С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация
Галерия

WWF

WWF
24 Септември 2019, 15:56
Share Tweet Pin it Share
  Интерактивна инсталация "Фризер", която помага за природосъобразен избор на морска храна, ще гостува на второто издание на Бакхус FISH Fest на 19-ти и 20-ти октомври. Тя е част от инициативата на природозащитната организация WWF за опазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Посетителите ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на риба и морски дарове – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.Какво всъщност заплашва океана и рибарите?Трудно би било да си представим своя хранителен режим без риба, а световното търсене продължава да нараства. За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, особено в развиващите се държави, са изложени на риск.Към момента 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи пряко зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни.Какво се случва с рибата?Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно могат значително да намалят производителността на риболовната индустрия като оставят без риба Южното полукълбо. Но докато гладът и бедността на планетата продължават да нарастват, рибата ще бъде от изключително важно значение като източник на храна с висококачествен протеин за хората от развиващите се държави.По тази причина не бива да позволяваме тя да бъде унищожена. "Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще", казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.Какво можем да направим?Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. За последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. Европейският съюз е най- големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от развиващите се страни. Това прави ролята на европейските потребители много важна. Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да избираме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.За да разберете как, заповядайте на 19 и 20 октомври на Бакхус FISH Fest. Повече за кампанията "Риба и за в бъдеще" можете да научите на http://riba.wwf.bg/Всичко за Бакхус Fish Fest 2 вижте тук.Научавайте новостите за събитието във Facebook.КУПЕТЕ БИЛЕТ ОНЛАЙН >>>
1/2 снимки в галерията Интерактивна инсталация "Фризер", която помага за природосъобразен избор на морска храна, ще гостува на второто издание на Бакхус FISH Fest на 19-ти и 20-ти октомври. Тя е част от инициативата на природозащитната организация WWF за опазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Посетителите ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на риба и морски дарове – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.

Какво всъщност заплашва океана и рибарите?

Трудно би било да си представим своя хранителен режим без риба, а световното търсене продължава да нараства. За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, особено в развиващите се държави, са изложени на риск.

Към момента 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи пряко зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни.

Какво се случва с рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно могат значително да намалят производителността на риболовната индустрия като оставят без риба Южното полукълбо. Но докато гладът и бедността на планетата продължават да нарастват, рибата ще бъде от изключително важно значение като източник на храна с висококачествен протеин за хората от развиващите се държави.

По тази причина не бива да позволяваме тя да бъде унищожена. "Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще", казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да направим?

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. За последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. Европейският съюз е най- големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от развиващите се страни. Това прави ролята на европейските потребители много важна. Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да избираме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.
За да разберете как, заповядайте на 19 и 20 октомври на Бакхус FISH Fest. Повече за кампанията "Риба и за в бъдеще" можете да научите на http://riba.wwf.bg/

Всичко за Бакхус Fish Fest 2 вижте тук.

Научавайте новостите за събитието във Facebook.

КУПЕТЕ БИЛЕТ ОНЛАЙН >>>

Най-четени статии // за Септември