличайки както близките, така и последователите си. Ресторантът установява дълбока връзка със заобикалящата го среда и местната общност, а сътрудничеството с местни и чужди артисти носи уникална жизненост на мястото. Заведението поетапно надгражда предложенията си, като освен храна, интериор и качествено вино, добавя и провокиращи сетивата изживявания като DJ вечери, които осезаемо променят атмосферата и предразполагат към танци, деликатно насърчени от ювелирно подготвени авторски коктейли.

Равносметката е, че в град, пълен с кулинарен избор, Cookó се утвърждава не само като дестинация за ценителите, но и като културен и социален крайъгълен камък в центъра на София. Крайното признание? "Вкусно е!"

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  меню, ресторант, София, хотел

Реклама »