С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Море и планина в ястията на шеф Алекс Димитров

Бакхус
18 Май 2018, 11:35
Share Tweet Pin it Share

На 29 май ресторант Cinecittà Osteria Italiana ще представи новото си лятно дегустационно меню на специална вечеря, приготвена от шеф Алекс Димитров. Може да запазите вашето място още сега, а междувременно нека си припомним интервюто с Алекс, което взехме с него в брой 157 на списание "Бакхус":


- Как започнахте да се занимавате с готвене и какъв път сте извървели до момента?
От съвсем малък започнах да се интересувам от готвене, просто беше в мен. Затова и родителите ми ме записаха в кулинарно училище. Започнах работа в кухня още като тиййнейджър и с годините мминах през доста от нашите ресторанти и хотели, докато не събрах смелост да замина към Атина, после отидох на обучение в Италия и Австрия. Работих и в ресторант в Мюнхен. Реших да се върна в България и така станах главен готвач на "Чинечита".

- Къде и от кого сте научили най-много?
Не бих посочил конкретно място или личност, от които да кажа, че съм научил най-много. Попивам опит и информация от всеки възможен източник, отсявам нужното и важно за мен и се стремя да го използвам пълноценно в работата и личния живот.

- Къде търсите вдъхновение?
Случва се спонтанно - от дадена емоция, от природата, от музиката, от сънищата, от бита... просто се случва. Изведнъж ми хрумва идея, която започвам да развивам и усъвършенствам.

- Какво е първото нещо, което ще кажете на някого, който е в началото на тази кариера?
Ако това е пътят, който е избрал - да го следва напълно и безрезервно и да има вяра в себе си, защото няма нищо невъзможно и непостижимо.

- Кое е най-голямото предизвикателство за вас да правите това, което правите тук и сега, в България?
Смятам, че когато вършиш нещо с желание и усърдност, нищо не може да ти попречи, независимо къде се намираш.

- За какво мечтаете в професионален план?
Да запазя страстта и желанието, с които съм изпълнен сега. Всичко друго се постига с постоянство и време.

***
Шеф Алекс Димитров е съчетал качествени продукти, които откриваме дълбоко в морето и високо в планината, в едно многокомпонентно авторско меню, с което да открием летния сезон.
Ето и ястията, на които ще се насладим на 29 май в Cinecitta Osteria Italiana:


Крем супа от аспержи и Пино Гриджо, лобстер и крем от йерусалимски артишок
-
Поднесено с чаша Pinot Grigio, Cantina Endrizzi, 2017, Trentino - Alto Adige

Прясна паста Неро ди сепия с филе от опушена змиорка и леко пикантен крем ди вердура
-

Поднесено с чаша Riesling, Cantina Endrizzi, 2016, Trentino - Alto Adige

Филе от черноморски барбун, поднесен с ферментирали репички и крем от сладък грах с лешници
-
Поднесено с чаша Rosato Scalabrone, Tenuta Guado al Tasso Bolgheri, 2017, Toscana

Сорбе от лимон и джинджифил

Млечно телешко месо от малка симбиотична ферма "Слънчевата ферма", разположена в с. Абланица, бавно печено на ниска температура, съчетано със зелена чушка, крем от йерусалимски артишок и гъби Кладница
-

Поднесено с чаша Rosato ETNA, Cantina Cottanera, IGT 2017 Sicily

Мачедониа Креатива - студени плодови текстури, сервирани с ягодово сорбе и течен азот
-

Поднесено с чаша Prosecco, Cantina Anna Spinato, Veneto

Специално избран за вечерята бленд - кафе Dabov Specialty
Coffee:
Бразилия, 100% Арабика, спечелило 7-мо място на Cup of excellence в Бразилия с 90 точки

Share Tweet Pin it Share

Реклама »