С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Пролетна отмора

Надя Здравкова
27 Април 2017, 23:40
Share Tweet Pin it Share

Ники Нейков (едно от най-известните лица в барманския свят), навива ловко кората от грейпфрут, така че пръски от ароматните масла да попаднат по столчето на чашата за бургундско вино. После слага внимателно декорация върху бучките лед на неговия Gin Tonic Spanish Style.
Защо първо парфюмирахме чашата ли? Защото така поне няколко часа след като сме изпили питието си, пръстите ще пазят спомена.

Колко просто, но нямаше сами да се сетим. "Вече всички искат преживяване, никой не търси просто продукт. Баровете като супермаркети умират, ще останат само бутиковите, ексклузивни места с концепция", обяснява Ники и подрежда на бара всичко необходимо за пролетните коктейли, които ще ни представи.
В тях има и простота, и баланс, и суперсложни за непрофесионалиста комбинации, и тренд, и послание. Но преди да се вгледаме в детайлите на всеки коктейл, който предстои да опитаме, правим крачка назад, за да видим по-голямата картинка: на истински добрия бар, на световните тенденции в приготвянето и консумирането на смесени напитки, на следващото голямо нещо, което според Ники Нейков няма да дойде отвън, а е тук до нас, на не повече от 150 км. И мирише на лимонова върбинка.

"Няма по-голяма ексклузивност от това да предлагаш в менюто си местни съставки и подправки, само така можеш да си различен и уникален",
казва представителят на World Class за България. Това според него ще е най-голямата трансформация, която предстои в света на баровете в следващите години. За България думите му означават питиета с мурсалски чай, лимец, манатарки. Наистина ли? "Да, защо не, най-добрите бармани работят до най-добрите готвачи и четат готварски книги."

Ранен следобед е, но Ники ни успокоява, че отдавна е напълно нормално да се пият коктейли в различните часове на деня. Смесените напитки имат своето място в менютата на по-добрите заведения и отварят пътя на добрата храна. "Много често ще видите и самия шеф да приготвя напитки", допълва Ники, който е правил обучения за бармани в не едно и две заведения. Бил е от всички страни на бар-бизнеса и навсякъде му е интересно.

В момента няма собствено заведение, но някой ден, защо не, скоро може би. Без да го караме да издава какво ще е мястото, питаме за поне един от задължителните елементи. "Кратко, авторско, селектирано меню, което се сменя или всеки сезон, или поне два пъти в годината. Пролетно време – повече билки, през лятото плодове, разбира се, есента дюли и круши, зимата – кореноплодни."
Плодове, зеленчуци, алкохол. Няма нищо странно в този ред, защото големият тренд в момента се нарича mindful drinking.
Водката си е водка, текилата е текила, но всичко останало около питиетата е повлияно от глобалната вълна за по-здравословен живот. "На много места в Лондон, Париж или Берлин ще видите заведения, които се хвалят, че не предлагат конвенционалните газирани напитки. Енергийните изотонични напитки също са аут, миксира се основно с фрешове или домашно приготвени ликьори и сиропи." Дори кафявата захар минава на втори план, а вместо нея се използва сироп от клен или агаве.
Грижата за хидратацията на тялото, когато се консумира алкохол, е поверена на новата звезда в коктейлите - кокосовата вода.
А обикновената вода в най-големите барове по света отдавна вече е безплатна. Това у нас май няма как да стане скоро, уви.
За финал обръщаме гръб на модерното и си помечтаваме за несъществуващия у нас класически бар, в който достолепни мъже на около 70, в бели престилки бъркат само и единствено Dry Martini.
"Интериорът е от дърво, тежки платове и кожа в пастелни цветове. Има строги правила за поведение. Мъжете и жените са облечени официално и са дошли от другия край на града специално за своя Dry", представя си Ники Нейков с една особена искра в очите.
Дорасли ли сме за този класически бар или подобно преживяване може да ни се случи само на кино? Вие кажете.
Статията е част от новия брой на списание "Бакхус"

Share Tweet Pin it Share

Реклама »