С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Посредственото вино

Ясен Захариев
27 Юни 2008, 17:46
Share Tweet Pin it Share

Когато опитваме такова вино, то не оставя у нас непременно неприятни усещания. Отбелязваме, че технологът си е свършил работата, че няма дефекти и не са допуснати грешки. Въпреки това обаче общото усещане от него попада в категорията "нищо особено" или със същия успех можем да кажем, че виното просто не ни впечатлява. Най-често причината за тази посредственост се приписва на гроздето, което с качеството си предопределя крайния резултат. Ако гроздето не е добро, и Мишел Ролан не би могъл да сътвори шедьовър. Разбира се, може да има и други причини, които да се дължат на липсата на късмет, усет, а понякога и на умение от страна на технолога. И това са само малка част от възможните причини за появата на едно посредствено вино, за което, както става ясно, бихме могли дори да кажем, че "не е лошо".  Но това е само едната половина от говоренето ни за него, при това по-добрата.
Другата страна на неговата посредственост се открива с помощта на констатацията, че макар да "не е лошо", то все пак "не е и добро". Така виното, за което говорим, се оказва в една сумрачна и неясна зона - на нито лошото и нито доброто, взети заедно. Логичен е въпросът: Ако не е добро, нито лошо, какво е тогава? Мисля, че единственият възможен отговор е "посредствено". Цветът, който би му съответствал най-добре, е сивият, в смисъла, в който говорим за "сиво" ежедневие. Посредственото вино е като повечето минувачи, с които се разминаваме по улицата. Погледите ни се засичат за миг, само за да установят, че всичко е обичайно и "наред". Не откриваме нищо впечатляващо, след което отминаваме и забравяме за тази мимолетна среща още на следващия миг. Тук се проявява и другият белег, който позволява безпогрешно да разпознаем посредственото вино - не можем да го запомним. Сигурен съм, че всеки би могъл да се сети за такива вина - пили сме ги, но не можем да си спомним нищо конкретно за тях. Също както за многото хора, които сме срещали някога, но не си спомняме точно как изглеждат и които едва ли ще разпознаем, ако се засечем отново. Прекалено сухите танини или високата киселинност например могат да бъдат белег за характер - груб или остър в случая няма значение. Този характер може да не ни хареса, но той е нещо, което лесно се помни и разпознава. Посредственото вино може и да е с по-меки танини, по-добър баланс и да не дразни, но то не притежава достатъчно отчетливи качества, които да изградят характер. Ето защо то се описва предимно с негативни термини и изрази, които съдържат много отрицателни частици. За него казваме: ЛИПСВА му това, НЕ му достига онова, НЯМА достатъчно еди-какво си и т.н. Ето така посредственото вино се определя в много по-голяма степен от качествата, които му липсват, отколкото от тези, които притежава.
Във философията има едно особено понятие - понятието за отсъствие. Отсъствието не е нещо, което можеш да опишеш като другите "неща". То се проумява само и единствено чрез нещо друго, чиято липса установяваме. Ето защо, когато френският философ Фердинан Алкие (Ferdinand Alquié)  опитал едно посредствено вино, не се стърпял и възкликнал: "Това вино не съществува!"

Share Tweet Pin it Share
7 Коментара
  • Anonymous
    pinot
    23, 42, 28 Февруари 2009, 23:42

    много хора пият вино, радват се ,че тази година, "домашното е станало",... а ние мислим, премисляме, не харесваме и страдаме за това.Къде е правдата, да не си натрупал знание и опитът ти да е само пречка да харесаш общоприетото.Доста сложно нещо е виното. Маи е драма след Pavilion Rouge на Марго 2000 да пиеш друго, но за много това е снобария и се затваряш сам в усещането си.

    !
  • Anonymous
    Димитър Димитров
    14, 57, 21 Декември 2008, 14:57

    И все пак посредствено или не, вино с вино не си прилича и ако можеш да оцениш разликите, но едно стъпало по долу по скалата на опита ти пак можеш да кажеш нещо различно от "Това вино не съществува". Иначе статията много ми харесва, просто излагам другата страна на темата

    !
  • Anonymous
    Plamtan
    12, 40, 26 Ноември 2008, 12:40

    Hubavoto vino e kato hubavata zhena-vseki iska da gi opita.Za sazhalenie malko ni poznavat po sveta,a nie imame kachestveni vina dostoini da badat zabelyazani.

    !
  • Anonymous
    WineLover
    06, 11, 13 Ноември 2008, 06:11

    Wine Lover,ako slu4aino sam ti zael psevdonima mnogo se izvinqvam,samo kaji i shte go smenq....prosto ne znaeh 4e ima ve4e takuv user.

    Kazvam se Metodi m/u drugoto.Pr mi e 4e ima takuv site i horata v bulgaria si pravqt truda da pishat.Bravo,samo taka

    !
  • Anonymous
    Dionis
    15, 50, 21 Септември 2008, 15:50

    Хубав текст! Харесвам списанието ви, защото освен читавата информация за вино и храна има и опити да се МИСЛИ върху последните. Браво!

    !
  • Anonymous
    Ясен
    14, 06, 11 Август 2008, 14:06

    На мен пък ми допада последното ви изречение.

    !
  • Anonymous
    Wine lover
    16, 25, 04 Юли 2008, 16:25

    Допадна ми аналогията между посредствените хора и посрадственото вино. За съжаление и двете са мнозинство. Харесвам хора и вина с характер, но и двете са рядко срещани. Налага ми се да общувам с такива хора, но се опитвам да не пия такива вина. Животът е прекалено кратък, за да пия лошо вино.

    !

Реклама »