С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

ОТ БРОЯ: Омайващ вкус в сърцето на града

Съдържание за InterContinental Sofia
15 Декември 2023, 14:50
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате онлайн след 22.12. с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

ADOR може и да звучи като adore и, да, имаме обожание към това великолепно ново място на жълтите павета в София, но името на ресторанта в хотел InterContinental Sofia всъщност е съкращение и идва от английските думи Authentic, Distinguished, Outstanding, Remarkable. Автентичен, изтъкнат, изключителен, забележителен. Не се хващаме за думите обаче. Искаме да чуем лично от екипа какво стои зад концепцията на ресторанта, с какво се отличава (подсказка: Josper!) и какви мечти и цели виждат пред себе си, а и лично да опитаме храната, защото там е истината. И докато ние пробваме вълшебен чийзкейк, оставяме да говорят шеф Димитър Бояджиев, който отговаря за кухнята и ястията в ADOR, и Ирина Карадакова - мениджър "Храни и напитки" в хотела.

  • Шеф Димитър Бояджиев

    Шеф Димитър Бояджиев

    снимка: Росен Йорданов



Шеф Бояджиев, ADOR отвори на 1 януари, с гледка към най-емблематичната част на София, катедралата "Св. Александър Невски" и историческата сграда на Народното събрание. И все пак покрай ремонта на площада, който приключи през септември, има немалко кулинарни ентусиасти, които още не са запознати с ресторанта. Какво бихте им препоръчали да опитат?
Димитър: Благодаря, действително имаме най-хубавата гледка. За тези, които още не са ни посетили, бих препоръчал опушения тартар от жълтоперест тон, защото се приготвя на място пред госта. Капакът се повдига, деликатният пушек излиза, всички са в еуфория и снимат. Оказва се много атрактивно преживяване за нашите гости. Бих препоръчал и дивия лаврак: запечатваме сочното му филе на тиган, в комбинация със супа от черен трюфел и еспума Вишисоаз. Ако трябва да разкажа по-общо за концепцията на ресторанта, тя се фокусира около прословутата фурна на дървени въглища с жив огън - Josper грил. Работим с най-висококачествените меса и разнообразни видове риба. Освен да експериментирам аз обичам и класическите комбинации, които са се доказали във времето, но при тях като готвач влизам и в най-малкия детайл, подхождам с по-атрактивна презентация, с повече цветове. Посещават ни и много чужденци, които искрено се впечатляват от качеството на продуктите. Такъв пример е нашата салата Бурата, която се превърна в абсолютен хит и много често е хвалена като най-добрата в София.

Така е, в момента тя е някакъв вид мода и се предлага в много ресторанти, но тук наистина беше брилянтно овкусена. В противовес на това по-лятно предложение - съвсем наскоро пуснахте ново есенно-зимно меню, как изглежда то?
Димитър: Насочихме се към по-голямо разнообразие на месни предложения - френско петле и иберийски френч рак стек, например има и безглутенови, вегетариански и веган опции. Сменяме менюто два пъти годишно, някои предложения обаче се оказват твърде популярни: освен лаврака и салатата Бурата такова е и ризотото с диви гъби, шампанско и трюфел. Независимо от сезона обаче всички ястия трябва да изглеждат впечатляващо и да имат превъзходен вкус. Отскоро предлагаме и седмични менюта за бизнес обяди, които се радват на изключителна популярност, предвид заетия график на клиентите ни. ADOR разполага и с VIP зала за ексклузивни срещи за до 12 души - обяди и вечери, бизнес закуски и презентации.



И това интервю се случва именно във VIP залатa, която както и ресторантa впечатлява с изключителния дизайн на Алекс Ковачев. Освен него и коктейлите също привличат погледите, гостите обичат да ги снимат. Как изглежда новият ви лист с напитки?
Ирина: Увеличихме избора на вина, които предлагаме на чаша в новото меню - за мен е важно гостът да се чувства обгрижен спрямо собствените си предпочитания и вкус. Всяко вино е подбрано лично от мен, в директен контакт сме с вносителите и избите. На дегустация винаги каним шеф-готвачите, а след това и сервитьорите, които преминават през задължително обучение, за да могат да познават в детайли вината и да ги препоръчват на гостите. Това обучение е част и от 5-звездните стандарти на бранда InterContinental. Аз самата имах възможност да обменя опит в един от най-новите ни хотели в Букурещ, InterContinental Athenee Palace.
Както споменавате и вие, освен към вината подхождаме със същото внимание и към коктейлите. Те се разработват от нашите бармани и са наистина доста успешни, особено в съчетание с атрактивната презентация, която, както казахте, много често попада в социалните мрежи.

Доброто обслужване и гладкото протичане на посещението на всеки гост изискват сериозен персонал. Колко голям е той?
Ирина: Аз имам общо 17 души в екипа си. В това число влизат сервитьори, бармани и моят заместник-мениджър. Екипът ми е лицето на ресторанта и с него не правя компромис.
Димитър: При нас в кухнята са 6 души на смяна, имаме майстор сладкар, посветен конкретно на десертите, които са друга отличителна част от менюто на ресторант ADOR.

  • Ирина Карадакова

    Ирина Карадакова

    снимка: Диана Лапин



Какво предстои по празниците и отвъд?
Ирина: Ще продължаваме да надграждаме предложенията си. Предстои ни специално подготвено меню за Бъдни вечер в ресторанта и коледен брънч на 25 декември. Всичко това е в стремеж да осигурим прекрасно преживяване на гостите. Черешката на тортата в ресторанта ще бъде 5-степенното меню за ценители и впечатляващата новогодишна програма. Уважаваме всички празници - и Свети Валентин, и 8 март ще отпразнуваме, а в края на пролетта следващата година очакваме да имаме и изцяло обновена тераса, на която нямаме търпение да посрещнем гостите на ресторант ADOR.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »