С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Най-високото място, където можеш да пиеш коктейли в София

Съдържание за Ozone Skybar & Lounge
01 Декември 2023, 10:53
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате онлайн на 22.12. с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Добри заведения в София има отдавна - вярно, може и да не са толкова много, но все повече се нареждат заедно с добрите примери на други европейски столици. Но там, където все още имаме да наваксваме, са истински забележителните места. Онези, където водиш ценен гост от чужбина или глезиш важен клиент на бизнес среща. Където от самото посрещане предусещаш, че следващите часове ще са специални и ще си спомняш за тях дълго.

В такива моменти изниква асоциация с бара от филма "Изгубени в превода" - високо над Токио, с гледка над целия град, където едно запознанство е достатъчно да преобърне света ти.
Има едно такова заведение в София - на 29-ия етаж на хотел Grand Hotel Millennium Sofia, където облаците, птиците и мечтите са по-близо от задачите и задълженията на деня: Ozone Skybar & Lounge. Заведението привлича погледи вече няколко години - включително с помощта на сторитата на приятели и познати в социалните мрежи заради факта, че е instagrammable с 360-градусовите гледки към столицата - но отвори врати наново след едномесечен ремонт през август. Промяната е най-видима на терасите, където интериорът е сменен изоснови, сега сепаретата и кътовете с маси гледат навън към София. Покривите на терасите се отварят, за да дадат още въздух и да ни приближат към небето. А вътрешната част, където са барът и салонът, е обновена и пригодена за парти - висок DJ пулт, подобрено осветление и озвучаване, така че независимо от повода или компанията винаги специалните дни ще се чувстват добре тук.

О!божаваме този брънч
Интериорът посреща, но заради менюто оставаме - това е закономерност, която тук разбират. Вярно, човек се храни първо с очите си, но след като сме се нагледали (добре, и наснимали) на вистата към парковете, сградите и пулса на града, усещаме, че след очите редно е да нахраним и стомаха.
Всеки уикенд освен стандартното меню има брънч. Името не може да не се запомни - "О'Небеса! О'Брънч", а за улеснение го има и като събитие във Facebook, където предизвикваме всеки, който си мисли, че вече е пробвал всичко, да се пробва да устои. Американски палачинки с шамфъстък, яйца роял със сьомга и синя спирулина, гофрета "Бенедикт" с дърпано свинско и шакшука (която все още се предлага на твърде малко места) засега са на върха на списъка с вкуснотии за пробване. За онези, които не са чак такива чревоугодници и ползват уикенда за по-леко и пълноценно хранене, имат смути купички, авокадо тост и "Здравословна закуска с твой стил", в която яйцата са приготвени по избор на клиента, а към тях има хумус, домати, авокадо, сирене и хляб с активен въглен.



И неусетно погледът продължава надолу по страницата на менюто, за да стигне до коктейлите. Четири коктейла - сред които някак се откроява Millennium Spritz с просеко и сироп от роза, два моктейла, които оставят алкохола настрана, и три кафе специалитета гъделичкат любопитството да узнае човек колко течност може да побере един стомах. Ако си вземем лате с матча или шамфъстък, а после преминем на един-два коктейла или моктейла, няма да ни дойде в повече нали? Уикендите са за блаженство, удоволствие и угаждане.

Наздраве за работните дни
Важна промяна след второто отваряне на Ozone е менюто: то е с различна концепция и вече няма основни ястия, а предложенията са мислени така, че да се споделят с компания.
Идваме с приятели, поръчваме си 5-6 неща за масата, по един коктейл за отскок (ей сега стигаме до питиетата!) и после си даваме сметка, че хич не ни се тръгва. Затова има и втори коктейл. Те са като любовите - не ги броим, а само им се радваме.



Отдавна сме на мнение, че не трябва специалните питиета и ястия да се пазят само за специалните случаи. Напротив, всеки ден с малките си битки и победи може да се приеме за причина да се наградим или да отпразнуваме, а страхотен коктейл, поднесен зашеметяващо - и предизвикващ разговор заради това - е достатъчен, за да се превърне в повод сам по себе си.

На фокус във всички случаи е авторският подход - тук не е мястото да поръчате Мохито или Блъди Мери, но може да избирате между техните Ozone signatures, т.е. оригинални коктейли, или премиум селекцията. Сред първите ние залитаме към едноименния Ozone - с лавандула и виолетка, както и към The 29th, в който виждаме паралел между етажа, на който е барът, и най-"високото" питие, шампанското, с пяна от което се прави питието, заедно с водка, маракуя, фреш от лайм и ванилия. Компания им правят вариация на Олд фешънд, но със сироп от бира и терияки сос, интерпретации на Лонг Айлънд Айс Тий и на Московско муле, застъпени са Тики стилистиката и сауърите но всичко е интересно, всичко е различно. В премиум сегмента пък правят впечатление коктейлите с 12-годишно уиски и с висок клас водка.

След това идват авторските шотове, както и моктейлите, като последните може и да са 4, но сме специално насърчени да попитаме сервитьора дали някой от основните коктейли може да се направи в безалкохолен вариант.

Вино на чаша има, изборът включва розе и просеко като най-търсените опции, както и пино гриджо, червен бленд от Рона и 10-годишен порт.

И все пак да вдигнем поглед от чашата за минута и да се огледаме. Къде и с кого избираме да споделим времето си? С ценни хора, на място, така високо сред облаците, че ни кара да се чувстваме, сякаш летим. Задоволени са всички сетива - музиката е на живо в сряда, когато свирят саксофон и цигулка, в четвъртък посрещаме уикенд отрано с ретро парти, а в петък и събота е време за клубна музика. Винаги има повод да се върнем за още нещо, още мъничко удоволствие, било то в чаша или чиния. Ozone място, където О!божаваме живота.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »