С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

#БакхусПосланик: Стефан A. Щерев

Бакхус
21 Август 2023, 09:09
Share Tweet Pin it Share

Интервюто е част от поредицата разговори с новата порция #БакхусПосланици, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Те допълват първоначалната група от десетима души, които обявихме през есента на 2022 г.
Всички те са

нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.

Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".

Споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му.

Стефан A. Щерев | @stephansa

Стефан А. Щерев е актьор, продуцент и ТВ водещ в предаването на БНТ "100% будни". Насипно любопитен, целоживотно образоващ се, неуморно четящ, внимателно гледащ и слушащ. Замесен в редица инициативи, артистични проекти, фестивали и международни мрежи: фестивалът АнтиСтатик, "Списание за танц", Нощта на театрите и много други.
Носител е на национални и международни награди. Възприема храненето като поетичен жест и момент за мълчание. В готвенето е любител с вкус към ароматите на Близкия изток, подправките и сезонните гастро преживявания. Събирач e на сол, подправки и ферментации от цял свят. По отношение на вината казва "Новият свят е вече стар, а Балканите - terra nova, и все по-южни склонове ще стават лозя."

Стефане, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
Възприемам я като средство за придвижване към различни полета на вкуса и битието.

Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или вино?
Лозе на южен склон. От листата - храна, от плода - вино.

Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в храната?
Хора с усет към тънките нюанси на вкуса и към полувидимите нишки на добрата кухня.

Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Нещо, което съм опитал вече, и е оставило ярък спомен.

Кое е ястието или напитката, която винаги те кара да се чувстваш по-добре?
Оказа се, че съм сезонен работник на полето на чувствата. През зимата-кисело зеле и туршии, пролетните треви и агнешко, летни домати и хрупкави корнишони, есенните пинджури, айвари, лютеници. Винаги ме правят (за кратко) щастлив.

Коя практика в родните ресторанти ти се иска да спреш да срещаш?
Електрическата скара, универсалната подправка и балкантурист канона.

Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Нови Сад, ул. Скерличева 2, Fish&Zeleniš, от 14 години ходя почти всяка година заради едно ястие- Lignje na dalmatinski način, т.е. бейби калмари на тиган с картоф и зелени листа от кръмно цвекло със зехтин и чесън и кристали морска сол от Пиран. И чаша бяло вино от Сремски Карловци.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »